Παρασκευή 23 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεκίνησαν οι επαφές του Ν. Κοτζιά στην ΠΓΔΜ

Στα Σκόπια βρίσκεται από χτες το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς για σειρά συναντήσεων προς κατάληξη μιας συμφωνίας για το ονοματολογικό, ώστε να ξεκλειδώσουν οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί για την ΠΓΔΜ και συνολικά τα Δυτικά Βαλκάνια.

Χτες το βράδυ είχε «δείπνο εργασίας» με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ, με τον οποίο μπαίνει σε ουσιαστικές συζητήσεις σήμερα το πρωί, σε νέα συνάντηση των δυο τους, μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στη συνέχεια, ο Ν. Κοτζιάς συναντάται με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζ. Ζάεφ, και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μπουγιάρ Οσμάνι. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής, Τ. Τζαφέρι, τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος DUI, Α. Αχμέτι, καθώς και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρ. Μίτσκοσκι.

Θα ακολουθήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων στις 30/3 στη Βιέννη, υπό τον ειδικό διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς.

Σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ, ενόψει των συναντήσεων με τον Ελληνα ομόλογό του εξέφραζε τη θέση ότι «υπάρχουν διαφορές που ελπίζουμε, αν και οι δύο πλευρές εργαστούμε για αυτόν το σκοπό, να τις αντιμετωπίσουμε επιτυχώς». «Στόχος είναι να βρούμε μια ουσιαστική, αξιοπρεπή λύση που θα διευθετήσει τις διαφορές γύρω από το όνομα, η οποία λύση θα ξεχωρίζει τη χώρα μας, τη "Μακεδονία", από την περιφέρεια της Ελλάδας, Μακεδονία».

Μια τοποθέτηση που σκιαγραφεί μια γενικότερη προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη να περιοριστεί η υπόθεση μόνο στο όνομα και να παρακαμφθούν κρίσιμα ζητήματα, όπως οι αναγκαίες αλλαγές στο Σύνταγμα, με την απαλοιφή αλυτρωτικών στοιχείων, ώστε να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και να προχωρήσουν τα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ