Πέμπτη 22 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμάκωση μαχών και συμφωνίες

Τραυματίες από την επίθεση με ρουκέτες στη Δαμασκό
Τραυματίες από την επίθεση με ρουκέτες στη Δαμασκό
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Σε συμφωνία με το συριακό στρατό για την αποχώρηση περίπου 1.500 αντικαθεστωτικών στρατιωτών και 6.000 αμάχων από τη συνοικία Χαράστα της Ανατολικής Γκούτα προχώρησαν χτες βράδυ διοικητές της οργάνωσης τζιχαντιστών «Αχράρ αλ Σαμ», τονίζοντας πως η Ρωσία έπαιξε το ρόλο εγγυητή για την ασφαλή τους απομάκρυνση με κατεύθυνση τη βόρεια συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

Η αποχώρηση των χιλιάδων ενόπλων και αμάχων αναμένεται να τεθεί σε ισχύ εντός τρέχοντος 24ώρου, αυξάνοντας σημαντικά τις περιοχές της Ανατολικής Γκούτα που ανακαταλαμβάνει ο συριακός στρατός. Ωστόσο, η εξέλιξη καταγράφεται δίχως να σταματούν τα πλήγματα σε βάρος αμάχων κατοίκων της Δαμασκού, με πιο νωπή την προχτεσινή επίθεση με ρουκέτες που πραγματοποίησαν αντικαθεστωτικοί από την Αν. Γκούτα σε κατάμεστη από κόσμο λαϊκή αγορά, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 44 γυναικών και παιδιών και τον τραυματισμό άλλων 35.

Χτες, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε «την τρομοκρατική επίθεση με ρουκέτες», εκτιμώντας ότι είχε στόχο «να ακυρώσει θετικές εξελίξεις» που διαδραματίζονται στην Αν. Γκούτα.

Παράλληλα, συριακές και ρωσικές δυνάμεις σε καθημερινή πλέον βάση καταγγέλλουν τις προσπάθειες αντικαθεστωτικών να στήσουν προβοκάτσιες με χημικά όπλα σε βάρος αμάχων. Χτες, ο Ρώσος αρχιστράτηγος Ιγκόρ Κιρίλοφ ανακοίνωσε ότι σε περιοχές της Αν. Γκούτα που ανακατέλαβε ο συριακός στρατός, βρέθηκαν πάνω από 40 τόνοι τοξικών παραγόντων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή χημικών όπλων. Ο ίδιος κατηγόρησε «τη διεθνή κοινότητα» ότι από τη μία αρνείται να συνεργαστεί με τις συριακές αρχές στις έρευνες για τη χρήση χημικών όπλων, από την άλλη κάνει τα στραβά μάτια στα πλήγματα που προκαλούν αντικαθεστωτικοί με χημικά όπλα σε αμάχους και στρατιώτες.

Οι ΗΠΑ διαψεύδουν τα περί «συμφωνίας» για το Μάνμπιτζ

Το ίδιο διάστημα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, κληθείσα να σχολιάσει τις προχτεσινές δηλώσεις του Ιμπραχίμ Καλίν, εκπροσώπου Τύπου του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν πως ΗΠΑ και Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για τον κουρδικό θύλακα Μάνμπιτζ της βόρειας Συρίας (όπου εδρεύουν μερικές χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες), τις διέψευσε κατηγορηματικά. «Είναι περίεργο γιατί δεν έχει επιτευχθεί καμία συμφωνία!», είπε χαρακτηριστικά, διαψεύδοντας στη συνέχεια πως έχει ανακοινωθεί ημερομηνία για επανέναρξη σχετικών διαβουλεύσεων ανάμεσα σε Αμερικανούς και Τούρκους αξιωματούχους.

Η αντίδραση αυτή ανάγκασε αργότερα τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε «διόρθωση». Οπως ισχυρίστηκε, Τουρκία και ΗΠΑ κατέληξαν σε «μια συνεννόηση, όχι σε συμφωνία» σχετικά με την πόλη Μάνμπιτζ. Πρόσθεσε ακόμη πως η Αγκυρα επιδιώκει συμφωνία με την Ουάσιγκτον για το ποιος θα αναλάβει την ασφάλεια της Μάνμπιτζ «μετά την αποχώρηση» της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας. Υποστήριξε επιπροσθέτως πως η Τουρκία θέλει η συνεννόηση με τις ΗΠΑ για το Μάνμπιτζ «να αποτελέσει πρότυπο» για όλες τις περιοχές που ελέγχονται από ένοπλους Κούρδους.

Εντονη ενόχληση για τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στο Αφρίν της βόρειας Συρίας εξέφρασε χτες και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ, λέγοντας: «Ανεξάρτητα από τις δικαιολογημένες ανησυχίες της Τουρκίας, είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στο Αφρίν, όπου χιλιάδες και χιλιάδες άμαχοι πεθαίνουν ή αναγκάζονται να φύγουν».

  • Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν χτες ότι αεροπορικές επιδρομές τουρκικών αεροσκαφών στο Χακούρκ του βορείου Ιράκ προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 12 Κούρδων μαχητών του PKK.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα στοιχεία όξυνσης του ανταγωνισμού ισχυρών δυνάμεων (2018-03-24 00:00:00.0)
Απειλές για άμεση σύγκρουση ΗΠΑ - Ρωσίας (2018-03-14 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» συγκρούσεις και παζάρια (2018-02-08 00:00:00.0)
Επικίνδυνη κλιμάκωση συγκρούσεων (2018-02-02 00:00:00.0)
Συγκρούσεις στο Αφρίν και παζάρια στο Σότσι (2018-01-30 00:00:00.0)
Απειλές Ερντογάν για «διεύρυνση» της επίθεσης στο Μάνμπιτζ (2018-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ