Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 10 ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ

1916 Διακοίνωση της Αντάντ προς την ελληνική κυβέρνηση του βασιλιά Κωνσταντίνου με την απαίτηση του ελέγχου των σιδηροδρομικών γραμμών, την παράδοση του Πολεμικού Ναυτικού και την αποστρατιωτικοποίηση της Σαλαμίνας και του Πειραιά.

1935 Ενώ επρόκειτο να ξαναρχίσει τις εργασίες της η Βουλή, η στρατιωτική χούντα ανατρέπει την κυβέρνηση Τσαλδάρη και καταλαμβάνει την εξουσία. Σχηματίζεται κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον στρατηγό Κονδύλη. Η δικτατορική κυβέρνηση προβαίνει σε μαζικές συλλήψεις και εκτοπίσεις κομμουνιστών και άλλων δημοκρατών.

1966 Βαριές καταγγελίες του πρώην βουλευτή της ΕΔΑ, Γ. Τσαρουχά, για τη στάση των Σωμάτων Ασφαλείας στη δολοφονία Λαμπράκη.

1973 Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Σπίρο Αγκνιου αναγκάζεται να παραιτηθεί προκειμένου να αποφύγει φυλάκιση για δωροληψία και παράνομη φοροδιαφυγή. Το αρμόδιο δικαστήριο τού επιβάλλει πρόστιμο 10.000 δολαρίων και αστυνομική επιτήρηση επί μια τριετία.

1979 Ξεσπά μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο στη Γαλλία όταν η βδομαδιάτικη σατιρική εφημερίδα «Κανάρ Ανσενέ» αποκαλύπτει ότι ο «αυτοκράτορας» της Κεντρικής Αφρικής, Ζαν Μπεντέλ Μποκάσα, έχει δωρίσει στο Γάλλο Πρόεδρο Ζισκάρ ντ' Εστέν συλλογή διαμαντιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ