Τετάρτη 28 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Για μια ακόμα φορά εργαζόμενοι εκτίθενται στον αμίαντο

Την έκθεση εργαζομένων για ακόμα μια φορά σε εργασία σε χώρο με αμίαντο, στο πλοίο «Αίολος» («Moby Love»), καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν στο Συνδικάτο, τις προηγούμενες μέρες η εταιρεία και εργολαβικά συνεργεία έβαλαν εργαζόμενους στο πλοίο, με σκοπό να εκτελέσουν εργασίες απαραίτητες για να αποπλεύσει. Μάλιστα, το Συνδικάτο υπογραμμίζει ότι αυτό συνέβη την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της Εισαγγελίας και οι Λιμενικές Αρχές υποτίθεται ότι είχαν απαγορεύσει την είσοδο στο πλοίο.

Το Συνδικάτο είχε καταγγείλει την έκθεση των εργαζομένων από εργολαβικά συνεργεία αλλά και του πληρώματος σε παράνομες εργασίες αποψίλωσης αμιάντου. Ακολούθησαν εντολές διακοπής εργασιών που παραβιάστηκαν και νέος έλεγχος από τον «Δημόκριτο», κατά τον οποίο βρέθηκαν αποψιλωμένα κομμάτια αμιάντου. Στη συνέχεια διατάχθηκε, όπως υπενθυμίζει το Συνδικάτο, «απαγόρευση εισόδου στο πλοίο μελών συνεργείων για οποιονδήποτε λόγο μέχρι να καθαριστούν οι χώροι από τον αμίαντο από εξειδικευμένο - πιστοποιημένο συνεργείο ώστε να καταστεί το πλοίο ασφαλές».

«Σήμερα έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες από τη διακοπή εργασιών, κανένα εξειδικευμένο συνεργείο δεν έχει μπει να καθαρίσει το πλοίο», τονίζει το Συνδικάτο. Αντίθετα, χτες έγινε γνωστό ότι το πλοίο «πρόκειται να αναχωρήσει προς άγνωστο Ναυπηγείο του εξωτερικού για να ολοκληρώσει τις εργασίες του εκεί». Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, το Συνδικάτο κάνει λόγο για σχέδιο της εταιρείας να αποφύγει το κόστος του καθαρισμού από τον αμίαντο.

«Για να μην πληρώσει έβαλε σε άμεσο και τεράστιο κίνδυνο τους εργαζόμενους», τονίζει και προσθέτει πως για τον ίδιο λόγο «τώρα θέλει να πάρει το πλοίο και να πάει να τελειώσει τις εργασίες κάπου, όπου ανυποψίαστοι εργαζόμενοι θα βρεθούν να αναπνέουν καρκινογόνες ίνες αμιάντου. Γιατί είναι αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι θα πάρουν το πλοίο και θα το πάνε κάπου αλλού για να τηρήσουν τα δέοντα, όταν αρνούνται τόσους μήνες να το κάνουν εδώ...».

«Αραγε πώς δόθηκε άδεια να αποπλεύσει το πλοίο; Οι εργαζόμενοι του πληρώματος που θα εργάζονται σε καθεστώς έκθεσης στον αμίαντο δεν εμπίπτουν στην απαγόρευση της Εισαγγελέως;», είναι τα ερωτήματα που θέτει το Συνδικάτο.

Ζητά να δοθεί άμεση εντολή απαγόρευσης του απόπλου του πλοίου, μέχρι να τελειώσει η έρευνα, να καθαριστεί το πλοίο και να είναι ασφαλές για το πλήρωμα και για όποιον άλλον βρίσκεται σε αυτό. Ζητά επίσης να διερευνηθούν οι συνθήκες «κάτω από τις οποίες παραβιάστηκαν οι εισαγγελικές εντολές» και ο «ρόλος που έπαιξαν οι Λιμενικές Αρχές και το υπουργείο Ναυτιλίας».

  • Αναφορά με την καταγγελία και αιτήματα του Συνδικάτου κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εργασίας και Ναυτιλίας βουλευτές του ΚΚΕ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντανακλαστικά (2018-05-22 00:00:00.0)
Απαιτεί άμεσα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη (2018-01-24 00:00:00.0)
Πρόκληση η συνέχιση των εργασιών στο «Moby Love» (2018-01-24 00:00:00.0)
Ο κίνδυνος παραφυλά στο «EMI S» (2010-01-21 00:00:00.0)
Παρέμβαση των εργαζομένων «ξέθαψε» τον αμίαντο (2007-02-07 00:00:00.0)
Απαράδεκτη απαγόρευση (1998-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ