Παρασκευή 30 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Απροκάλυπτες προκλήσεις ΗΠΑ και Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Κλιμακώνονται επικίνδυνα οι απειλές ΗΠΑ και Ισραήλ κατά της ηγεσίας των Παλαιστινίων σε Λωρίδα Γάζας και Δυτική Οχθη. Χτες, ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν, εμμέσως πλην σαφώς πρότεινε την...«αντικατάσταση» του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς, από άλλον προθυμότερο Παλαιστίνιο που θα ήθελε να συμμετάσχει στη μεσολάβηση των ΗΠΑ για την επανέναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαβουλεύσεων για το Παλαιστινιακό. Η προκλητική δήλωση του Φρίντμαν, την οποία απέφυγε στη συνέχεια να σχολιάσει εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, που χαρακτήρισε τις απαράδεκτες αυτές δηλώσεις «κατάφωρη ανάμειξη στις παλαιστινιακές υποθέσεις».

Το ίδιο 24ωρο, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Αβιτσάι Ανταΐ, εκτόξευσε απειλές κατά της ηγεσίας της ισλαμικής «Χαμάς», με αφορμή τις μεγάλες κινητοποιήσεις που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν από σήμερα και για έξι βδομάδες στη Λωρίδα της Γάζας και κατά μήκος των συνόρων της περιοχής με το Ισραήλ (που εκτείνονται σε περιοχή 45 χλμ.). «Δεν θα επιτρέψουμε στα στελέχη της "Χαμάς" να συνεχίσουν να κρύβονται στη Γάζα, ενώ τα γυναικόπαιδα στέλνονται στο φράκτη των συνόρων. Εάν χρειαστεί θα απαντήσουμε... κοντά στο φράκτη και μέσα στη Λωρίδα της Γάζας ενάντια σε αυτούς που προωθούν βίαιες διαδηλώσεις: τη στρατιωτική πτέρυγα της "Χαμάς"».

Τη σκυτάλη των απειλών για δολοφονία στελεχών της «Χαμάς» παρέλαβε στη συνέχεια ο Ισραηλινός υπουργός Στέγασης, Γιοάβ Γκάλαντ, που δήλωσε στην ισραηλινή ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Walla News»: «Εάν η κατάσταση στα σύνορα με τη Γάζα κλιμακωθεί, η δολοφονία ηγετών της "Χαμάς" είναι μία λύση που παραμένει στο τραπέζι... Σε καιρούς σύρραξης, όλα επιτρέπονται».

Οι παλαιστινιακές κινητοποιήσεις, που ξεκινούν σήμερα και έχουν τη στήριξη της «Χαμάς» και της «Φατάχ», γίνονται με αφορμή τη σημερινή «Μέρα της Παλαιστινιακής Γης», σε ανάμνηση των αιματηρών διωγμών χιλιάδων Παλαιστινίων από τα εδάφη τους το 1976 από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις που θέλησαν να τα απαλλοτριώσουν για να φτιάξουν «ζώνες ασφαλείας» και να πολλαπλασιάσουν τους εβραϊκούς εποικισμούς. Θα κορυφωθούν στις 15 Μάη μέρα «Παλαιστινιακής Καταστροφής» («Νάκμπα» στα αραβικά) οπότε ξεκίνησε ο πόλεμος και ο μεγάλος διωγμός κατά των Παλαιστινίων, σημαίνοντας ταυτόχρονα τη μέρα ίδρυσης του Ισραήλ, το οποίο φέτος γιορτάζει την 70ή επέτειό του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ