Παρασκευή 30 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΣΚΡΙΠΑΛ»
«Απαντήσεις» ζητά η Γερμανία, «γέφυρες» προτείνει η Αυστρία

Η απόφαση των κρατών - μελών της ΕΕ να απελάσουν τους Ρώσους διπλωμάτες πάρθηκε «μετά από εντατικές ευρωπαϊκές επαφές, μετά από εντατικές εξηγήσεις της βρετανικής κυβέρνησης», σημείωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφαν Ζάιμπερτ, σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με την υπόθεση δηλητηρίασης του πρώην Ρώσου πράκτορα Σ. Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στη Βρετανία. Πρόσθεσε δε: «Για μας αυτή η απόφαση είναι νόμιμη και δικαιολογημένη».

«Είχαμε μια επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στη μέση της Ευρώπης, την πρώτη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», υπενθύμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ράινερ Μπρόιλ, και ένα κράτος όπως η Μεγάλη Βρετανία «έχει το δικαίωμα να αμυνθεί». Παρότι η εξέταση της ουσίας από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPWC) δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ευθυγραμμίστηκε με την εκτίμηση - λόγω της ενημέρωσης για τις βρετανικές έρευνες - «ότι η Ρωσία είναι πολύ πιθανό υπεύθυνη για την επίθεση στον Σκριπάλ και την κόρη του. Δεν υπάρχει άλλη εύλογη εξήγηση», συμπλήρωσε, και ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις από τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, η Αυστριακή ΥΠΕΞ, Καρίν Κνάισλ, δήλωσε πως η Αυστρία είναι έτοιμη, αν της ζητηθεί, να διαμεσολαβήσει μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ και μία ευκαιρία θα προκύψει στις 13 Ιούνη, όταν ο καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, θα μεταβεί στο Λονδίνο για συνομιλίες με την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι. Μάλιστα, υπογράμμισε πως ακόμη κι αν υπήρχαν αποδείξεις για ρωσική ανάμειξη, η Αυστρία δεν θα προχωρούσε σε κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαιρέτισε την πρόταση της Αυστρίας καθώς η Ρωσία χρειάζεται «κάθε φωνή που μπορεί να βοηθήσει το Λονδίνο να επιστρέψει στη λογική». Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σημείωσε ότι «Λονδίνο και Ουάσιγκτον επωφελούνται από αυτήν την προβοκάτσια (σ.σ. δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σ. Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια) και από την επακόλουθη απέλαση διπλωματών» και τόνισε ότι οι δύο χώρες «αναμφίβολα» προχώρησαν σε «συγχρονισμένες ενέργειες κατά της Ρωσίας».

Ταυτόχρονα, από το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοινώθηκε ότι κλείνει το αμερικανικό προξενείο στην Αγ. Πετρούπολη και θα γίνουν απελάσεις διπλωματών.

Ωρες αργότερα, εκπρόσωπος του νοσοκομείου στο Σάλσμπερι της Αγγλίας, όπου νοσηλεύονται ο Σ. Σκριπάλ και η κόρη του, ανακοίνωσε ότι η κατάσταση υγείας της τελευταίας βελτιώνεται σημαντικά, ενώ ο Σ. Σκριπάλ εξακολουθεί να νοσηλεύεται «σε κρίσιμη, αλλά σταθερή κατάσταση». Τέλος, χτες, εκπρόσωπος της βρετανικής αστυνομίας άλλαξε και πάλι την εκδοχή για το πού μπορεί να δηλητηριάστηκαν οι Σκριπάλ λέγοντας πως κατά πάσα πιθανότητα οι τοξικοί παράγοντες «τοποθετήθηκαν στην εξώπορτα του σπιτιού τους» στο Σάλσμπερι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ