Τετάρτη 28 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Παρουσιάστηκε στην Καστοριά ο οδηγός για το Βίτσι

Στην Καστοριά, στη σκιά του Μπίκοβικ και του Μανιτόρετς, σε εκδήλωση που οργάνωσε η ΤΕ Καστοριάς του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, παρουσιάστηκε η έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής», «Βίτσι: Στα βήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ιστορικός ταξιδιωτικός οδηγός».

Παρουσιάζοντας τον οδηγό, ο δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη», Θανάσης Λεκάτης, επεσήμανε:

«Η έκδοση του ιστορικού - ταξιδιωτικού οδηγού για το Βίτσι και η παρουσίασή του εδώ στην Καστοριά συμπίπτουν με τα 70 χρόνια από τη μεγάλη μάχη στο Μάλι Μάδι, το 1948. Τότε που για μια ακόμα φορά η αστική τάξη, εκεί που πίστευε πως ξεμπέρδεψε με το ένοπλο επαναστατικό κίνημα, βρέθηκε στην ανάγκη να εκτελεί τους ίδιους τους φαντάρους του αστικού στρατού, εδώ, απ' έξω απ' αυτήν την πόλη. Τους φαντάρους - παιδιά του λαού, που στην πράξη έβλεπαν πως παρά την υπεροπλία του αστικού στρατού, δεν μπορούσαν να δώσουν νικηφόρες μάχες ενάντια στον Δημοκρατικό Στρατό, οι μαχητές του οποίου μάχονταν με το δίκιο του λαού υψωμένο στις σημαίες τους.

Σ' αυτόν εδώ τον τόπο, το ΚΚΕ έχει δώσει ξανά και ξανά καλές εξετάσεις, και στην τριπλή κατοχή, ενάντια και σε κάθε σωβινισμό, και στην τρίχρονη ένοπλη αναμέτρηση με την αστική τάξη και τους συμμάχους της, Βρετανούς και Αμερικανούς.


Μπήκε μπροστά για τη σωτηρία του λαού στην πρώτη κατοχή, μπήκε ξανά μπροστά ενάντια στην τρομοκρατία μετά τη "Βάρκιζα", κι όταν η πάλη έγινε ένοπλη αναμέτρηση με την αστική τάξη. Εδειξε στην πράξη τι σημαίνει να ζουν οι λαοί αδελφωμένοι, ενωμένοι κόντρα στον δυνάστη τους.

Και για τα μέτρα της εποχής έδειξε πώς λύνονται τα προβλήματα από το λαό που παίρνει την τύχη του στα χέρια του.

Κάθε σημάδι στα βουνά και στα χωριά μαρτυρά το μεγαλείο αυτού του αγώνα, για τον οποίο το ΚΚΕ είναι περήφανο. Κι αν τότε μπορούσαν μια φορά να αλλάξουν τα πράγματα, σήμερα μπορούν ακόμα καλύτερα.

Αντλώντας διδάγματα από την ιστορία μας, το ταξίδι που προτείνουμε μέσα από αυτόν τον ιστορικό - ταξιδιωτικό οδηγό είναι ταξίδι στη μνήμη με το βλέμμα στο μέλλον. Δείχνουμε την ομορφιά αυτού του τόπου, δεμένη με τους υψηλούς στόχους του επαναστατικού κινήματος».

Παρουσιάζοντας ειδικά στοιχεία του οδηγού, αναφέρθηκε στο υλικό που αντλήθηκε από το Αρχείο του ΚΚΕ, όπως τις εκθέσεις για τις πρώτες μάχες του 1946, ή την εφημερίδα «Λαϊκή Εξουσία», όργανο των λαϊκών συμβουλίων Καστοριάς, από την οποία αντλούνται σημαντικές πληροφορίες για τη δράση της εξουσίας που άσκησε ο ΔΣΕ στην περιοχή, αλλά και το πώς ο λαός αγκάλιασε τον ΔΣΕ.

Αναφερόμενος στο πώς συγκεντρώθηκε το υλικό, είπε για τα πρώτα ευρήματα, τους ειδικούς χάρτες από το Αρχείο του ΚΚΕ, τη βοήθεια από ντόπιους, την κατασκευή των μνημείων σε διάφορα σημεία, και στάθηκε ιδιαίτερα στα έρημα χωριά και την πολιτική των διακρίσεων σε βάρος του σλαβόφωνου πληθυσμού. Ενα σημαντικό μέρος της παρουσίασης αφορούσε τις εγκαταστάσεις του ΔΣΕ, νοσοκομεία, σχολεία, σχολές, εργαστήρια κ.ά. Η παρουσίαση τελείωσε με αναφορές στις τρεις πολεμικές ενότητες: Το Μάλι Μάδι, τη Μάχη της Φλώρινας και τις μάχες της τελικής αναμέτρησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ