Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
53η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗΣ
Υπό τη σκιά του πολέμου

(Της απεσταλμένης μας Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ).-

Ο νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος των ΗΠΑ απλώνει έντονα τη «σκιά» του πάνω και από την 53η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης. Ο καγκελάριος Γκ. Σρέντερ «πέταξε» κατεπειγόντως χτες για τις ΗΠΑ κι έτσι τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης (χτες στις 6 μ.μ.) έκανε ο υπουργός Πολιτισμού της Γερμανίας, παρόντων του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου και του υπουργού Πολιτισμού Ε. Βενιζέλου. Παρά την προσπάθεια του Γερμανού υπουργού να δοθεί ένας τόνος αισιοδοξίας για την επιτυχία της φετινής διοργάνωσης, μία αίσθηση «παγωνιάς» και ανησυχίας ήταν διάχυτη, όχι μόνο γιατί «έχει παγώσει ο κόσμος εδώ από τον πόλεμο που άρχισε» - όπως είπε Ελληνίδα μόνιμη κάτοικος της Φραγκφούρτης, αλλά και από το γεγονός ότι 54 ξένοι μεγάλοι εκδότες που είχαν δηλώσει συμμετοχή στην έκθεση «φοβήθηκαν να έρθουν», όπως είπε χτες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το πρωί ο διευθυντής της ΔΕΒ Φραγκφούρτης Λ. Ρούντολφ. Να σημειωθεί ότι από τους 54 εκδότες που δεν αποτόλμησαν να έρθουν στην έκθεση οι 31 είναι από τις ΗΠΑ και οι υπόλοιποι από την Ιαπωνία, Τουρκία και ευρωπαϊκές χώρες.

Και βέβαια, επειδή η ΔΕΒ Φραγκφούρτης είναι, κυρίως, «χοντρό» εμπόριο για τις ΗΠΑ, για να μειώσουν τη «ζημιά» της απουσίας τους ζήτησαν από τους αρμοδίους της ΔΕΒ Φραγκφούρτης να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις ανακήρυξης της Ν. Υόρκης ως «Παγκόσμιας Πρωτεύουσας» (!!!), παρουσιάζοντας στις 29 και 30 Απρίλη του 2002 μια έκθεση με τίτλο «Η Φραγκφούρτη στη Ν. Υόρκη» με κύρια κατεύθυνση το εμπόριο, τις άδειες εκδόσεων και την παραχώρηση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων. «Εταίροι» της ΔΕΒ Φραγκφούρτης (ΔΕΒΦ) στο πρόγραμμα αυτό, που βεβαίως έγινε αποδεκτό από τη ΔΕΒΦ, είναι δύο Αμερικανοί μεγάλοι παράγοντες στο χώρο της πληροφόρησης. Οι Μάικλ Κάντερ (εκδότης της «Υπηρεσίας Ενημέρωσης») και Μάικ Σάτσκιν (επικεφαλής της «Βινγκ Κουέστιονς Κόνφερενς»).

Κόντρα σ' αυτό το διεθνές ανησυχητικό κλίμα και στα εμπόδια που πάντα βάζουν οι διοικούντες τη ΔΕΒΦ, η Οργανωτική Επιτροπή της Ελληνικής Εκθεσης Βιβλίου έδωσε τη μάχη της για να προβάλει την Ελλάδα ως την τιμώμενη χώρα της φετινής διοργάνωσης. Την έδωσε και πέτυχε να καταστεί το Εθνικό Περίπτερό μας - κόστους τεχνικών εργασιών 500 εκατ. - μια «νησίδα» πραγματικού πολιτισμού και εκθεσιακού κάλλους, ανάλογα του οποίου δεν έχουν υπάρξει από τις παρελθούσες τιμώμενες χώρες. Η αλήθεια να λέγεται. Υπάρχουν «τρωτές» πλευρές που μπορεί να καταλογίσει κανείς στη διοργάνωση αυτή, αλλά το πολιτιστικό εύρος των εκθεμάτων και η καλαισθησία του Εθνικού Περιπτέρου είναι υπόδειγμα ποιότητας και πολιτισμού, μέσα σ' αυτό το κυνικά εμπορευματικό «Βιβλιοπάζαρο» των μεγάλων τραστ.

Το Εθνικό μας Περίπτερο εγκαινίασε (8 μμ) ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Ε. Βενιζέλου, Γερμανών επισήμων και πλήθους ξένων και Ελλήνων επισκεπτών. Την καρποφόρα προσπάθεια μέσω της διάρθρωσης και των ποικίλων εκθεμάτων του περιπτέρου μας να λάμψει η λογοτεχνία και ο πολιτισμός της Ελλάδας, σε μια διπλή «πορεία» από το σήμερα στο παρελθόν και από το σήμερα στο μέλλον, να αναδειχτεί το βαθύ νόημα και η πραγματική «φύση» και «θέση» του πολιτισμού, εξήραν με τις χαιρετιστήριες ομιλίες τους ο Κ. Στεφανόπουλος, ο Ε. Βενιζέλος και ο κύριος ομιλητής των εγκαινίων, Αγγ. Δεληβοριάς.

Η τελετή των εγκαινίων πλαισιώθηκε και με συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη, με τη συνοδεία της ορχήστρας «Berliner Instrumentalisten».

Μετά τα εγκαίνια του Εθνικού Περιπτέρου δόθηκε επίσημο δείπνο στο Δημαρχείο Ρέμερ (δεν προσκλήθηκαν οι Ελληνες δημοσιογράφοι), κατά τη διάρκεια του οποίου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος ενεγράφη στο «Χρυσό Βιβλίο» της πόλης της Φραγκφούρτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ