Παρασκευή 9 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ - ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Κουρνιαχτός» για τις εντυπώσεις, τσιμουδιά για την «ταμπακέρα»

Για «κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού» κατηγόρησε τη ΝΔ ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, απορρίπτοντας την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τρεις υπουργούς της κυβέρνησής του προκειμένου, όπως είπε, «να προασπίσουμε τη σοβαρότητα», η οποία στη συνέχεια χάθηκε στη «μάχη της ατάκας» και στην προσπάθεια να σηκώσει «κουρνιαχτό» με επίκεντρο παλιά και καινούργια σκάνδαλα, αφήνοντας στο σκοτάδι το μεγάλο σκάνδαλο της εμπορευματοποίησης της Υγείας που στερεί απ' το λαό στοιχειώδεις υπηρεσίες.

Ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι τα αξιοποιεί ως μη όφειλε για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές, εντούτοις επιχείρησε να εφησυχάσει το λαό υποστηρίζοντας ότι η κυβερνητική πολιτική, που υπηρετεί το στόχο «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της αστικής τάξης, η ίδια που εκθέτει το λαό και τη χώρα σε σοβαρούς κινδύνους, έχει αναδείξει τη χώρα σε «πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας».

Μάλιστα, συνέκρινε τη στάση της κυβέρνησής του με αυτή του Κ. Σημίτη, όταν ο τότε πρωθυπουργός περίμενε την παρέμβαση των ΗΠΑ για να τις ευχαριστήσει μετά. Αντιθέτως, όπως είπε, ο ίδιος επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του κι ενώ τότε η ΕΕ παρέπεμψε τις δύο χώρες να λύσουν τις διαφορές τους στη Χάγη, σήμερα καταδίκασε απόλυτα τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Στην πραγματικότητα, βέβαια, η χλιαρή αντίδραση της ΕΕ επιβεβαίωσε ότι κάθε άλλο παρά ως δύναμη υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας πρέπει να υπολογίζεται απ' το λαό.

Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό υποστήριξε την «εθνική γραμμή για λύση με σύνθετη ονομασία έναντι όλων, δηλαδή και με αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας», και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι άλλαξε άποψη και υπαναχώρησε απ' αυτή τη γραμμή όταν είδε διαδηλωτές στους δρόμους. Τέλος, για την υπόθεση των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία απάντησε στον Κυρ. Μητσοτάκη ότι θα καλέσει στο τηλέφωνο τον Τούρκο πρωθυπουργό όποτε κρίνει πως κάτι τέτοιο θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα και δεν θα αναδείξει «ένα σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο σε μέγα διπλωματικό ζήτημα που μπορεί ενδεχομένως να μας μπλέξει σε περιπέτειες».

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση «Novartis», κατά τα αναμενόμενα ο Αλ. Τσίπρας αξιοποίησε τη συζήτηση για να χρεώσει και πάλι στα σκάνδαλα και τη «ρεμούλα» του παλιού πολιτικού προσωπικού τη χρεοκοπία της χώρας, βγάζοντας λάδι το σύστημα, παιδιά του οποίου είναι και η κρίση και τα κάθε είδους σκάνδαλα.

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει την παραμικρή πολιτική ευθύνη και αναλώθηκε στη συνέχεια σε ένα κατηγορητήριο για οικογενειοκρατία, για την υπόθεση Αυγενάκη, για την εμπλοκή στελεχών της ΝΔ στο σκάνδαλο «Novartis», για τις ρατσιστικές δηλώσεις Δαβάκη, για τα «δανεικά κι αγύριστα» του Κυρ. Μητσοτάκη, για οφσόρ κ.λπ., επιλέγοντας τον κουρνιαχτό και την εντυπωσιοθηρία, μακριά απ' την ουσία της υπόθεσης.

Παρεμβαίνοντας μετά τη δευτερολογία του Κυρ. Μητσοτάκη, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πως μόνο η προανακριτική είναι αρμόδια πλέον να αποφασίσει για το αν η υπόθεση εμπίπτει στην αρμοδιότητά της και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη που, όπως είπε, θα είναι αυτή που θα κρίνει και την αξιοπιστία των προστατευόμενων μαρτύρων.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης

Ο Κυρ. Μητσοτάκης άνοιξε τη χτεσινή του ομιλία του με μια αναφορά στην όξυνση των σχέσεων με την Τουρκία, ζητώντας η ελληνική πλευρά να «επιστρατεύσει» ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη με βάση και τις «διεθνείς συμμαχίες» της ντόπιας αστικής τάξης, και ενότητα, απέναντι σε μια χώρα, την Τουρκία, «αναθεωρητική δύναμη» και «αποσταθεροποιητικό παράγοντα». Επιτέθηκε, ωστόσο, στην κυβέρνηση ότι δεν οικοδομεί εθνική συναίνεση στα Ελληνοτουρκικά ή το Σκοπιανό, και προσωπικά στον Αλ. Τσίπρα για επιπολαιότητα.

Σε αυτό καθαυτό το θέμα της χτεσινής συζήτησης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη σκανδαλολογία πλήττει τις προσπάθειες οικοδόμησης φιλοεπενδυτικού κλίματος σταθερότητας στη χώρα.

Επέμεινε, βέβαια, στην πρόταση της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους 3 υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ζητώντας να έρθουν στη Βουλή για να καταθέσουν οι «προστατευόμενοι» μάρτυρες, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η άρνησή της σημαίνει ότι θέλει κατασκευή υπόπτων προκειμένου να σπιλωθούν οι πολιτικοί της αντίπαλοι.

Κατηγόρησε εξάλλου την κυβέρνηση ότι επιδιώκει παραμονή με κάθε τίμημα στην εξουσία, ότι επιχειρεί να αλώσει το κράτος με διορισμούς πολιτικών της φίλων και ταυτόχρονα θεσμοθετώντας την απλή αναλογική αδιαφορεί για τον κίνδυνο της ακυβερνησίας που «θα τινάξει τις θυσίες του λαού στον αέρα», βασικά την πορεία της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.

Επανέλαβε, τέλος, την πρότασή του για μια «συμφωνία αλήθειας» με το λαό, η ουσία της οποίας είναι να αποδεχτεί ο λαός ό,τι του σερβίρουν ως «εφικτό» οι εκμεταλλευτές του, για διεύρυνση της κερδοφορίας τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ