Παρασκευή 30 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι εξελίξεις στα μέτωπα συγκρούσεων...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Τελεσίγραφο τριών ημερών φαίνεται πως έδωσε χτες η συριακή κυβέρνηση στους τζιχαντιστές της οργάνωσης «Στρατός του Ισλάμ», που δείχνουν πως είναι οι τελευταίοι από τους εναπομείναντες ενόπλους στην πόλη Ντούμα της Ανατολικής Γκούτα. Ρεπορτάζ της συριακής δημόσιας τηλεόρασης ανέφερε ότι το τελεσίγραφο 72 ωρών τέθηκε σε ισχύ από το βράδυ της Τετάρτης.

Χτες, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ξεκινούν στρατιωτικές ασκήσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή αεροσκαφών «Tu-142» που απογειώθηκαν από βάση της Ρωσίας, συνοδεία μαχητικών «Su-30». Στις ασκήσεις ανακοινώθηκε ότι θα συμμετάσχουν και υποβρύχια.

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, τόνισε ότι οι ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων στη Συρία «θα διατηρηθούν και δεν υπάρχουν σχέδια διεύρυνσης ή αύξησής τους». Σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι «οι περισσότεροι τρομοκράτες έχουν σχεδόν τελείως εξαλειφθεί στην Α. Γκούτα».

Ιδρυση νέου κουρδικού κόμματος

Νωρίτερα, έγινε γνωστή η ίδρυση νέου κουρδικού κόμματος στην επαρχία Χάσακα της βορειοανατολικής Συρίας σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη... παρουσία Αμερικανών στρατιωτικών. Το νέο κόμμα, που ονομάζεται «Μέλλον της Συρίας», θα απαρτίζεται από στελέχη των Κούρδων από διάφορες οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η YPG, από διάφορες πόλεις της βόρειας Συρίας (Αφρίν, Μανμπίτζ, Ράκα, κ.ά.). Η ίδρυσή του επικρίθηκε από τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος το χαρακτήρισε «νέο κοστούμι των τρομοκρατών του YPG/PKK». Ο Γιλντιρίμ συμπλήρωσε: «Ιδρύθηκε μετά από συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και μελών των τρομοκρατικών ομάδων (...) Τους γνωρίζουμε καλά. Οποιοδήποτε κοστούμι, οποιοδήποτε όνομα μπορεί να φανταστούν ίσως μερικοί από τους φίλους μας να ξεγελάσει προσωρινά, αλλά δεν μπορούν να εξαπατήσουν τη Δημοκρατία της Τουρκίας και το ευγενικό μας έθνος».

Ισραηλινά αεροσκάφη πάνω από το Ιράν;

Χτες βράδυ, η ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post», επικαλούμενη πληροφορίες της κουβεϊτιανής εφημερίδας «Al-Jarida», υποστήριξε ότι πριν από λίγες βδομάδες δύο ισραηλινά αεροπλάνα τύπου «F-35» παραβίασαν τον εναέριο χώρο του Ιράν. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι τα ισραηλινά μαχητικά έφθασαν στο Ιράν πετώντας πάνω από τη Συρία και το Ιράκ και «βάζοντας στόχους» περιοχές στις ιρανικές πόλεις Μπαντάρ Αμπάς, Εσφαχάν και Σιράζ, ενώ δεν έγιναν αντιληπτά ούτε από τα συστήματα των Ρώσων στη Συρία ούτε από τα συστήματα ασφαλείας στο Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ