Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ
Συρρίκνωση και απολύσεις

Σε 70, από 200, περιορίστηκαν οι καθηγητές του Ινστιτούτου, οι οποίοι φοβούνται το κλείσιμό του

Στο δρόμο κινδυνεύουν να πεταχτούν οι περίπου 70 καθηγητές του Γαλλικού Ινστιτούτου με την ανοχή και της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς η γαλλική κυβέρνηση προχωρεί στη συρρίκνωση των τμημάτων διδασκαλίας που λειτουργούν εδώ και χρόνια με δεκάδες παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα.

Η γαλλική κυβέρνηση ακολουθώντας την πολιτική περικοπών κοινωνικών δαπανών, συρρικνώνει τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου, με τη διακοπή μέχρι σήμερα πολλών παραρτημάτων, μειώνοντας παράλληλα τον αριθμό των καθηγητών από 200 που εργάζονταν, σε περίπου 70. Με το επιχείρημα ότι τη διδασκαλία πρέπει να την αναλάβει το ελληνικό δημόσιο, αλλά και τα ιδιωτικά φροντιστήρια, μείωσε το προσωπικό κυρίως με κίνητρα για εθελούσιες εξόδους, δίνοντας εκτός από τη νόμιμη αποζημίωση και μισθούς έξι μηνών. Μισθοί οι οποίοι όμως τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν κατακόρυφα, καθώς ενώ μέχρι το 1997 οι καθηγητές είχαν εξισωθεί μισθολογικά με αυτούς του δημοσίου, από εκείνη τη χρονιά εφαρμόστηκε καθεστώς πληρωμής με τις ώρες. Αποτέλεσμα οι μισθοί να μειωθούν μέχρι και 100 χιλιάδες δραχμές.

Οι καθηγητές μέσα και από το σύλλογό τους, αντέδρασαν σε αυτή την πολιτική και έχουν καταφέρει κατά περιόδους να αναβάλουν απολύσεις που είχε ανακοινώσει το Ινστιτούτο. Προκλητική ήταν όμως η αντιμετώπιση που είχαν από τον υφυπουργό Εργασίας Χρ. Πρωτόπαπα, το περασμένο Ιούλη, όταν του ζήτησαν να παρέμβει ώστε να μη βρεθούν στο δρόμο και να επιδιώξει κάποια λύση. Ο υφυπουργός, περιορίστηκε να πει ότι θα αναζητήσει λύσεις για να φύγουν οι καθηγητές με πιο αργούς ρυθμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ