Σάββατο 10 Μάρτη 2018 - Κυριακή 11 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Προγραμματίζεται συνάντηση των ηγετών ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας

Προμήνυμα εντονότερων ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών, χωρίς να ακυρώνονται οι μεγάλες αντιθέσεις

Ο Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος ανακοινώνει τα σχέδια για συνάντηση Ντ. Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν

Copyright 2018 The Associated

Ο Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος ανακοινώνει τα σχέδια για συνάντηση Ντ. Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Διεργασίες και παζάρι σε Ασία - Ειρηνικό προμηνύει η χτεσινή ανακοίνωση ότι, μέχρι το Μάη, θα γίνει συνάντηση των ηγετών ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν, αντίστοιχα.

Την ανακοίνωση έκανε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της νοτιοκορεατικής Προεδρίας, Τσουνγκ Εουι - γιονγκ, από το Λευκό Οίκο, όπου συνάντησε τον Αμερικανό Πρόεδρο. Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές μέρες, ο Τσουνγκ είχε βρεθεί ως επικεφαλής νοτιοκορεατικής αντιπροσωπείας στην Πιονγιάνγκ, όπου και αποφασίστηκε η πραγματοποίηση Συνόδου Κορυφής μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας, στα τέλη του Απρίλη.

Ο Τσουνγκ δήλωσε ότι «ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν, είπε πως δεσμεύεται για την αποπυρηνικοποίηση. Ο Κιμ δεσμεύτηκε ότι η Βόρεια Κορέα θα απέχει από κάθε νέα πυρηνική ή βαλλιστική δοκιμή». Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης «κατανοεί πως η ρουτίνα των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ της Δημοκρατίας της Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να συνεχιστεί. Και εξέφρασε την προθυμία του να συναντήσει τον Πρόεδρο Τραμπ το συντομότερο δυνατό».

Τα σχέδια συνάντησης Τραμπ - Κιμ επιβεβαίωσε και ο Λευκός Οίκος, ενώ ο ίδιος ο Ντ. Τραμπ, μέσω «Twitter», μίλησε για «μεγάλη πρόοδο» στο κορεατικό ζήτημα, συμπληρώνοντας ότι «οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου εξευρεθεί συμφωνία».

Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε - ιν, υποστήριξε ότι «η συνάντηση του Μαΐου θα καταγραφεί στην Ιστορία ως ορόσημο που έκανε πραγματικότητα την ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο» και ισχυρίστηκε ότι αφού «γίνει η συνάντηση του Προέδρου Τραμπ και του Προέδρου Κιμ μετά τη διακορεατική Σύνοδο (Κορυφής), η πλήρης αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου θα μπει στο σωστό δρόμο».

Τοποθετήσεις Κίνας και Ρωσίας

Από τη μεριά της Ρωσίας, ο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, μίλησε για «βήμα σε σωστή κατεύθυνση», που «ελπίζουμε να υλοποιηθεί», υπενθυμίζοντας ότι η εξέλιξη αφορά τις προσπάθειες και των Ρωσίας, Κίνας και άλλων, για να λυθεί το Κορεατικό «όχι χρησιμοποιώντας απειλές, τελεσίγραφα, μονομερείς κυρώσεις, αλλά ένα διάλογο βασισμένο στον αμοιβαίο σεβασμό, μέσω αναζήτησης συμφωνιών που θα ικανοποιήσουν όλες τις πλευρές». Εχει γίνει δε γνωστό τα τελευταία χρόνια ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς τη Νότια Κορέα μέσω αγωγού που θα διέρχεται και από τη Βόρεια Κορέα. Επίσης, η αποδεδειγμένη ύπαρξη σπάνιων γαιών σε αυτή (ορυκτών δηλαδή που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία προϊόντων υψηλής τεχνολογίας) έχει ελκύσει το ενδιαφέρον των Ρώσων, και όχι μόνο, καπιταλιστών.

Στην Κίνα, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η πρώτη αντίδραση εκφράστηκε με κεντρική ανάλυση του πρακτορείου «Σινχουά», που χαρακτήρισε την ανακοίνωση «οβίδα», που ωστόσο «πρέπει καθένας να τη χειροκροτήσει». Σημειώνει πάντως ότι Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ «πρέπει να λάβουν συγκεκριμένη δράση για να πραγματοποιηθεί και να πετύχει ο σχεδιαζόμενος διάλογος», όπως και να λύσουν το κορεατικό πυρηνικό ζήτημα «με κοινές προσπάθειες με άλλες πλευρές». Επισημαίνει ότι πρέπει (οι δύο πλευρές) «να απέχουν από προκλήσεις» και να ετοιμαστούν για «τολμηρούς συμβιβασμούς». Δεν παραλείπει ακόμα να υπογραμμίσει ότι η «τρέχουσα ύφεση» στην κρίση μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας στηρίχτηκε και από «παράγοντες όπως η αναστολή των στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ - Ν. Κορέας στη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων». Επιμένει στην ανάγκη να τηρηθεί η (λεγόμενη) προσέγγιση «αμοιβαίων κινήσεων» («dual- track approach»).

Βέβαια, η Κίνα προσεγγίζει τις εξελίξεις στο Κορεατικό με προτεραιότητα την ανάσχεση της στρατιωτικής, οικονομικής και άλλης, παρουσίας των ΗΠΑ στην περιφέρεια. Από αυτήν τη σκοπιά εστιάζει και στην «αναστολή» των αμερικανικών ασκήσεων, ενώ είχε αντιδράσει έντονα και στην ανάπτυξη της αμερικανικής «αντιπυραυλικής ασπίδας» THAAD στη Χερσόνησο.

Οπως και να έχουν τα πράγματα, οι συναντήσεις των ηγετών που προγραμματίζονται μαρτυρούν αυξημένο ενδιαφέρον τουλάχιστον να διερευνηθούν τα περιθώρια συμβιβασμού, αν έτσι εξυπηρετούνται καλύτερα τα σχέδια μεγάλων επενδυτικών συμφερόντων που εμπλέκονται. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι οι ισορροπίες στη Χερσόνησο συνδέονται με το συσχετισμό δυνάμεων γενικά σε Ασία - Ειρηνικό, αλλά και ότι οποιοδήποτε σχέδιο «διευθέτησης» του κορεατικού ζητήματος θα έχει επίδραση στα σχέδια πολλών μονοπωλιακών ομίλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ