Πέμπτη 22 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Ισχυρά μονοπώλια αναζητούν «ρεαλιστικές λύσεις» για τις μπίζνες τους

Η περιοχή διαθέτει προοπτικές να γίνει ενεργειακός κόμβος, ωστόσο είναι «γεωπολιτικά περίπλοκη», τόνισε μεγαλοστέλεχος της ΕΝΙ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Ολα τα ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι ισχυρών μονοπωλίων που ενδιαφέρονται για τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου και αναζητούν τις καλύτερες συνεργασίες για να διασφαλίσουν αυξημένα κέρδη, αξιοποιώντας φυσικά και τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και διεργασίες που «τρέχουν».

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του στελέχους της ενεργειακής ιταλικής ENI Λούκα Μπερτέλι στο συνέδριο «Eastern Mediterranean Gas» (ολοκληρώνεται σήμερα στη Λευκωσία) που υποστήριξε ότι η Ανατολική Μεσόγειος διαθέτει προοπτικές να γίνει κόμβος φυσικού αερίου για την Ευρώπη, ωστόσο, πρόσθεσε: «Πρέπει να πάμε βήμα με βήμα, να είμαστε ρεαλιστές, πραγματιστές. Η περιοχή είναι γεωπολιτικά περίπλοκη, πρέπει να βρούμε απλές λύσεις και πιο ρεαλιστικές λύσεις για να αξιοποιήσουμε αυτούς τους πόρους».

Ο Μπερτέλι υποστήριξε ότι οι γεωτρήσεις σε «Ονησίφορο» και «Καλυψώ», που έκανε η κοινοπραξία ΕΝΙ / TOTAL, έδειξαν ότι το γιγάντιο αιγυπτιακό κοίτασμα «Ζορ» εκτείνεται και στην κυπριακή ΑΟΖ, λέγοντας ότι ειδικά το αέριο που βρέθηκε στην «Καλυψώ» είναι εξαιρετικής ποιότητας. Επίσης, είπε ότι η ΕΝΙ ιεραρχεί ως εναλλακτική για την αξιοποίηση του κυπριακού αερίου τη μεταφορά του μέσω τερματικών σταθμών υγροποίησης στην Αίγυπτο (στη λειτουργία των οποίων εμπλέκεται και η ΕΝΙ) και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Πάντως, ενδεικτικές του ρόλου που η Αίγυπτος μπορεί να παίξει στην περιοχή είναι και οι δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη, ότι οι διαπραγματεύσεις Λευκωσίας - Καΐρου για την πώληση φυσικού αερίου από το «Αφροδίτη» βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Μάλιστα, ο ίδιος εμφάνισε τη στενότερη συνεργασία χωρών της περιοχής «είτε σε διακρατικό επίπεδο, είτε σε επίπεδο εμπορικών συμφωνιών» ως σημαντικό μέσο για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.

Τα βήματα της Τουρκίας

Την ίδια στιγμή, το τουρκικό κεφάλαιο ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δεχτεί κανέναν αποκλεισμό από τις ενεργειακές και άλλες κολιγιές στην περιοχή, χρησιμοποιώντας σε αυτήν την κατεύθυνση και το ψευδοκράτος που έχει στηθεί στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, δήλωσε από την Αγκυρα όπου συνάντησε τον «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, ότι το ψευδοκράτος και ο «τουρκοκυπριακός λαός έχουν δικαιώματα στα αποθέματα γύρω από το νησί και αυτό το δικαίωμα πρέπει να τεθεί υπό εγγύηση». Επανέλαβε ότι «δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς εργασίες της ελληνοκυπριακής πλευράς», εκφράζοντας ταυτόχρονα ετοιμότητα και για επανέναρξη των συνομιλιών. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να πει ότι «η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς και πάλι μετά τις εκλογές "μηδέν στρατός μηδέν εγγυήσεις" είναι πέραν της πραγματικότητας... Αντί να τρέχουν πίσω από τέτοια απραγματοποίητα όνειρα τούς προτείνουμε να αντιληφθούν καλύτερα τις πραγματικότητες στο νησί».

Από τη μεριά του, ο Οζερσάι είπε ότι «την περίοδο που έχουμε μπροστά μας δεν θα θέσουμε σε αμφιβολία το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων μας μαζί με την Τουρκία. Θα συνεχίσουμε αυτήν την αποφασιστική στάση. Ακόμα, απέναντί μας υπάρχει δυνατότητα για διπλωματική επίλυση. Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για διαβουλεύσεις με την Τουρκία. Αυτό το παράθυρο τονίζεται ότι είναι ανοιχτό, αλλά θα συνεχιστεί η αποφασιστικότητά μας για διατήρηση και προστασία των δικαιωμάτων μας όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις τουρκοκυπριακές εφημερίδες «Ντεμοκράτ Μπακίς» και «Σταρ Κιπρίς», δύο κορβέτες και δύο υποβρύχια του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού περιπολούν στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΠΝ «Μεσογειακή Ασπίδα», που αφορά στην υπεράσπιση των συμφερόντων της Τουρκίας στην περιοχή.

Τέλος, η ειδική αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, συνάντησε χτες και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί. Στις δηλώσεις της μίλησε απλά για «καλή» συνάντηση, χωρίς να πει κάτι περαιτέρω για το ενδεχόμενο «κοινωνικής συνάντησης» Αναστασιάδη - Ακιντζί που συζητιέται εδώ και μέρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντοπίζουν «ευκαιρίες» από τη συνδιαχείριση του αερίου (2018-04-04 00:00:00.0)
Δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί στις 16 Απρίλη (2018-03-31 00:00:00.0)
Οδηγός των εξελίξεων τα συμφέροντα των μονοπωλίων (2018-02-23 00:00:00.0)
Προχωρούν οι επίσημες και οι ανεπίσημες συναντήσεις (2017-03-18 00:00:00.0)
Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί αύριο (2016-12-21 00:00:00.0)
Με νέες προκλήσεις Ερογλου οι διαπραγματεύσεις (2014-04-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ