Τετάρτη 14 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Σε «ανοιχτή» γραμμή για κοινές εγκληματικές ενέργειες

Eurokinissi

Νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα για τις νεοναζιστικές δολοφονικές οργανώσεις που λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία, με αφορμή τη σύλληψη 11 φασιστοειδών, μελών των νεοναζιστικών μορφωμάτων «Combat 18 Hellas» και «Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές» (ΑΜΕ), που διώκονται για επιθέσεις σε διάφορους χώρους. Να υπενθυμίσουμε ότι στα οκτώ σπίτια των φασιστοειδών βρέθηκαν 50 κιλά νιτρική αμμωνία, κυνηγετικά όπλα (ένα από τα οποία έφερε διόπτρα), φιαλίδια βουτανίου, ρόπαλα, σιδερογροθιές, μάσκες, μολότοφ και μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών. Σύμφωνα με τις αρχές, ετοίμαζαν χτύπημα με βόμβα ANFO.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Documento», από στοιχεία που καταγράφηκαν από τις Αρχές αποδεικνύεται ότι τουλάχιστον τέσσερις ακροδεξιές οργανώσεις (Χρυσή Αυγή, «Combat 18», ΑΜΕ, «Ανακατάληψη») συνέστησαν ομάδα (για «γκρουπάκι» μιλούν οι εμπνευστές του σχεδίου) με στόχο, εκτός από επιθέσεις στους συνήθεις στόχους, να προχωρήσουν και σε προβοκατόρικες ενέργειες. Μία απ' αυτές, μάλιστα, φαίνεται πως αποτράπηκε στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή, χάρη στην παρατηρητικότητα των ψαράδων του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, σε μια από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που καταγράφηκαν, το μέλος της «Combat 18» Ιωάννης - Χρήστος Μπαλάσκας στις 31 Οκτώβρη 2017 δέχεται τηλεφώνημα από τον υπάλληλο του υπουργείου Εξωτερικών Βασίλη Πετρομιχελή. Πρόκειται για τον άνθρωπο που λίγους μήνες μετά επιχείρησε να κάνει «απόβαση» στα Ιμια. Ο Μπαλάσκας, όπως προκύπτει από τις συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκόμενων προσώπων, μιλούσε με τον «Αλέξανδρο και τον Λύκο από τη Χρυσή Αυγή». Μάλιστα, από συνομιλία η οποία κατεγράφη στις 14 Νοέμβρη 2017, μεταξύ του Μπαλάσκα και άγνωστου άντρα, προέκυπτε ότι ο Μπαλάσκας θα έκανε επιπλέον δράσεις με τους ΑΜΕ και τη Χρυσή Αυγή.

Στο διάλογο που φέρνει στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα, Μπαλάσκας και Πετρομιχελής, μεταξύ άλλων, κλείνουν ένα ραντεβού, όπως λένε, για μια ιδέα που είχαν προκειμένου να μπορούν να συνεννοούνται για κοινές δράσεις, με τον Μπαλάσκα να παραδέχεται ότι και οι 11 δικοί του (της «Combat 18») δηλώνουν συμμετοχή. Στη συνομιλία που καταγράφηκε μεταξύ τους εξυφαίνεται σχέδιο για ενιαία ομάδα νεοναζιστικής τρομοκρατίας, με συμμετοχή μελών της Χρυσής Αυγής και άλλων ομάδων. Σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρει η ιστοσελίδα, ο Βασίλης Πετρομιχελής, χαμηλόβαθμος υπάλληλος του ΥΠΕΞ, είναι ιδρυτής της ακροδεξιάς οργάνωσης «Ανακατάληψη» και ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής το 2014 με τη Χρυσή Αυγή. Το όνομα του εν λόγω έγινε γνωστό όταν ορισμένα διαδικτυακά ΜΜΕ την Παρασκευή 2/2, δυο μέρες πριν από το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για το Σκοπιανό, δημοσίευσαν την είδηση ότι ακροδεξιός υπάλληλος του ΥΠΕΞ βρέθηκε στην Κάλυμνο και μετέπειτα στην Ψέριμο, επιχειρώντας να ναυλώσει πλωτό μέσο για να μεταβεί στα Ιμια. Στις 20 Φλεβάρη, επίσης (ακριβώς μια βδομάδα μετά τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού από την τουρκική ακταιωρό στα Ιμια), καταγράφεται ακόμη ένα τηλεφώνημα του Β. Πετρομιχελή με μέλος της «Combat 18», στο οποίο ο υπάλληλος του ΥΠΕΞ μιλά για πυρήνα στη Ρόδο που θέλει να ενωθεί μαζί τους.

Εξάλλου, στρατολόγηση νεαρών από γειτονιές της Δυτικής Αττικής σε νεοναζιστικές οργανώσεις προσπαθούσαν να πραγματοποιήσουν τα πιο ενεργά μέλη των φασιστοειδών, σύμφωνα με το απολογητικό υπόμνημα - που είδε τη δημοσιότητα από την εφημερίδα «Εθνος» - του 21χρονου από το Μενίδι, που κρίθηκε προφυλακιστέος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Για τους αρχηγούς, ο 21χρονος αναφέρει ότι «λειτουργούν παραπλανητικά σε ιστοσελίδες και διάφορα προφίλ στο Διαδίκτυο για να προσελκύσουν άτομα στο χώρο τους, κυρίως νέους σαν εμένα, αποκρύπτοντας την πραγματική δράση τους. Χρησιμοποιούν πρόσωπα και γνωριμίες με πολιτικά πρόσωπα για να συνεργαστούν με πολιτικούς σχηματισμούς, αποκρύπτοντας επιμελώς την αξιόποινη συμπεριφορά τους. Γι' αυτό λειτουργούν συνωμοτικά».

Υπενθυμίζεται ότι στο σπίτι του στο Μενίδι βρέθηκαν τα περισσότερα ευρήματα και τα 50 κιλά νιτρικής αμμωνίας, και κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης προσπάθησε να σπάσει τον υπολογιστή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ