Σάββατο 6 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Πρόωρες εκλογές, το «μεγάλο κόλπο» του Χάουαρντ

ΚΑΜΠΕΡΑ.-

Επιχειρώντας να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την υψηλή του δημοτικότητα λόγω της σκληρής στάσης του στο θέμα των προσφύγων και την υποστήριξη στην «αντιτρομοκρατική» καμπάνια των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζον Χάουαρντ ανακοίνωσε χτες ότι οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν την 10η του Νοέμβρη.

Το Φιλελεύθερο Κόμμα, το οποίο ως πριν μερικές βδομάδες έμοιαζε έτοιμο να πέσει από την κυβέρνηση, εκμεταλλεύεται μια συγκυρία που μοιάζει να του ήρθε σαν «δώρο»: αφ' ενός καλλιεργώντας και επιτείνοντας το ξενοφοβικό κλίμα - ο Χάουαρντ είχε δικαιολογήσει εκ των υστέρων τη στάση του έναντι των Αφγανών προσφύγων του Τάμπα το καλοκαίρι επικαλούμενος τα... χτυπήματα στις ΗΠΑ! - κι αφ' ετέρου υποστηρίζοντας αναφανδόν τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» του Τζορτζ Μπους είδε τις πολιτικές μετοχές του να ανεβαίνουν.

Η αντιπολίτευση του Εργατικού Κόμματος του Κιμ Μπέιζλι που είχε κερδίσει τις εντυπώσεις στις πρόσφατες τοπικές εκλογές είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να πάρει επί πλέον 0,8% των ψήφων που έλαβε στις προηγούμενες εκλογές για να ανατρέψει την κυβέρνηση Χάουαρντ. Και η αντιπολίτευση έχει πάντως σαφώς επηρεαστεί από το τρομολάγνο κλίμα: το κεντρικό της προεκλογικό σύνθημα, σύμφωνα με το Australian Broadcasting Corporation, θα είναι «ασφάλεια στη χώρα, ασφάλεια διεθνώς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ