Πέμπτη 22 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ
Αντιπαράθεση με τη «Facebook» στο φόντο ευρύτερων ανταγωνισμών

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κοινοβουλευτικές και δικαστικές «έρευνες» σε ΗΠΑ και ΕΕ ξεκινούν για τις δοσοληψίες ανάμεσα στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook του Μαρκ Ζούκερμπεργκ και τη βρετανική εταιρεία ανάλυσης και αξιοποίησης προσωπικών δεδομένων «Cambridge Analytica», με αποτέλεσμα την αξιοποίηση στοιχείων με σκοπό τη χειραγώγηση ψηφοφόρων, που φαίνεται πως έγινε μεταξύ άλλων και στην περίπτωση του προεκλογικού επιτελείου του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Χτες ο Ντέιμιεν Κόλινς, πρόεδρος της Επιτροπής Μέσων Ενημέρωσης της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων, κατηγόρησε το Facebook ότι προσπάθησε να παραπλανήσει την Επιτροπή όταν ζητήθηκε πριν καιρό από στελέχη της εταιρείας να εξηγήσουν πώς αξιοποιούν τα προσωπικά δεδομένα χρηστών της ιστοσελίδας. Προχτές αργά το βράδυ, πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της «Cambridge Analytica», Αλεξάντερ Νιξ, αποπέμφθηκε από την εταιρεία μετά την προβολή βίντεο που είχε τραβηχτεί μυστικά από το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο «Channel 4» και τον έδειξε να καμαρώνει για το «βασικό ρόλο» που έπαιξε η εταιρεία στην προεκλογική εκστρατεία του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ, τονίζοντας ότι χρησιμοποίησε εργαλεία που έκαναν πολύ δύσκολα ανιχνεύσιμο το «ρόλο» της εταιρείας. Η αξιοποίηση των δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook από την «Cambridge Analytica» έγινε έμμεσα, μέσω της εφαρμογής «Τhis is your digital Life» που είχε δημιουργήσει το 2014 η εταιρεία «Global Science Research», του Βρετανού ακαδημαϊκού ερευνητή ψυχολογίας Αλεξάντερ Κόγκαν. Οι περίπου 270.000 χρήστες της εφαρμογής πληρώθηκαν για να κάνουν ένα ψυχολογικό τεστ, μέσω του οποίου συγκεντρώθηκαν προσωπικά δεδομένα όχι μόνο των ίδιων αλλά των φίλων τους στο Facebook, και έτσι συγκεντρώθηκε ένας τεράστιος αριθμός δεδομένων.

Ο Κόγκαν, χτες, μιλώντας στο BBC κατηγόρησε το Facebook και την «Cambridge Analytica» ότι ουσιαστικά τον χρησιμοποίησαν ως «αποδιοπομπαίο τράγο», παρά το γεγονός ότι η τελευταία τον είχε διαβεβαιώσει πως η «δουλειά» γινόταν «απολύτως νόμιμα».

Φόρο 3% μελετά η ΕΕ

Μέσα στον κουρνιαχτό της χρήσης προσωπικών δεδομένων από διάφορα μονοπώλια τεχνολογίας για πολιτικούς, καταναλωτικούς και άλλους σκοπούς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ ανακοίνωσε χτες τα σχέδιά της επιβολή ενός «προσωρινού» φόρου 3% στα έσοδα εταιρειών όπως οι «Alphabet» (μητρική της «Google»), «Facebook» και «Amazon», σε μια προσπάθεια να τις αναγκάσει να καταβάλουν έστω κάποια ψίχουλα από τα δισεκατομμύρια που αποκομίζουν ετησίως από την αγοραπωλησία εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών του ίντερνετ. Η πρόταση της ΕΕ αποτελεί μέρος της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ, όπου έχουν την έδρα τους οι περισσότεροι τεχνολογικοί κολοσσοί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόστιμα (2023-01-04 00:00:00.0)
Δεδομένα στο σφυρί (2021-04-06 00:00:00.0)
Πρόστιμα - χάδι στα ΕΛΠΕ για το κατά παραγγελία «φακέλωμα» (2019-04-16 00:00:00.0)
Μεγαλύτερο το «πλιάτσικο» στα δεδομένα εκατομμυρίων ανθρώπων μέσω «Facebook» (2018-04-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2018-03-20 00:00:00.0)
Ο Mr Google (2013-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ