Πέμπτη 22 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Τοπικές εκλογές χτες στην Ολλανδία

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Εκλογές για 335 Τοπικά Συμβούλια έγιναν χτες στην Ολλανδία και τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν η έλλειψη κατοικιών, η ασφάλεια, η ΕΕ, η μετανάστευση και η ενσωμάτωση των προσφύγων. Στις κάλπες κλήθηκαν να προσέλθουν περίπου 12,5 εκατ. Ολλανδοί. Σε 45 δήμους δεν έγιναν εκλογές, λόγω δημοτικής αναδιοργάνωσης. Οι εκλογές σε αυτούς είτε έχουν ήδη γίνει, είτε θα διεξαχθούν μέσα στο 2018.

Τα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Μαρκ Ρούτε (VVD, D66, CDA) αναμένεται να μειώσουν κι άλλο τα εκλογικά τους ποσοστά, όπως και οι σοσιαλδημοκράτες. Παράλληλα, το ευρωσκεπτικιστικό - αντιμεταναστευτικό «Κόμμα Ελευθερίας» του Γκερτ Βίλντερς κατάφερε να κατεβάσει ψηφοδέλτια σε 30 δήμους, όχι όμως στο Αμστερνταμ. Το νεοϊδρυθέν «Φόρουμ για τη Δημοκρατία», που θεωρείται πιο ...«ακροδεξιό» από αυτό του Βίλντερς, με συνθήματα όπως «ισχυρό εθνικό κράτος», «διατήρηση των ολλανδικών αξιών» και άλλα με αντιμεταναστευτικό και ρατσιστικό περιεχόμενο, κατέβασε ψηφοδέλτια μόνο σε Αμστερνταμ και Ρότερνταμ, όμως ενδέχεται να εκλέξει αρκετούς συμβούλους. Αλλα κόμματα που κατεβαίνουν στις τοπικές εκλογές είναι η «Πράσινη Αριστερά», το «Εργατικό Κόμμα» (PvdA) κ.ά.

Παράλληλα, διεξήχθη ένα συμβουλευτικό δημοψήφισμα σχετικά με το εάν θα εφαρμοστεί ή όχι ένας νέος νόμος για τις ολλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών, που ενισχύει τις εξουσίες τους. Ενδεικτικά, οι δυο υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας (AIVD και MIVD) θα μπορούν να αξιοποιούν την τηλεφωνία και την κίνηση στο διαδίκτυο σε μεγάλη κλίμακα, να αποθηκεύουν γενετικό υλικό για έρευνες κ.ά. Στο δημοψήφισμα είχαν δικαίωμα συμμετοχής 13 εκατ. πολίτες της χώρας.

Στο μεταξύ, χτες είχε προγραμματιστεί συνάντηση του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, στη Χάγη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ