Τρίτη 27 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φέρνει νέους εξοπλισμούς και βαθύτερη εμπλοκή στους ανταγωνισμούς

Eurokinissi

Προς νέους εξοπλισμούς, που «κουμπώνουν» στους στόχους της βαθύτερης εμπλοκής στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και στην ανάληψη πρόσθετων επικίνδυνων ρόλων στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή, που προωθεί η κυβέρνηση, προς «γεωστρατηγική αναβάθμιση» των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, δείχνουν μια σειρά από πληροφορίες και δημοσιεύματα.

Καταρχάς, αναμένεται ταξίδι του υπουργού Αμυνας Π. Καμμένου στις ΗΠΑ, όπου υποτίθεται ότι θα κλείσει η συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση και το αμερικανικό μονοπώλιο της «Λόκχιντ Μάρτιν» για την αναβάθμιση 85 αεροσκαφών «F-16», με την ελληνική κυβέρνηση να ζητά το κόστος να μην ξεπεράσει το 1,1 δισ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι για το θέμα έκανε ειδική αναφορά την Πέμπτη και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, σε συνέντευξή του στον ιστότοπο «Νews 24/7», λέγοντας ότι αποτέλεσε αντικείμενο των συζητήσεων που είχε ο Αλ. Τσίπρας τον Οκτώβρη με Αμερικανούς αξιωματούχους, επισκεπτόμενος την Ουάσιγκτον, και έκτοτε έχουν γίνει «εντατικές διαπραγματεύσεις» με την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ και τη «Λόκχιντ Μάρτιν», «ώστε να αναπτυχθεί ένα πακέτο που θα ταιριάζει στο πολιτικό πλαίσιο που έθεσε ο πρωθυπουργός». «Είναι πολύ καθαρό πως όλοι θέλουν να έρθει το θέμα αυτό σε πέρας. Σίγουρα από την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης είμαστε πολύ αφοσιωμένοι στο κλείσιμο αυτής της συμφωνίας, οπότε είμαι αισιόδοξος», πρόσθεσε.

Υπάρχουν και πληροφορίες ότι έτερο μονοπώλιο, η «Μπόινγκ», έχει βολιδοσκοπήσει αρμόδια στελέχη στην Ελλάδα, ώστε να πουλήσει εδώ το δικό της μαχητικό, το «F-15», χαρακτηριστικό γνώρισμα του οποίου είναι η μεγαλύτερη αυτονομία σε καύσιμο, και να αναλάβει αποστολές αμερικανοΝΑΤΟικού χωροφύλακα στην Ανατολική Μεσόγειο, στον άξονα από Μάλτα έως Σουέζ, νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης. Αποστολή για την οποία εκσυγχρονίζονται και τα αεροσκάφη αεροναυτικής συνεργασίας «P3 - Orion» στην ΕΑΒ (λειτουργεί ως υπεργολάβος της «Λόκχιντ Μάρτιν»), το πρώτο εκ των οποίων αναμένεται να παραδοθεί για να αναλάβει δράση τους επόμενους μήνες.

Εξάλλου, για να «πέσουν» στα ίδια νερά, αυτά της Ανατολικής Μεσογείου, όπου κλιμακώνονται ιμπεριαλιστικές κόντρες για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, το Πολεμικό Ναυτικό είναι σε προχωρημένες συζητήσεις για την απόκτηση έξι φρεγατών τύπου «Belharra». Ανώτατες πηγές αναφέρουν ότι οι συζητήσεις μπαίνουν στην τελική ευθεία μετά το Πάσχα, οπότε και αναμένεται απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών για το τι κονδύλι μπορεί να εκταμιευτεί, με κάποιες πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις να μιλούν για προμήθεια, τελικά, τεσσάρων τέτοιων πλοίων.

Βάση αμερικανοΝΑΤΟικής εφόρμησης όλη η Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, στον Τύπο γράφονται και νέες πληροφορίες περί ανάπτυξης αμερικανικών drones στην αεροπορική βάση Λάρισας και ότι το Μάη θα αρχίσουν να επιχειρούν από εκεί, σε πρώτη φάση υπό το πρόσχημα εξάμηνης «συνεκπαίδευσης» με αντίστοιχα ελληνικά τέτοια μέσα, τα οποία βέβαια έχουν πολύ χαμηλότερες δυνατότητες. Τα drones τύπου «MQ-9 Reaper» θα κάνουν συλλογή πληροφοριών, παρακολούθηση και αναγνώριση σε μια εκτεταμένη ζώνη, από τη Βόρεια Αφρική και το Σουέζ μέχρι τη Λευκορωσία και τη Μαύρη Θάλασσα.

Λέγεται επίσης ότι ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, Γουές Μίτσελ, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, έθεσε σε κυβερνητικούς παράγοντες το ενδεχόμενο να χρειαστεί στο μέλλον η μεταφορά σημαντικού μέρους της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ στην Ελλάδα.

Γίνεται μάλιστα λόγος για το πού θα πάνε οι 50 υδρογονοβόμβες «Β-61», που βρίσκονται αποθηκευμένες στο Ιντσιρλίκ, ερώτημα το οποίο «κουμπώνει» με πληροφορίες για εργασίες «εκσυγχρονισμού» που υπό πλήρη μυστικότητα έχουν ήδη γίνει στον Αραξο, μεταξύ των οποίων και για αποθήκευση «ειδικών όπλων», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Σημειωτέον, για το ενδεχόμενο να μεταφερθούν στρατιωτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ από το Ιντσιρλίκ σε μια άλλη ελληνική βάση, την Ανδραβίδα, ρωτήθηκε την Κυριακή ο Πάιατ, μετά από συνάντηση που είχε τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γρ. Αλεξόπουλο στην Πάτρα. Ο Αμερικανός πρέσβης απέφυγε να απαντήσει ευθέως, θύμισε ωστόσο ότι επισκέφθηκε πρόσφατα τη βάση της Ανδραβίδας για την άσκηση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος 2018», όπου συμμετείχαν και αμερικανικά μαχητικά, προσθέτοντας με νόημα πως «θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τη συνεργασία μας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας».

Το ζήτημα βέβαια εντάσσεται στα πολύπλευρα παζάρια με την Τουρκία. Η Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM), πάντως, με ανάρτησή της στο διαδίκτυο διέψευσε δημοσιεύματα ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ φεύγουν από το Ιντσιρλίκ, αλλά και από τη βάση τους στο Al Udeid στο Κατάρ. Προηγουμένως, η «Wall Street Journal» έγραφε ότι οι ΗΠΑ έχουν μειώσει κατά πολύ τις επιχειρήσεις τους από το Ιντσιρλίκ και σχεδιάζουν «μόνιμες περικοπές» στη βάση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ