Πέμπτη 22 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ
Ενημέρωση της Βουλής για το κυβερνητικό έργο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Στην οικονομία και στην πολιτική για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας της στη γερμανική Βουλή η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, κατά τη χτεσινή πρώτη ενημέρωση για το κυβερνητικό έργο.

Η Μέρκελ προέβλεψε σημαντικές αλλαγές για τη γερμανική οικονομία. «Ο κόσμος αλλάζει με έναν εποχιακό ρυθμό», τόνισε, αναφέροντας αλλαγές για την αυτοκινητοβιομηχανία, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τη μηχανολογία, στο πλαίσιο και της τεχνολογικής προόδου. Δεν είναι «εγγυημένο ότι σε πέντε ή δέκα χρόνια θα είμαστε τόσο καλά όσο σήμερα», συμπλήρωσε.

Εντονη ήταν η κριτική της σε Ρωσία και Τουρκία αναφορικά με τη Συρία.«Η γερμανική κυβέρνηση καταδικάζει με τον σκληρότερο τρόπο την επίθεση στην Ανατολική Γκούτα», είπε, κατηγορώντας για την επίθεση αυτή «το καθεστώς Ασαντ, αλλά και τη Ρωσία, που την επέτρεψε». Η δε τουρκική εισβολή στο Αφρίν, παρά τους λόγους ασφαλείας που επικαλείται η Τουρκία, «είναι απαράδεκτη», είπε η καγκελάριος.

Για την υπόθεση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σκριπάλ, η Αγκ. Μέρκελ υποστήριξε ότι «πολλά πράγματα "δείχνουν" τη Ρωσία». Θα «ήταν ευτυχής να μην χρειαστεί να ονοματιστεί η Ρωσία», αλλά τα αποδεικτικά στοιχεία δεν θα μπορούσαν «να μας διαφύγουν επειδή δεν θέλουμε να ονοματίσουμε τη Ρωσία».

Εκτενής ήταν η αναφορά της στη λεγόμενη «προσφυγική κρίση» την περίοδο 2015 - 2016, που «δεν πρέπει να επαναληφθεί». Γι' αυτό, είπε, είναι σημαντικό: Να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, να μην επιτραπεί ξανά η δραματική υποχρηματοδότηση των προγραμμάτων στήριξης του ΟΗΕ, να βρεθούν πολιτικές λύσεις για την καταπολέμηση των αιτιών της μετανάστευσης. Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στη σύγκρουση στη Συρία και ανακοίνωσε την «επιδίωξη νέων εταιρικών σχέσεων» στην Αφρική, δηλαδή ευκαιριών για τα γερμανικά μονοπώλια. Επαναδιατύπωσε την ανάγκη για φύλαξη και προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και ξεκαθάρισε πως θα προσφέρεται προστασία μόνο σε όσους βρίσκονται σε ανθρωπιστική ή πολιτική κατάσταση ανάγκης, διαφορετικά θα πρέπει να εγκαταλείπουν τη χώρα. Για τους πρόσφυγες που παραμένουν στη χώρα τόνισε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι πολιτικές ενσωμάτωσής τους στην αγορά εργασίας, ώστε να καλυφθούν και τα κενά των επιχειρήσεων, δηλαδή εκμάθηση γλώσσας, κατάρτιση, εργασία, σχολείο και παιδικοί σταθμοί για τα παιδιά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ψηλά στην ατζέντα» οι σχέσεις με Ρωσία και Κίνα (2020-09-01 00:00:00.0)
Συνάντηση Μέρκελ - Πούτιν για Συρία, Λιβύη, Ιράν, Ιράκ και άλλα (2020-01-14 00:00:00.0)
«Στρατηγικό συμφέρον» οι καλές σχέσεις και ο διάλογος (2018-05-25 00:00:00.0)
Διεκδικεί ρόλο «διαμεσολαβητή» με τη Ρωσία (2018-04-18 00:00:00.0)
Νέοι «διάδρομοι» και νέα προσχήματα για κατασταλτικά μέτρα (2016-03-29 00:00:00.0)
Αξιοποιούν το Προσφυγικό για ευρύτερες επιδιώξεις (2016-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ