Σάββατο 10 Μάρτη 2018 - Κυριακή 11 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ορίστηκαν οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ορίστηκαν τα «πόστα» της νέας αντιλαϊκής κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Στις 14 Μάρτη θα ψηφιστεί καγκελάριος η πρόεδρος της CDU, Αγκελα Μέρκελ, και θα ορκιστεί το νέο υπουργικό συμβούλιο, σχεδόν έξι μήνες μετά τις εκλογές (24 Σεπτέμβρη). Με διακηρυγμένο στόχο η Γερμανία να παραμείνει στην κορυφή της ανταγωνιστικότητας στην ΕΕ και να επιτελέσει πιο «ενεργό» ρόλο στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, τα δύο κόμματα ετοιμάζονται να συγκυβερνήσουν για τρίτη φορά (μετά το 2005 και το 2013), ενώ αυτή θα είναι η τέταρτη θητεία της Μέρκελ στην καγκελαρία από το 2005.

Την Παρασκευή ανακοινώθηκαν οι έξι υπουργοί που ορίζει το SPD. Υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος θα είναι ο πρώην δήμαρχος Αμβούργου Ολαφ Σολτς και υπουργός Εξωτερικών ο Χάικο Μάας, που συμμετείχε και στο προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο ως υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν επίσης τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Εργασίας, Οικογένειας και Περιβάλλοντος.

Ενδεικτική για την αντεργατική επίθεση που έρχεται ήταν η απαίτηση των εργοδοτών για πιο ελαστική αγορά εργασίας, όπως τονίστηκε την Παρασκευή στον ετήσιο Διάλογο Κορυφής της Γερμανικής Οικονομίας στο Μόναχο, που διοργανώνεται από τις κυριότερες εργοδοτικές και επιχειρηματικές ενώσεις της Γερμανίας (βιομήχανοι, βιοτέχνες, έμποροι κ.ά.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ