Σάββατο 24 Μάρτη 2018 - Κυριακή 25 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση

Η Βρετανή πρωθυπουργός, Τ. Μέι, που έθεσε στο Συμβούλιο της ΕΕ το θέμα αυστηρών κυρώσεων στη Ρωσία
Η Βρετανή πρωθυπουργός, Τ. Μέι, που έθεσε στο Συμβούλιο της ΕΕ το θέμα αυστηρών κυρώσεων στη Ρωσία
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Συνεχίζεται η όξυνση των διμερών σχέσεων Ρωσίας - Βρετανίας με πρόσχημα την υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, οι οποίοι, κατά τη δήλωση Βρετανού δικαστή, έχουν «χάσει τη διανοητική τους ικανότητα δίχως να είναι ξεκάθαρο αν θα την ανακτήσουν».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, κατέβαλλε, έως αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, προσπάθειες για αξιοποίηση της υπόθεσης, προκειμένου να εκμαιεύσει νέα, πιο έντονη, υποστήριξη «αλληλεγγύης» από τις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ. Πληροφορίες μερίδας του βρετανικού και του ρωσικού Τύπου ανέφεραν ότι η Μέι ζήτησε από εταίρους της στην ΕΕ είτε να εκδώσουν κάποια κοινή δήλωση σε σχέση με τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα Σκριπάλ, είτε να ανακοινώσουν απελάσεις Ρώσων διπλωματών ή ακόμη και να επιβάλουν κάποιες νέες κυρώσεις έναντι της Μόσχας. Τα τελευταία ενδεχόμενα φαίνονταν αρκετά δύσκολα.

Η σκληρή στάση της βρετανικής κυβέρνησης έρχεται πάντως σε μια περίοδο που εντείνεται γενικότερα ο ανταγωνισμός ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ με τη Ρωσία και τις συμμαχίες της, ενώ αξιοποιείται και στο εσωτερικό μέτωπο και τις δυσκολίες με τα παζάρια για το Βrexit.

H ρωσική πλευρά αρνείται κατηγορηματικά κάθε ανάμειξη στην υπόθεση, απαιτώντας από τη Βρετανία να αποδείξει τα όσα της προσάπτει. Την Πέμπτη, ο Ρώσος πρέσβης στο Λονδίνο, Αλεξάντερ Γιακοβένκο, χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτες και ανεύθυνες» τις προκλητικές δηλώσεις που έκανε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος εμμέσως εμφάνισε τον Ρώσο Πρόεδρο να χρησιμοποιεί το Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου το καλοκαίρι στη Ρωσία όπως χρησιμοποίησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο Χίτλερ το 1936. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να προσβάλλει το ρωσικό λαό που νίκησε το ναζισμό και έχασε 25.000.000 ανθρώπους», τόνισε ο Ρώσος πρέσβης, αφενός κατηγορώντας τη βρετανική κυβέρνηση για «εκστρατεία απόλυτης υστερίας», αφετέρου θύμισε την αναξιοπιστία της μέσω της χρήσης «ψευδών προσχημάτων για επεμβάσεις σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ και Λιβύη».

Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό ότι οι βρετανικές αρχές χρειάστηκαν περίπου 20 μέρες για να δώσουν, την Πέμπτη, άδεια σε επιθεωρητές του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων να πάρουν δείγμα αίματος από τον Σκριπάλ και την κόρη του, ώστε να εξακριβωθεί εάν επαληθεύεται το αρχικό πόρισμα του βρετανικού στρατιωτικού ερευνητικού εργαστηρίου στο Πόρτον Ντάουν περί χρήσης του νευροτοξικού παράγοντα «Νόβιτσοκ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ