Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Στο στόχαστρο οι λαοί
«Γεράκια και αθώες περιστερές»

Βρετανός στρατιώτης στο Ομάν

Associated Press

Βρετανός στρατιώτης στο Ομάν
«Θα είναι μία τρέλα», φαίνεται να δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στα σχέδια επέκτασης του πολέμου, που εκπονούνται από το Πεντάγωνο και κυρίως προωθούνται από τον υφυπουργό Αμυνας Πολ Γουόλφοβιτς.

Ο παντελώς απών από τα φώτα της δημοσιότητας από την Κυριακή που άρχισαν οι βομβαρδισμοί κατά του Αφγανιστάν, υπουργός Εξωτερικών, που αναλυτές τον φέρουν να είναι η φωνή ψυχραιμίας και συγκράτησης απέναντι στα «γεράκια» του πολέμου και του Πενταγώνου, έκανε την εμφάνισή του μέσα από τις σελίδες της χτεσινής «Ουάσιγκτον Ποστ», αλλά και την εφημερίδα του Σικάγο, «Σαν Τάιμς». Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα και των δύο εφημερίδων, ο Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ούτε λίγο ούτε πολύ, βρίσκεται ανάμεσα σε διασταυρωμένα πυρά, παρά την ομοφωνία που αρχικά υπήρξε όσον αφορά στην αναγκαιότητα της ανάληψης στρατιωτικής δράσης και βομβαρδισμών εναντίον του Αφγανιστάν.

Η εσωτερική διαφωνία έγκειται στη διάσταση των απόψεων όσον αφορά στο επόμενο βήμα. Θα πρέπει να γίνει μία επίθεση κατά του Ιράκ, προκειμένου να τελειώνουν οι ΗΠΑ οριστικώς και αμετακλήτως με τον Σαντάμ Χουσεΐν;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες και των δύο εφημερίδων, παρά τη στρατιωτική νίκη που θα έχουν οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν με τη «σύλληψη» του Οσάμα Μπιν Λάντεν, τη διάλυση όλων των στρατοπέδων του Μπιν Λάντεν, την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν, όλα αυτά που θεωρούνται δεδομένα και μάλιστα ότι θα επιτευχθούν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα(!), το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει, αφού κανείς εντός της αμερικανικής κυβέρνησης δεν πιστεύει ότι το «παγκόσμιο τρομοκρατικό δίκτυο θα εξαρθρωθεί». Ετσι, οι διαβουλεύσεις επικεντρώνονται στο εάν το Ιράκ θα πρέπει να είναι το επόμενο στρατιωτικό βήμα των Ηνωμένων Πολιτειών και σύμφωνα με τις πηγές του Πενταγώνου, δε χρειάζεται μία ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων ή συνολικής στρατιωτικής δύναμης ανάλογης με αυτή της «Καταιγίδας της Ερήμου». Ωστόσο, μία τέτοια κίνηση απαιτεί πολύ βασικές πολιτικές επιλογές και αποφάσεις για το κατά πόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να συνεργαστούν απολύτως με το Ισραήλ και το κυριότερο εάν μία τέτοια κίνηση «διαρρήξει το έτσι κι αλλιώς εύθραυστο μέτωπο συνεργασίας μετά με τις αραβικές χώρες και γενικότερα με το μουσουλμανικό κόσμο».

Μέχρι στιγμής, ο Μπους φαίνεται να απορρίπτει προς το παρόν μία τέτοια προοπτική του πολέμου, αλλά σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται πολύ κοντά στον Πρόεδρο, όπως τονίζει το δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ», η απόφαση αυτή εξαρτάται εν πολλοίς από τις πληροφορίες που παίρνει ο Πρόεδρος και επιπροσθέτως η υπόθεση του Ιράκ είναι πάντα ανοιχτή. Ετσι πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των γεγονότων και κυρίως από την εικόνα που λαμβάνει Μπους, εάν τελικά υπερτερήσουν οι πληροφορίες που μεταφέρουν οι πηγές της κατασκοπίας, που φέρουν το «διεθνές δίκτυο τρομοκρατίας να πηγαίνει κάθε μέρα το πρωί στη δουλειά του, σε Δαμασκό, Βαγδάτη, Τεχεράνη, Βηρυτό», υπόθεση που ενισχύεται με τις πληροφορίες, που έχει συγκεντρώσει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, που καταλήγει ότι η τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, σχεδιάστηκε στις ΗΠΑ, στη Γερμανία - και πιο συγκεκριμένα το Αμβούργο - στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

Μέχρι στιγμής, πηγές στο Λευκό Οίκο αναφέρουν ότι ο Μπους θεωρεί ότι δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες ώστε να δικαιολογήσουν μία επίθεση κατά του Ιράκ...

Την προοπτική και τη θέση αυτή, ο Κόλιν Πάουελ την αποκαλεί τρέλα, που θα ανοίξει «τους ασκούς του Αιόλου»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ