Τρίτη 13 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Απειλές από τις ΗΠΑ για κλιμάκωση της επέμβασης

Ενώ Σύροι αξιωματούχοι αποκαλύπτουν νέα σχέδια προβοκάτσιας αντικαθεστωτικών με χημικά όπλα

Από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Ανατολική Γκούτα
Από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Ανατολική Γκούτα
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Νέες απειλές για κλιμάκωση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία με πρόσχημα νέες «καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων κατά Σύρων αμάχων» εκτόξευσε χτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η πρέσβειρα των ΗΠΑ, Νίκι Χέιλι, μολονότι λίγες ώρες νωρίτερα Σύροι αξιωματούχοι είχαν ανακοινώσει πως εντόπισαν «εργαστήριο» παρασκευής χημικών όπλων από αντικαθεστωτικούς στην κωμόπολη Αφτρίς της Ανατολικής Γκούτα.

Παράλληλα και ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών, Φαϊσάλ Μικντάντ, είχε καταγγείλει τους αντικαθεστωτικούς στην Α. Γκούτα ότι σχεδιάζουν προβοκάτσια με χημικά όπλα προκειμένου να επιρρίψουν την ευθύνη στο συριακό στρατό και να δικαιολογηθεί ακόμη μία επίθεση από τη μεριά δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Μπροστά στις νέες απειλές της Ν. Χέιλι, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε ότι οι επιθέσεις σε προάστια της Α. Γκούτα «έχουν κλιμακωθεί» μετά το πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για 30ήμερη εκεχειρία. Εκτίμησε δε ότι η Α. Γκούτα έχει πλέον χωριστεί στα τρία, καθώς ο συριακός στρατός τις τελευταίες βδομάδες έχει ανακαταλάβει σημαντικές περιοχές.

Από την άλλη, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του συριακού στρατού «έχουν κάθε δικαίωμα» να συνεχίσουν τις «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις στην Α. Γκούτα γιατί δεν είναι αντίθετες με το ψήφισμα 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Χτες, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι η Γαλλία «είναι η πιο ενεργή διπλωματικά χώρα όσον αφορά στη Συρία», ενώ ο προκάτοχός του, Φρανσουά Ολάντ, δίνοντας συνέντευξη στην εφημερίδα «Λε Μοντ» πρότεινε να θεσπιστούν δύο εναέριες ζώνες απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Α. Γκούτα και το Αφρίν, όπου επιχειρούν από τις 20 Γενάρη ισχυρές δυνάμεις του τουρκικού στρατού και χιλιάδων μισθοφόρων από το λεγόμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό». Ο Ολάντ πρότεινε επίσης να ασκηθεί «μεγαλύτερη πίεση» στη Ρωσία με πιθανές νέες κυρώσεις και να δοθεί μεγαλύτερη υποστήριξη στους Κούρδους μαχητές της Συρίας.

Στο Αφρίν, πάντως, χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν, τα τελευταία 24ωρα, τις εστίες τους σε μία προσπάθεια να γλιτώσουν από τις βόμβες του τουρκικού στρατού και να εξασφαλίσουν τρόφιμα και νερό, καθώς εδώ και αρκετές μέρες οι τουρκικές δυνάμεις τούς έχουν κόψει την υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση. Μάλιστα, χτες βράδυ, ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μπεκίρ Μποζντάγ, υποστήριξε ότι η Τουρκία «θα εκκαθαρίσει σύντομα» το Αφρίν έχοντας ήδη αποκτήσει «τον έλεγχο σε πάνω από το ήμισυ της περιοχής».

Επιπροσθέτως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ετοιμάζεται να μεταβεί στις 14 - 16 του μήνα στη Μόσχα για συζητήσεις με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, για τις εξελίξεις στη Συρία. Στις 17/3 θα μεταβεί στην Αστάνα του Καζακστάν για να συμμετάσχει σε τριμερή σύνοδο μαζί με τους ομολόγους του από Ρωσία και Ιράν, που είναι «εγγυήτριες» δυνάμεις της «εκεχειρίας» στη Συρία. Οι εξελίξεις στα μέτωπα της Συρίας και οι κόντρες συμφερόντων μεταξύ Τουρκίας - ΗΠΑ αναγκάζουν τον Τούρκο υπουργό να μεταβεί στις 19 του μήνα στην Ουάσιγκτον για συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον.

Τέλος, εκπρόσωπος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ διαπίστωσε ότι πέρσι «η τυφλή και ακραία βία» στον πόλεμο της Συρίας σκότωσε τον μεγαλύτερο αριθμό παιδιών που έχει γίνει ποτέ γνωστός και «50% περισσότερα από το 2016».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται απειλές και πολεμικές προετοιμασίες (2018-04-14 00:00:00.0)
Νέες απειλές Ερντογάν για επιθέσεις «παντού» (2018-04-03 00:00:00.0)
Εντείνονται οι εξελίξεις στα μέτωπα συγκρούσεων... (2018-03-30 00:00:00.0)
Τουρκικές πιέσεις για «αποχώρηση» από το Μάνμπιτζ (2018-03-23 00:00:00.0)
Περισσότερες οι συγκρούσεις μετά το ψήφισμα του ΟΗΕ για «εκεχειρία»... (2018-03-03 00:00:00.0)
Οξυνση συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων (2018-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ