Παρασκευή 16 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Νέα κυβέρνηση μετά τη δολοφονία δημοσιογράφου

Η έκρυθμη κατάσταση που δημιουργήθηκε στη Σλοβακία με τη δολοφονία του 27χρονου δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ και της φίλης του μέσα στο σπίτι τους, στα τέλη Φλεβάρη, οδήγησε την Τετάρτη στην παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας Ρόμπερτ Φίτσο, μετά από πολυήμερες διαμαρτυρίες σε πολλές πόλεις (προηγουμένως είχαν παραιτηθεί οι υπουργοί Πολιτισμού και Εσωτερικών). Ο Κούτσιακ ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς και φοροδιαφυγής επιχειρηματιών, ειδικά από την Ιταλία, που φέρεται να είχαν άμεσες σχέσεις με συνεργάτες του Φίτσο.

Τελικά, χτες ο Πρόεδρος της χώρας Αντρέι Κίσκα έδωσε την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον μέχρι τώρα αντιπρόεδρο Πέτερ Πελεγκρίνι, και η κυβέρνηση αυτή θα συνεχίσει να είναι κυβέρνηση συνασπισμού, όπως η προηγούμενη που είχε σχηματιστεί το 2016 από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα «Smer» (από όπου προέρχονται οι Φίτσο και Πελεγκρίνι), το εθνικιστικό Εθνικό Κόμμα Σλοβανίας και το συντηρητικό κόμμα της ουγγρικής μειονότητας «Most - Hid» («Γέφυρα»).

Μετά την παραίτησή του, ο Φίτσο τόνισε ότι θα παραμείνει στην πολιτική, λέγοντας: «Ο ρόλος μου θα έγκειται στο να στηρίζω τον νέο πρωθυπουργό και να προωθώ τις προτεραιότητες που είναι σημαντικές για το Smer: Τον σαφή προσανατολισμό του υπέρ της Ευρώπης και υπέρ του ΝΑΤΟ».

Οπως ανακοινώθηκε, η νέα κυβέρνηση διαθέτει 79 ψήφους στην 150μελή Βουλή της Σλοβακίας και τις επόμενες μέρες θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, αποφεύγοντας τις πρόωρες εκλογές που ζητούν κόμματα της αντιπολίτευσης.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι το Περιφερειακό Δικαστήριο του Κόζιτσε αποφάσισε να προχωρήσει στην κράτηση του Ιταλού επιχειρηματία Αντόνιο Βαντάλα και έχει ξεκινήσει έρευνα για ενδεχόμενη εμπλοκή του στη δολοφονία του Κούτσιακ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ