Τρίτη 9 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ωρα ευθύνης

Ο νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος, ο πρώτος στον 21ο αιώνα, δεν είναι αύριο. Είναι τώρα και διεξάγεται παντού. Αύριο θα είναι πολύ αργά για να ψάξουμε μέσα στις στάχτες να μάθουμε τι συνέβη. Ο πόλεμος είναι εδώ και κανείς δεν μπορεί να μένει θεατής σ' αυτό. Αν χτες ακόμα υπήρχαν κάποιοι που βολεύονταν με το πρόσχημα περί αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, σήμερα δεν υπάρχουν ούτε προσχήματα. Οι «ανθρωπιστικές» βόμβες στο Αφγανιστάν δεν αφήνουν τίποτα όρθιο κι ας ισχυρίζονται το αντίθετο τα φερέφωνα του Πενταγώνου. Το γεγονός ότι το δημιούργημα των Αμερικανών, ο Μπιν Λάντεν, συνεχίζει να προσφέρει με τον τρόπο του υπηρεσίες στον ιμπεριαλισμό δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για τη σφαγή.

Τώρα είναι η ώρα ευθύνης για όλους. Κανείς δεν μπορεί να μένει κλεισμένος στο καβούκι του, κανείς δε δικαιούται να παραμένει θεατής της τερατώδους προπαγανδιστικής μηχανής που έστησαν παράλληλα με τον πόλεμό τους οι ιμπεριαλιστές. Η μετατροπή πόλεων ολόκληρων, στο σύνολο του πλανήτη, σε στρατόπεδα δεν είναι κάτι αυτονόητο, είναι κι αυτό ένας από τους άμεσους στόχους αυτού του πολέμου. Ο καπιταλισμός γνωρίζει πως βρίσκεται σε κρίση και φροντίζει πριν απ' όλα, και παράλληλα με τον αναγκαίο για τη σωτηρία του πόλεμο, να σφραγίσει με τη δύναμη της μπότας και το εσωτερικό μέτωπο. Στην πράξη αποδεικνύει πως έχει κηρύξει τον πόλεμο στο σύνολο του ανθρώπινου πολιτισμού.

Σ' αυτό το πλαίσιο όπου η βαρβαρότητα επελαύνει, τα πρωτοπόρα τμήματα της εργατικής τάξης δίνουν ήδη το «παρών» στους δρόμους. Οχι απλά γενικώς και αορίστως με συνθήματα κατά του πολέμου, αλλά κύρια καταδείχνοντας τον πραγματικό ένοχο. Σ' αυτή τη μάχη ξεχωριστή θα 'πρεπε να έχει καταγραφεί ήδη η συμβολή της διανόησης. Είναι, πρέπει να θεωρείται, αδιανόητη η συνέχεια της επιστημονικής έρευνας στη γυάλα των εργαστηρίων, όταν γύρω ο κόσμος καίγεται. Είναι, πρέπει να θεωρείται, αδιανόητο όταν πέφτουν οι βόμβες σαν το χαλάζι, άλλοι να τραγουδούν για τα πεσμένα φύλλα του φθινοπώρου.

Είμαστε σε πόλεμο. Οχι μόνο με τη μεταφορική έννοια. Με μια ταυτότητα θέσεων οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις του τόπου ανακοίνωσαν ότι προσφέρουν τα πάντα, όχι μόνο γην και ύδωρ, στην υπηρεσία του πολέμου κατά των λαών όλου του κόσμου. Δεν αρκούν πια ούτε καν οι - χρήσιμες ίσως σε άλλες στιγμές - ανέξοδες υπογραφές κάτω από ακίνδυνα πασιφιστικά μανιφέστα. Τώρα είναι η ώρα της μέγιστης ευθύνης για κάθε έναν προς έναν. Τώρα που ο ιμπεριαλισμός μετρά ποιος επιτίθεται μαζί του, τώρα που ο πόλεμός τους γίνεται γενικευμένος, τώρα το λαϊκό κίνημα μετρά κι αυτό το έχει του. Οι διαδηλώσεις, που άρχισαν από το βράδυ της Κυριακής σ' όλο το κόσμο, δεν αρκεί πια να είναι μόνο μαχητικές. Είναι κι ένα μέτρο που μπορεί να προδιαγράψει αποφασιστικά τις εξελίξεις. Τώρα είναι η ώρα για να πάρουν όλοι θέση. Καθαρά, παστρικά: Κόντρα - μ' όλες μας τις δυνάμεις - στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ