Παρασκευή 30 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ
Ανεβάζει ταχύτητες για διευθετήσεις

Από τη χτεσινή συνάντηση Κοτζιά - Μπουσάτι
Από τη χτεσινή συνάντηση Κοτζιά - Μπουσάτι
Εντείνει η κυβέρνηση τις προσπάθειές της για «διευθετήσεις» στα διμερή ζητήματα με Σκόπια και Αλβανία, στο πλαίσιο πάντα των ευρύτερων σχεδιασμών για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, καθ' οδόν για τη Βιέννη - όπου είχε χτες βράδυ δείπνο εργασίας με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ν. Ντιμιτρόφ, ενώ το κυρίως «μενού» του παζαριού με άξονα το ονοματολογικό εκτυλίσσεται σήμερα παρουσία του απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς - είχε χτες το μεσημέρι ολιγόωρη στάση στα Τίρανα, όπου συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογό του Ντ. Μπουσάτι.

Οπως ανακοινώθηκε, κατόπιν συναντήθηκαν «στο πλαίσιο του εντατικού διαλόγου μεταξύ των δύο κρατών για την επίλυση διμερών ζητημάτων. Οι δύο υπουργοί αξιολόγησαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τη συνάντησή τους στην Κορυτσά τον Γενάρη, με την υλοποίηση αριθμού θετικών συμφωνιών που ήδη έχουν δημοσιοποιηθεί από τις δύο πλευρές», όπως η εκταφή οστών Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στον ελληνοϊταλικό πόλεμο.

Παραπέρα, «συμφώνησαν επί των επόμενων βημάτων που πρόκειται να γίνουν τους ερχόμενους μήνες για την περαιτέρω προώθηση της διαδικασίας και προς εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων στα υπό συζήτηση ζητήματα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προσπάθεια ολοκλήρωσης του Εγγράφου Στρατηγικής Συνεργασίας που καταρτίζεται υπό το φως της υφιστάμενης κοινής βούλησης των μερών για ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης των σχέσεων Ελλάδος και Αλβανίας».

Το βασικό θέμα είναι, βέβαια, η χάραξη των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο μερών, με τα Τίρανα να συνεχίζουν να βάζουν προσκόμματα, το θέμα δε από Γενάρη έως σήμερα δεν έχει παρουσιάσει κάποια θεαματική πρόοδο και πολλά λέγονται για νέες παρεμβάσεις της Αγκυρας προς την αλβανική κυβέρνηση, ώστε να μην δεχτεί τις προτάσεις της Αθήνας. Σε ένα τέτοιο φόντο, άλλωστε, λέγεται ότι ματαιώθηκε μια σχεδιαζόμενη συνάντηση Ράμα - Τσίπρα στην Κορυτσά την επόμενη βδομάδα.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό στην Αθήνα, ο Ν. Κοτζιάς την επόμενη βδομάδα θα έχει συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων, προκειμένου να ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.

Την ίδια ώρα, στα Σκόπια, και καθώς το θέμα εντάσσεται στους ευρύτερους ανταγωνισμούς ιμπεριαλιστικών κέντρων για τον έλεγχο της περιοχής και των διαύλων της, ο Ρώσος πρέσβης, Ο. Σέρμπακ, αντέδρασε έντονα στην απόφαση της σκοπιανής κυβέρνησης να απελάσει έναν Ρώσο διπλωμάτη, στον απόηχο της υπόθεσης Σκριπάλ. Ο Σέρμπακ μίλησε χτες δημόσια για «επιθετική κίνηση» της σκοπιανής κυβέρνησης που έγινε «υπό ξένη πίεση».

Νωρίτερα, ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ, Ντιμιτρόφ, σε συνέντευξή του, τόνιζε ότι η ΠΓΔΜ δεν έχει άλλες στρατηγικές επιλογές πέρα από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. «Αυτό είναι το μέλλον μας» είπε, αλλά ερωτηθείς για το ενδεχόμενο λύσης του ονοματολογικού μέχρι τον Ιούλη ώστε η ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας, απέφυγε να θέσει αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την επίτευξη λύσης σε ένα θέμα, που, όπως είπε, «δεν εξαρτάται μόνο από εμάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ