Παρασκευή 9 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΟΠΙΑΝΟ
Κινητικότητα ξανά στις Βρυξέλλες

Κινητικότητα καταγράφεται ξανά τις τελευταίες μέρες στις Βρυξέλλες γύρω από την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

Ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων, Ν. Ντιμιτρόφ, συναντήθηκε την Τετάρτη στην πρωτεύουσα του Βελγίου με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Φ. Μογκερίνι. Οπως διακινήθηκε κατόπιν, συζήτησαν τη σταθερότητα της περιοχής και την ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ. Ο ίδιος ο Ντιμιτρόφ δήλωνε χαρακτηριστικά ότι η χώρα του έχει μπει ξανά στο τέτοιο μονοπάτι, προχωρώντας μια σειρά αναδιαρθρώσεων που της ζητούνται από τις Βρυξέλλες και ταυτόχρονα «οικοδομώντας γέφυρες φιλίας» με τους γείτονές της. Επανέλαβε το στόχο της σκοπιανής κυβέρνησης η χώρα του «να βγει από το θάλαμο αναμονής και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ένταξης με την ΕΕ».

Ο Ντιμιτρόφ παραβρέθηκε και σε συνάντηση της άτυπης «Ομάδας Φίλων της "Μακεδονίας"», που συγκροτήθηκε προ τριετίας και σήμερα αποτελείται από 43 ευρωβουλευτές, οι οποίοι στηρίζουν τις ευρωενωσιακές φιλοδοξίες της. Ο πρόεδρος της ομάδας, Δανός ευρωβουλευτής Χανς βαν Μπάαλεν, εξέφρασε την ελπίδα τους για μια γρήγορη λύση στο ονοματολογικό, με την Ελλάδα, «που θα επιτρέψει στη "Μακεδονία" να ευημερήσει περαιτέρω».

Ανάλογη τοποθέτηση φέρεται να έκανε ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της ομάδας, Αντρέι Κοβάτσεφ, ο οποίος αναμένεται να επισκεφτεί σύντομα την ΠΓΔΜ, ως μέλος αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου. «Η "Μακεδονία"», είπε, «μπορεί να βασίζεται στην υποστήριξη του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά ταυτόχρονα οι ευρωβουλευτές θα πρέπει να εξηγήσουν στις εθνικές κυβερνήσεις τους γιατί είναι ζωτική η διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια». Ζώνη όπου «τρέχουν» ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για το ποιο κέντρο θα ελέγξει τους διαύλους και τα δίκτυα που την διατρέχουν.

Σε αντανάκλαση αυτών των ανταγωνισμών, ο Κοβάτσεφ πρόσθεσε: «Η ΕΕ πρέπει να πείσει τους πολίτες στη Γερμανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στην Ολλανδία ότι η διαδικασία διεύρυνσης είναι προς το συμφέρον όλων μας, όχι μόνο προς το συμφέρον των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Η περιοχή είναι μια μη ασφαλής ζώνη, μια ζώνη που είναι επιρρεπής σε διαφορετική επιρροή από άλλες χώρες, κάτι το οποίο δεν είναι καλό για την ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ