Τρίτη 27 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Διαδηλώσεις ενάντια στον καταστροφικό πόλεμο

ΣΑΝΑΑ.--

Με διαδηλώσεις και άλλες κινητοποιήσεις στους δρόμους της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά, υποδέχτηκαν χτες πολλές χιλιάδες κόσμου την τρίτη επέτειο από την έναρξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της, στο πλαίσιο της περιφερειακής γεωπολιτικής αντιπαράθεσής τους με το Ιράν.

Οι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Σαναά, Σαμπίν, φώναξαν συνθήματα κατά της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΠΑ, του Ισραήλ και δυτικών χωρών που παρέχουν στήριξη στην επέμβαση, με την ανοχή τους ή με τα όπλα που πωλούν στις δυνάμεις επίθεσης. Από την αρχή της επέμβασης μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί πάνω από 10.000 άμαχοι κάθε ηλικίας, 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν και επιδημίες όπως η χολέρα, λόγω της καταστροφής υποδομών, έχουν επανεμφανιστεί.

Λίγες ώρες πριν από τις κινητοποιήσεις, Υεμενίτες αντικαθεστωτικοί Σιίτες ένοπλοι Χούτι εκτόξευσαν επτά πυραύλους ενάντια στη Σαουδική Αραβία. Οι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν, ωστόσο κάποια θραύσματα έπεσαν σε σπίτια αμάχων στην πρωτεύουσα της Σ. Αραβίας, Ριάντ, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου και τον τραυματισμό άλλων δύο.

Οι Χούτι ελέγχουν την πρωτεύουσα και μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης, ενώ ο νότος ελέγχεται ουσιαστικά από ξένους μισθοφόρους, κυρίως από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σ. Αραβία. Στο νότιο τμήμα της Υεμένης έχουν επίσης ενισχυθεί ομάδες αυτονομιστών που επιδιώκουν την αλλαγή των συνόρων στην ευρύτερη περιοχή.

Στο τέλος της βδομάδας οι ΗΠΑ, που στηρίζουν την εγκληματική επίθεση στην Υεμένη, ενέκριναν νέο πακέτο πώλησης όπλων στη Σ. Αραβία, ύψους άνω του ενός δισ. δολαρίων, το οποίο αφορά μεταξύ άλλων 6.600 αντιαρματικούς πυραύλους TOW, συντήρηση στρατιωτικών ελικοπτέρων και ανταλλακτικά για στρατιωτικά οχήματα διαφόρων τύπων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ