Παρασκευή 30 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά χτες το απόγευμα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την «Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας», στο οποίο συμπεριλαμβάνονται ωστόσο πλήθος άλλων ρυθμίσεων και τροπολογιών που την επισκιάζουν, όπως η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Μονάδας Δικαστικής Συνεργασίας σε σημείο ώστε να έχει πρόσβαση ακόμα και στα αρχεία συλληφθέντων στα κράτη που είναι μέλη της, ακόμα και σε DNA.

«Το γεγονός ότι η κυβέρνηση μαζί με την πολυδιαφημιζόμενη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας επέλεξε να φέρει και άλλες διατάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, επισκιάζοντας τη σύμβαση - που κατά βάση έχουν αντιδραστικό περιεχόμενο - δείχνει πόσο υποκριτικό είναι το ενδιαφέρον της για τα ζητήματα αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών και παράλληλα πόσο κουτοπόνηρη είναι η σκέψη της να τσουβαλιάσει και άλλες ρυθμίσεις», επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης. Ειδικά για τη σύμβαση, που αποτελεί το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου, ανέφερε ότι «έχει περισσότερο διακηρυκτικό χαρακτήρα. Και αυτό γιατί παρά τα όποια θετικά στοιχεία όχι μόνο δεν αποτελούν από μόνα τους σαφή εγγύηση για την εφαρμογή τους στην πράξη, αλλά επί της ουσίας ακυρώνονται από τη συνολικότερη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στο φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών».

Υπενθύμισε «την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την οποία κρίνεται νόμιμη η απόλυση εργαζόμενης εγκύου από την ισπανική επιχείρηση BANKIA το 2013 στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων. Την απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων που δικαίωσε την εργοδοσία για την απόλυση μιας ακόμα εργαζόμενης σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Την απόλυση συνδικαλίστριας από την επιχείρηση "Σαβοϊδάκης" στο Ηράκλειο της Κρήτης, η οποία τόλμησε να εκλεγεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Τροφίμων και Ποτών. Τις εργαζόμενες που πετάχτηκαν στην ανεργία από την επιχείρηση "Καρυπίδης" και τώρα αντιμετωπίζουν μηνύσεις, τραμπουκισμούς από τη νέα εργοδοσία και την κρατική καταστολή. Τις εργάτριες της SELECTA στην Ξάνθη που, παρά τους εκβιασμούς της εργοδοσίας, αποφάσισαν να δημιουργήσουν σωματείο και σήμερα οι δικαστικές αρχές προσπαθούν να ακυρώσουν την απόφασή τους» κ.ά.

«Αυτή είναι - επισήμανε - η αντεργατική βαρβαρότητα και η κοροϊδία της ΕΕ που υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα, που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και της καπιταλιστικής ανάπτυξης, στο βωμό της οποίας θυσιάζονται οι ανάγκες των εργαζομένων, ακόμα και η όποια προστασία της μητρότητας. Ποια από τα παραπάνω ζητήματα αντιμετωπίζονται από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης; Κανένα! Και δεν αντιμετωπίζονται διότι δεν περιλαμβάνονται στις βέλτιστες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Συνεχίζοντας να αναδεικνύει την υποκρισία της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων τόνισε ότι «δεν γίνεται κουβέντα για τη βία των επεμβάσεων Ηνωμένων Πολιτειών, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκής Ενωσης που οδηγεί τις γυναίκες και τα παιδιά τους να αφήσουν την κόλαση του ιμπεριαλιστικού πολέμου για να βρεθούν στην κόλαση της προσφυγιάς και των κυκλωμάτων trafficking». Και τι να πει η κυβέρνηση όταν «έχει αναλάβει ρόλο σημαιοφόρου των ευρωπαϊκών και ΝΑΤΟικών σχεδιασμών με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων».

Ο Μ. Συντυχάκης ζήτησε να γίνουν δεκτές οι τρεις τροπολογίες που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο. Αφορούν: Η μία στον περιορισμό της αξιοποίησης του γενετικού υλικού και ανάλυσης του DNA αποκλειστικά στις περιπτώσεις που θα υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ένα πρόσωπο έχει τελέσει κακούργημα με χρήση βίας ή έγκλημα που στρέφεται κατά της γενετήσιας ελευθερίας και η δεύτερη στην κατάργηση του «τρομονόμου», δηλαδή του άρθρο 187 Α του Ποινικού Κώδικα.

Η τρίτη τροπολογία αφορά στη δυνατότητα μεταφοράς σορού, οστών και τέφρας Ελλήνων πολιτικών προσφύγων, των οποίων αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια με νομοθετικά διατάγματα του μετεμφυλιακού καθεστώτος και οι οποίοι έχουν ταφεί στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης ή και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, πριν τους δοθεί η δυνατότητα επαναπατρισμού τους στη χώρα μας και ανάκτησης της ιθαγένειάς τους.

Ο υπουργός Στ. Κοντονής αναφέρθηκε μόνο στην τρίτη, λέγοντας ότι θα εξετάσει κάποιες λεπτομέρειες για να τη φέρει στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου.

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ