Τετάρτη 28 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Κάλεσμα στους σπουδαστές των ΤΕΙ Αττικής για αγωνιστική ψήφο στην «Πανσπουδαστική ΚΣ»

Μπροστά στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, που αναμένεται να γίνουν και φέτος όπως κάθε χρόνο μέσα στην άνοιξη, οι σπουδαστές στα ΤΕΙ της Αττικής μπορούν να αξιοποιήσουν την πείρα τους, ψηφίζοντας «Πανσπουδαστική ΚΣ» να δώσουν συνέχεια στον αγώνα τους για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους, για δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενό τους.

Οι δυνάμεις της ΚΝΕ είναι η δύναμη που μπορούν να ακουμπήσουν και να εμπιστευτούν εκατοντάδες σπουδαστές που προσπαθούν να μορφωθούν ολοκληρωμένα, να δουλέψουν στο αντικείμενό τους με δικαιώματα και αντιμετωπίζουν σήμερα δεκάδες εμπόδια στην προσπάθειά τους αυτή.

Στα ΤΕΙ της Αττικής οι σπουδαστές που πρωτοστάτησαν, συμμετείχαν, παρακολούθησαν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις στους συλλόγους, διεκδικώντας τις σπουδές που έχουν ανάγκη μπροστά στη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μαζί με τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ σε κάθε τμήμα, μπορούν να γίνουν σημαντική δύναμη για τη συνέχεια αυτού του αγώνα, για την αγωνιστική ανασυγκρότηση του σπουδαστικού κινήματος.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής είναι πλέον πραγματικότητα, έχει σημασία πώς στη «νέα» πλέον κατάσταση οι σπουδαστές θα απαντήσουν, θα πάρουν τα «δικά τους μέτρα».

Ψηφίζοντας τα ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» και συμμετέχοντας σε αυτά, οι σπουδαστές μέσα από τους συλλόγους τους θα βρεθούν σε καλύτερες θέσεις για να αντιμετωπίσουν σημερινά προβλήματα και επόμενα που θα προκύψουν, να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους διεκδικώντας τις σπουδές που έχουν ανάγκη. Να διαμορφώσουν το δικό τους μέτωπο και σχέδιο ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της ΝΔ και των υπόλοιπων δυνάμεων του συστήματος, που όλοι μαζί υπηρετούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τσακίζοντας το δικαίωμα των νέων στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή.

Στο επίκεντρο οι σπουδές που έχουν ανάγκη σήμερα οι σπουδαστές


Στηρίζοντας τα ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής ΚΣ», οι σπουδαστές θα είναι πιο δυνατοί:

  • Για να διεκδικήσουν πραγματική αναβάθμιση των σπουδών τους, που σημαίνει κρατική χρηματοδότηση, μόνιμο και σταθερό εκπαιδευτικό προσωπικό, το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για δουλειά, σύγχρονες υποδομές, εξοπλισμό και συγγράμματα. Να απαντήσουν στην κοροϊδία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πως δήθεν τους αναβάθμισε.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που διατυμπανίζει πως δήθεν στηρίζει τη «δημόσια και δωρεάν Παιδεία και βάζει τέλος στους ταξικούς διαχωρισμούς», πως δήθεν είναι η «πρώτη κυβέρνηση που αναβαθμίζει τα ΤΕΙ», με μεγαλοστομίες όπως συνηθίζει, προσπαθεί να κρύψει την πραγματικότητα. Είναι η κυβέρνηση που εφαρμόζει όλους τους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, το 4ο μνημόνιο στην Παιδεία, προωθεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με βάση αυτούς τους νόμους δημιούργησε και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, γι' αυτό και από κοινού το ψήφισαν με τη ΝΔ.

Ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής της «φιλολαϊκής πολιτικής»; Η ενίσχυση των κατηγοριοποιήσεων φοιτητών - αποφοίτων - πτυχίων και ιδρυμάτων, η μετατροπή των ιδρυμάτων πλήρως σε μαγαζιά που πουλούν πιστοποιητικά και μεταπτυχιακά στις πλάτες των φοιτητών και αποφοίτων, η γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, η δημιουργία τμημάτων μετά από συγχωνεύσεις χωρίς επιστημονική συνοχή και συνάφεια, τα τεράστια κενά σε καθηγητές, υποδομές, εργαστηριακό εξοπλισμό που υπάρχουν στα ΤΕΙ.

Χρειάζεται να αποδυναμωθούν από τους σπουδαστικούς συλλόγους οι δυνάμεις που με τον ένα ή άλλο τρόπο έπαιξαν το «ρόλο» της κυβέρνησης μέσα στις σχολές. Οι δυνάμεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ καλλιεργούσαν τον εφησυχασμό, την αναμονή. Με ψέματα ότι «αναβαθμίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των σπουδαστών» καθησύχαζαν τους σπουδαστές, ενώ το ίδιο το νομοσχέδιο διατηρεί τους διαχωρισμούς μεταξύ αποφοίτων μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και Πολυτεχνικών Σχολών. Είναι οι ίδιες οι δυνάμεις (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ) που στο ΤΕΕ γράφουν τους αποφοίτους των ΤΕΙ σε διαφορετικά μητρώα. Τα προβλήματα που σήμερα έχουν τα ΤΕΙ, έχουν και τη δική τους σφραγίδα, στήριξαν την υποχρηματοδότηση των σχολών, δεν έκαναν τίποτα για τις ελλείψεις καθηγητών, συμφωνούν με τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, θεωρούν πολυτέλεια τη φοιτητική μέριμνα στο ΤΕΙ.

Να πάρουν απάντηση τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων
  • Να διεκδικήσουν να μαθαίνουν ολοκληρωμένα το αντικείμενό τους, να δουλεύουν στο αντικείμενό τους με ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κανείς να μην παίρνει μισθό κάτω των 751 ευρώ, κόντρα στα συμφέροντα των εφοπλιστών, των βιομηχάνων και των μεγαλοεπιχειρηματιών που τρίβουν τα χέρια τους για να αξιοποιήσουν τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής προς όφελός τους.

Οι σπουδαστές έχουν πείρα που μπορούν να αξιοποιήσουν, για να δουν πως η «διασύνδεση με την αγορά», όπως αναπαράγουν κυβέρνηση, ΔΑΠ - ΠΑΣΠ και διοικήσεις, δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα μορφωτικά και εργασιακά τους δικαιώματα.

Η εισαγωγή των διετών σπουδών μαθητείας (που ήδη έχουν επενδύσει εφοπλιστές και άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες) εξασφαλίζει στο κεφάλαιο πάμφθηνο εργατικό δυναμικό, που θα ανανεώνεται κάθε δυο χρόνια, θα βγάζει τη δουλειά χωρίς κανένα δικαίωμα και θα είναι «όμηροι» της διά βίου μάθησης και περιπλάνησης. Θα αποτελέσει ένα ακόμα όχημα για να χτυπηθούν τα δικαιώματα όλων των αποφοίτων και των εργαζομένων του κλάδου προς τα κάτω.

Η παρέμβαση των επιχειρηματικών ομίλων στα προγράμματα σπουδών οδηγεί στην απόκτηση εφήμερων και σκόρπιων γνώσεων, τα διάφορα «προσόντα» που δίνουν δεν εξασφαλίζουν την ολοκληρωμένη γνώση στο αντικείμενο, οδηγούν τους απόφοιτους στη διά βίου ανακύκλωση μεταξύ ανεργίας - επανακατάρτισης - δουλειάς χωρίς δικαιώματα. Ενδεικτικά, στο ΤΕΙ Πειραιά οι σπουδαστές μαθαίνουν τα συστήματα δικτύων συγκεκριμένης εταιρείας, τα οποία δεν αρκούν για να δουλέψουν αύριο στον κλάδο. Εάν είναι τυχεροί και πιάσουν δουλειά σε εταιρεία του κλάδου, θα πρέπει να πληρώσουν το πιστοποιητικό της αντίστοιχης εταιρείας.

Η εμπλοκή των μεγαλοεπιχειρηματιών στη μορφωτική διαδικασία οδηγεί τελικά σε μαθήματα υποταγής στο αυριανό εργατικό δυναμικό. Για παράδειγμα, στο Τμήμα Ναυπηγικής έχει πεταχτεί εκτός προγράμματος σπουδών το μάθημα «Η υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων», αφού δεν κρίνεται απαραίτητο (!), ενώ σε εκπαιδευτικές εκδρομές στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας στα ΕΛΠΕ, «διδάσκουν» στους σπουδαστές πως «η εταιρεία παίρνει όλα τα μέτρα ασφάλειας των εργαζομένων, όμως οι τελευταίοι δεν τα ακολουθούν και για αυτό έχουν εργατικά ατυχήματα»!

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες που φιγουράρουν μέσα στα ΤΕΙ δεν είναι «σωτήρες», είναι αυτοί που αύριο θα εκμεταλλεύονται τους σημερινούς σπουδαστές, τους θέλουν κομμένους και ραμμένους στα μέτρα τους, για να «μη σηκώνουν κεφάλι» στην εκμετάλλευση, τους χαμηλούς μισθούς, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα.

Οι αγωνίες των σπουδαστών για τους όρους δουλειάς τους μπορούν να βρουν απάντηση μόνο μέσα από το οργανωμένο σπουδαστικό κίνημα, στην κοινή πάλη και διεκδίκηση με τα σωματεία των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, κόντρα στα συμφέροντα του κεφαλαίου που εκπροσωπούν οι κυβερνήσεις και οι νόμοι τους.

Για την ανάγκη ανασυγκρότησης του σπουδαστικού κινήματος
  • Για να ανοίξουν δρόμο για την ανασυγκρότηση του σπουδαστικού κινήματος. Να διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις μιας ριζικής ανατροπής που όλοι βλέπουν ότι χρειάζεται, να συμβάλλουν για σπουδαστικό κίνημα ριζοσπαστικό, μαχητικό, που δεν το βάζουν στο χέρι, πλάι με το εργατικό και λαϊκό.

Τα βήματα που έγιναν στην οργάνωση των σπουδαστών στο ΤΕΙ, μπροστά στη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με μαζικές γενικές και τμηματικές συνελεύσεις, εκλογή επιτροπών ετών και τμημάτων, η προσπάθεια συντονισμού των συλλόγων μέσα από κοινές πρωτοβουλίες, μπορούν και πρέπει να πολλαπλασιαστούν, να δυναμώσουν σε ριζοσπαστική κατεύθυνση, κόντρα στην πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ και το σύστημά τους.

Αυτήν την προοπτική φοβούνται κυβέρνηση, ΝΔ, διοικήσεις, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, όπως επιβεβαιώνεται από όλη τη στάση που κράτησαν απέναντι στις κινητοποιήσεις και τα δίκαια αιτήματα των σπουδαστών.

Στην αρχή καλλιεργούσαν τον εφησυχασμό και ότι δεν υπάρχει λόγος κινητοποιήσεων, στη συνέχεια πέρασαν στην τρομοκρατία πως «εάν συνεχίσετε τις κινητοποιήσεις θα παραμείνετε ΤΕΙ», ενώ στην πορεία προσπάθησαν να βάλουν τους φοιτητές να τσακώνονται μεταξύ τους, ανάλογα με το εάν συγχωνεύεται η σχολή τους ή όχι. Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (όπως το συνηθίζει), στη φιέστα που διοργάνωσε για την παρουσίαση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, «υποδέχτηκε» τους σπουδαστές με κλούβες και ΜΑΤ.

Δεν έλειψαν, ακόμα, διάφοροι «καλοθελητές» επιχειρηματίες και καθηγητές, που αξιοποίησαν τις αγωνίες των σπουδαστών για να εξασφαλίσουν τα δικά τους ιδιαίτερα συμφέροντα. Καλλιεργούσαν τη διάσπαση των σπουδαστών στη λογική «μόνοι μας για τη σχολή μας» ή έβαζαν τους φοιτητές να διεκδικήσουν τμήματα «κατά δική τους παραγγελία».

Σήμερα, όλοι μαζί έχουν το θράσος να λένε πως τα εξάμηνα κινδύνευσαν να χαθούν γιατί οι σπουδαστές κινητοποιούνταν, την ώρα που μέχρι το Νοέμβρη στο ΤΕΙ Αθήνας δεν υπήρχαν ούτε καθηγητές (!).

Ολοι μαζί με ένα στόμα φώναζαν «έξω τα κόμματα», έκαναν επίθεση στις δυνάμεις της ΚΝΕ που πρωτοστατούσαν στην οργάνωση της πάλης. Και με αυτόν τον τρόπο απέδειξαν πως αυτό που πραγματικά τους ενοχλεί, είναι η δύναμη που έχει η οργάνωση των σπουδαστών όταν συνδεθεί με την αμφισβήτηση και την αποκάλυψη του συστήματος, τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών που τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ δίνουν όλες τις δυνάμεις τους για να «φωλιάσουν» σε κάθε αμφιθέατρο.

Είναι πολύ βολικό γι' αυτούς, οι σπουδαστές να μη συζητούν για τις αιτίες των προβλημάτων τους, για το πώς «θα το παλέψουν», αφού θέλουν να διαφυλάξουν με κάθε τρόπο τη σιγή νεκροταφείου μέσα στα αμφιθέατρα, όπως και στους χώρους δουλειάς. Δεν είναι τυχαία η στάση τους σε όλα τα ζητήματα που καθορίζουν τη ζωή των σπουδαστών, αναπαράγουν πως «εδώ δεν έχουμε προβλήματα», προσπαθώντας να συμβιβάσουν τους σπουδαστές με τις χαμηλές απαιτήσεις. Μπαίνουν εμπόδιο στην αποκάλυψη του ρόλου του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα αμφιθέατρα, είτε λέγοντας «πως αυτά δεν απασχολούν τους σπουδαστές», είτε παρουσιάζοντάς τους ως «άγιους προστάτες».

Τι μήνυμα πρέπει να στείλουν οι σπουδαστές

Οι σπουδαστικές εκλογές είναι ευκαιρία για τους σπουδαστές να στείλουν το δικό τους μήνυμα, να πάρουν θέση για όλα όσα καθορίζουν τις σπουδές, τη ζωή και το μέλλον τους.

-- Δεν παζαρεύουν τη ζωή τους σε μνημόνια, διαπραγματεύσεις και «αξιολογήσεις». Παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, δεν περιμένουν τη «δίκαιη ανάπτυξη» της κυβέρνησης και τη «βιώσιμη λύση» της ΝΔ, που προϋποθέτουν το χτύπημα στα μορφωτικά, εργασιακά δικαιώματα των νέων.

-- Αντιδρούν στο επικίνδυνο κλίμα «εθνικής ομοψυχίας» που προσπαθούν να χτίσουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, που χωρά και τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, για να μην δει ο λαός και η νεολαία τους κινδύνους στους οποίους μπλέκουν τη χώρα και το λαό. Δεν δέχονται να δίνονται λεφτά στο ΝΑΤΟ, να συνεργάζονται τα ιδρύματα με τη δολοφονική αυτή μηχανή, να μπλέκεται η χώρα στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή για να αυγατίζουν τα κέρδη επιχειρηματικών κολοσσών.

-- Απομονώνουν το δηλητήριο του φασισμού και εθνικισμού από τις σχολές, που σε αρκετές περιπτώσεις τέτοιες δυνάμεις εκπροσωπούνται στα ψηφοδέλτια της ΔΑΠ. Χτίζουν τις δικές τους αξίες, της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, του αγώνα, της υπεράσπισης των δικαιωμάτων του λαού όλου του κόσμου για να ζήσουν καλύτερα.

Οι σπουδαστές έχουν μια ζωή μπροστά τους, τα όνειρα και οι αγωνίες που έχουν για τις σπουδές, τη ζωή και το μέλλον τους θα βρουν απάντηση στο συλλογικό οργανωμένο αγώνα, στην οργάνωση της πάλης, την αλληλεγγύη, τη διεκδίκηση όλων αυτών που έχουν ανάγκη, κόντρα στο σύστημα που γεννά τα σημερινά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν.

Με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ διεκδικώντας τα σύγχρονα δικαιώματα για μόρφωση, δουλειά, ζωή. Κόντρα στις κυβερνήσεις - ΕΕ και το σύστημά τους, δυναμώνοντας την καθημερινή πάλη ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και αδικίας, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, πολέμους και συμμαχίες και τη συμμετοχή της χώρας σε αυτές. Αλλάζοντας τη σημερινή κατάσταση στο σπουδαστικό κίνημα, δυναμώνοντας τη συζήτηση, την αμφισβήτηση, την οργάνωση στους σπουδαστικούς συλλόγους, αλλάζοντας τους συσχετισμούς, δυναμώνοντας το ΜΑΣ, το ζωντανό και μαχητικό κομμάτι του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος.


Της
Ζωής ΧΑΧΑΜΗ*
*Η Ζωή Χαχάμη είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ορισμένα συμπεράσματα από την πείρα των αγωνιστικών διεργασιών στο ΤΕΙ Θεσσαλίας (2018-10-27 00:00:00.0)
«Παλεύουμε για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας» (2018-08-07 00:00:00.0)
Εξελίξεις αντίθετες με τις κοινωνικές και επιστημονικές ανάγκες (2018-08-03 00:00:00.0)
Για την ίδρυση «Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής» (2017-10-06 00:00:00.0)
«Το νέο σχέδιο νόμου να μείνει στα χαρτιά» (2017-06-25 00:00:00.0)
Αντεπίθεση μέσα από συντονισμένο αγώνα (2008-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ