Σάββατο 6 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
Στην «τρομοκρατική» λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σχεδόν χωρίς αλλαγές, η νέα λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιέχει 22 οργανώσεις, χαρακτηρίζοντάς της όλες, συλλήβδην, τρομοκρατικές. Από την «Αλ Κάιντα» του Μπιν Λάντεν, έως οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και τα κολομβιανά ανταρτικά κινήματα, τις FARC-ΕΡ και τον ELN

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Εννοείται ότι η οργάνωση «Αλ Κάιντα», που φέρεται να είναι η οργάνωση ή το δίκτυο τρομοκρατίας του Οσάμα Μπιν Λάντεν, φιγουράρει πρώτη στο νέο κατάλογο των 22 τρομοκρατικών οργανώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δεν πρόκειται για κάτι καινούριο, ως προς το περιεχόμενο της λίστας που δόθηκε χθες, όπως αυτή ήρθε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες. Πρόκειται για τη λίστα που ανανεώνεται ή αλλάζει κάθε δύο χρόνια. Σε αυτή τη λίστα, συγκαταλέγονται ακόμη το «Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο της Παλαιστίνης», η «Χαμάς», η παλαιστινιακή «Τζιχάντ», η «Χεζμπολάχ» που έχει έδρα το Λίβανο, αλλά και η ακροδεξιά παραστρατιωτική «Καχ» που έχει την έδρα της στο Ισραήλ. Σ' αυτόν τον ορυμαγδό της λίστας, συγκαταλέγονται, επίσης, οι ελληνικές «17 Νοέμβρη» και ο ΕΛΑ, οι «Τίγρεις των Ταμίλ», η «Αμπού Σαγιάφ», το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν, το ΡΚΚ δηλαδή, αλλά και η οργάνωση της τουρκικής εξωκοινοβουλευτής Αριστεράς, Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο/ Κόμμα, το DHKC/P. Οσο για τη Λατινική Αμερική, και οι δύο ανταρτικές οργανώσεις, που μάλιστα βρίσκονται σε ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση της Κολομβίας Αντρές Παστράνα, βρίσκονται στη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πρόκειται για τις «Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας», τις FARC-EP, αλλά και τον «Επαναστατικό Λαϊκό Στρατό», τον ELN. Στη λίστα, επίσης, παραμένει και το περουβιανό «Λαϊκό Μονοπάτι».

Τίποτα το καινούριο ή το αξιοπερίεργο. Οι μοναδικές αλλαγές που παρατηρούνται, σύμφωνα πάντα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, είναι η διαγραφή από τη λίστα του ιαπωνικού «Κόκκινου Στρατού» και των Περουβιανών ανταρτών «Τουπάκ Αμάρου», που ευθύνονται για την κατάληψη της ιαπωνικής πρεσβείας στη Λίμα το 1997. Σε αντικατάστασή τους, δύο νέα ονόματα φιγουράρουν. Η οργάνωση «Αληθινός - ΙΡΑ», που θεωρείται αποσχισθέν παρακλάδι του «Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού», αφού διαφωνεί με την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία και φέρεται ως υπεύθυνη για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Ομαγκ το 1998, αλλά και η ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση που δρα στην Κολομβία, «Ενωμένες Δυνάμεις Αυτοάμυνας της Κολομβίας» (AUC).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ