Πέμπτη 29 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΟΤΕ
Κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της εργοδοσίας

Καταγγελία από την ΕΣΚ ΟΤΕ

Τις πλειοψηφίες - (Δ)ΑΚΕ και ΣΥΝΕΝΑ (ΠΑΣΚΕ) - στην Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ (ΟΜΕ ΟΤΕ) και τη διοίκηση του σωματείου της «Cosmote» για την υπογραφή τους σε επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις οι οποίες υπηρετούν τα συμφέροντα της εργοδοσίας, σε βάρος των αναγκών των εργαζομένων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΕΣΚ ΟΤΕ.

Να σημειωθεί ότι η ΕΣΚ ζήτησε οι εν λόγω συμβάσεις να τεθούν στην κρίση των ίδιων των εργαζομένων, ώστε να αποφασίσουν συλλογικά, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις. Η πρόταση απορρίφθηκε από τις πλειοψηφίες.

Η ΕΣΚ επισημαίνει ότι η ΣΣΕ που υπογράφηκε από την πλειοψηφία της ΟΜΕ, όπως και οι προηγούμενες ΣΣΕ, του 2012 και του 2015, «υλοποιεί τη στόχευση για διεύρυνση των διαχωρισμών, ουσιαστικό πάγωμα των μισθών, κατάργηση δικαιωμάτων, διαφοροποίηση στις όποιες εναπομείνασες παροχές, στρώσιμο του εδάφους για την όλο και μεγαλύτερη διασύνδεση μισθού - παραγωγικότητας».

Αναλύοντας τους όρους των εν λόγω ΣΣΕ, η ΕΣΚ σημειώνει μεταξύ άλλων: Αφήνουν εκτός περίπου 5.500 εργαζόμενους (2.000 από «Cosmote», «E-Value», «ΟΤΕplus» και «Γερμανός» και περίπου 3.500 «ενοικιαζόμενους» από τρίτες εταιρείες). Για όσους έχουν προσληφθεί μετά το 2015, είτε προβλέπεται μια πολύ μικρή αύξηση (2% για το 2018 και 3% για το 2019, που αφορά περίπου 1.000 εργαζόμενους), η οποία θα εξανεμιστεί από την επικείμενη αύξηση της φορολογίας, είτε δεν θα υπάρξει καμία αύξηση. Για τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί πριν το 2015 παραμένει το 7ωρο και η μείωση από 11% γίνεται 10%. Αντίστοιχα, στην «Cosmote» η ονομαστική μείωση από 5% γίνεται 4% το 2018 και 3,5% το 2019. Η πραγματική μείωση θα είναι μεγαλύτερη, βέβαια, λόγω της αύξησης της φορολογίας.

Τα κουπόνια σίτισης θα είναι ύψους 240 ευρώ για όσους προσλήφθηκαν μετά το 2015, ενώ για όσους έχουν μεικτές αποδοχές λιγότερες των 1.300 ευρώ το μήνα θα είναι ύψους 260 ευρώ επιπλέον. Για τα κουπόνια αυτά η εργοδοσία όχι μόνο δεν πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές αλλά φοροαπαλλάσσεται, αφού, με βάση το νόμο, κουπόνια μέχρι 6 ευρώ τη μέρα ανά εργαζόμενο φοροεκπίπτουν...

Σε ό,τι αφορά τον ισχυρισμό της εργοδοσίας και της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας ότι η ΣΣΕ τάχα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, η ΕΣΚ επισημαίνει: «Οπως αναφέρεται και σε αυτήν τη Σύμβαση, απαγορεύεται στη διοίκηση του ΟΤΕ να κάνει απολύσεις και να επιβάλει εκ περιτροπής εργασία για οικονομοτεχνικούς λόγους. Αρα, δεν απαγορεύεται στον ΟΤΕ να κάνει απολύσεις μέσω του άρθρου 13, του πειθαρχικού ή λόγω αξιολόγησης, όπως έχει ήδη γίνει πολλές φορές την περασμένη τριετία».

Η ΕΣΚ καταλήγει αναφέροντας πως παρά την υπογραφή των ΣΣΕ, «ήδη κάποιες Τοπικές Διοικούσες της ΠΕΤ - ΟΤΕ (Δωδεκανήσων, Κυκλάδων, Ρεθύμνου) έχουν πάρει συλλογικές αποφάσεις (...) με τις οποίες καταγγέλλουν τη Σύμβαση και το πώς αυτή υπογράφηκε. Καλούμε σε λήψη αποφάσεων μέσα από μαζικές διαδικασίες σε κάθε χώρο δουλειάς, ώστε να ακουστεί η φωνή των εργαζομένων.Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα για μία ενιαία ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου ΟΤΕ, γιατί αποτελεί δίκαιο, αναγκαίο και καθολικό αίτημα των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ