Τετάρτη 28 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Τιμούν τον μαέστρο των λαϊκών γειτονιών

Το περασμένο Σάββατο έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών μια εμβληματική μορφή του πολιτισμού της Βενεζουέλας, ο μαέστρος Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου, ιδρυτής των ορχηστρών νέων από τις φτωχογειτονιές, του λεγόμενου σχεδίου «Σύστημα» («El Sistema»), που μέσω της μουσικής παιδείας έσωσε από την ανέχεια και άλλους κινδύνους χιλιάδες παιδιά και νέους. Στη χώρα έχει κηρυχθεί πολυήμερο πένθος και γίνονται εκδηλώσεις τιμής.

Ο Αμπρέου γεννήθηκε το Μάη του 1939 στη Βαλέρα, μια πόλη στην Πολιτεία Τρουχίγιο, σπούδασε Οικονομία και ασχολήθηκε με τη μουσική, μαθαίνοντας διάφορα μουσικά όργανα και σύνθεση. Το 1975 υλοποίησε το όνειρό του και ίδρυσε το «Σύστημα» παιδικών και εφηβικών ορχηστρών, με νέους από τις λαϊκές γειτονιές. Το πρόγραμμα αυτό βρήκε άμεσα απήχηση και ο Αμπρέου επηρέασε τη μουσική παιδεία σε πολλές χώρες. Το 1993 τού απονεμήθηκε το Διεθνές Βραβείο Μουσικής της «Ουνέσκο» και πολλές άλλες διακρίσεις, ενώ διατέλεσε επίσης βουλευτής, πρόεδρος του Συμβουλίου Πολιτισμού και υπουργός Πολιτισμού.

Το πρόγραμμά του αγκαλιάστηκε ιδιαίτερα μετά την ανάληψη της πολιτικής εξουσίας από τον Ούγκο Τσάβες Φρίας και τη λεγόμενη Μπολιβαριανή διαδικασία. Σήμερα συμμετέχουν σε αυτό 900.000 παιδιά και έφηβοι, 10.000 δάσκαλοι, και έχουν δημιουργηθεί πάνω από 1.500 ορχήστρες και χορωδίες σε όλη τη χώρα.

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, που συμμετείχε στην κηδεία του μαέστρου, σημείωσε ότι «αφήνει μια σπουδαία ηθική και πολιτιστική κληρονομία και το έργο του μένει σε όλες τις γειτονιές της Βενεζουέλας». Η πιο γνωστή μουσική προσωπικότητα που προήλθε από τα σπλάχνα του «El Sistema» είναι ο διεθνούς φήμης 37χρονος μαέστρος Γκουστάβο Ντουνταμέλ, σήμερα διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λος Αντζελες, που εξέφρασε «την αιώνια ευγνωμοσύνη του στον δάσκαλο, φίλο και πατέρα του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ