Παρασκευή 16 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
«Σκληρή» γραμμή διαπραγμάτευσης και από την Ευρωβουλή

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Η μεγάλη πλειονότητα των μελών του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε το περασμένο 48ωρο, με 544 ψήφους υπέρ, 110 κατά και 51 αποχές, ένα νέο πακέτο προτάσεων που αφορά στην επόμενη φάση διαπραγμάτευσης για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Μεταξύ άλλων, οι προτάσεις της ομάδας διαπραγματευτών του Ευρωκοινοβουλίου απαιτούν από τη Βρετανία «να σεβαστεί» την ενιαία αγορά της ΕΕ και την τελωνειακή ένωση, θεωρούν αδιαπραγμάτευτη την «ίση και δίκαιη μεταχείριση» των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών που ζουν σε χώρες της ΕΕ, «τη διατήρηση των δικαιωμάτων των πολιτών» για ανοικτά σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας, στο πλαίσιο των συμφωνιών της Μεγάλης Παρασκευής για το βορειοϊρλανδικό ζήτημα.

Προτείνεται επίσης οι μελλοντικές σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ να στηρίζονται σε τέσσερις πυλώνες: α) εμπόριο και οικονομικές σχέσεις, β) εσωτερική ασφάλεια, γ) συνεργασία σε εξωτερική πολιτική και άμυνα, δ) θεματική συνεργασία π.χ. σε σχέδια καινοτόμων τεχνολογιών ή σε διασυνοριακές έρευνες για λόγους ασφαλείας.

Οι προτάσεις αυτές, καθώς και οι αντίστοιχες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 22 και 23 Μάρτη στις Βρυξέλλες.

Φεύγει και η «UNILEVER» από το Λονδίνο...

Αυτά, ενώ χτες μία μεγάλη πολυεθνική, η «UNILEVER», ανακοίνωσε πως θα μεταφέρει την έδρα της από το Λονδίνο (όπου τη διατηρούσε επί 88 χρόνια) στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, προκειμένου να αποτελέσει μια «ενιαία νομική οντότητα στην Ολλανδία».

Το 2017, άρχισε να επαναξιολογεί τη δομή με τη διπλή έδρα, αφού απέρριψε την προσφορά εξαγοράς ύψους 143 δισ. δολαρίων από την «Kraft Heinz», πυροδοτώντας μια μάχη μεταξύ της Βρετανίας και της Ολλανδίας. Ο Πολ Πόλμαν, που είναι διευθύνων σύμβουλος της πολυεθνικής, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ισχυριζόμενος πως η εξέλιξη «δεν αφορά το Brexit». Δεν είναι το μόνο μονοπώλιο που έχει πάρει απόφαση να φύγει από το Λονδίνο. Προηγήθηκε η τράπεζα HSBC, που μεταφέρει 1.000 θέσεις εργασίας στο Παρίσι, οι «Λόιντς» του Λονδίνου που θα μεταφέρουν 100 θέσεις εργασίας στις Βρυξέλλες, η «JP Morgan» που θα μεταφέρει «εκατοντάδες» θέσεις εργασίας σε Δουβλίνο, Φρανκφούρτη, Λουξεμβούργο και η τράπεζα «Barkleys» που θα μεταφέρει το στρατηγείο της στο Δουβλίνο.

Τέλος, χτες η Ενωση Ξένων Τραπεζών στη Γερμανία (VAB) ανακοίνωσε πως αναμένει ότι περίπου 20 τράπεζες θα επεκτείνουν την παρουσία τους στη χώρα ως αποτέλεσμα του Brexit, δημιουργώντας έως και 5.000 νέες θέσεις εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ