Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
Στο στόχαστρο οι λαοί
«Ανθρωπιστική βοήθεια» για την αποδοχή των βομβαρδισμών

Καταγγελία των ανθρωπιστικών οργανώσεων για την προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης

Τα πρώτα θύματα από τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ είναι και πάλι οι άμαχοι

Associated Press

Τα πρώτα θύματα από τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ είναι και πάλι οι άμαχοι
Το δήθεν ανθρωπιστικό έργο των ιμπεριαλιστών με τη ρίψη τροφίμων στο Αφγανιστάν, αποκαλύπτουν και καταγγέλλουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Η οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα» (MSF) κατήγγειλε προχτές την «στρατιωτικο-ανθρωπιστική συμμαχία», που εφαρμόστηκε κατά τις πρώτες αμερικανο-βρετανικές επιθέσεις εναντίον του Αφγανιστάν και επισημαίνει τη «μεγάλη ανάγκη για μια ανεξάρτητη ανθρωπιστική επιχείρηση».

«Αυτή η επίθεση συνοδεύτηκε από μια επιχείρηση που ονομάστηκε "ανθρωπιστική", με στόχο να αποδεχτεί η κοινή γνώμη τους βομβαρδισμούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται για επιχείρηση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά για μια επιχείρηση στρατιωτικής προπαγάνδας, για να αποδεχτεί η διεθνής κοινή γνώμη την επίθεση της οποίας ηγήθηκαν οι ΗΠΑ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της γαλλικής οργάνωσης που τιμήθηκε το 1999 με το Νόμπελ Ειρήνης.

Σημειώνουμε ότι αυτό το Νόμπελ της Ειρήνης ήταν η «επιβράβευση» προς τους «Γιατρούς χωρίς σύνορα» για τη συμμετοχή τους σε αποστολές στο Κόσσοβο, όπου η εμπλοκή τους ήταν εμφανώς στο πλευρό των ΝΑΤΟικών. Μάλιστα, τότε οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» απέβαλαν απ' τις γραμμές τους το Ελληνικό Τμήμα, γιατί πράγματι η προσφορά του ήταν αμερόληπτη.

«Το να ρίχνουν μέσα στη νύχτα, εν μέσω βομβαρδισμών, μερικά κιβώτια φάρμακα και τρόφιμα, τα οποία κανείς δεν ξέρει ποιος θα τα μαζέψει είναι τουλάχιστον ανεπαρκές, αν όχι επικίνδυνο. Ποια είναι η λογική να ρίχνεις βόμβες από τη μία και φάρμακα από την άλλη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση των «Γιατρών χωρίς Σύνορα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση της βρετανικής οργάνωσης Oxfam, η οποία κατακρίνει τις χτεσινές επιθέσεις στο Αφγανιστάν και υπογραμμίζει ότι οι προσπάθειες να συνδυαστούν ανθρωπιστικές ενέργειες με στρατιωτική εκστρατεία «προκαλούν σύγχυση» και είναι «απροετοίμαστες». «Οι ΗΠΑ και η Βρετανία παρουσιάζουν τις επιθέσεις σαν ένα συνδυασμό στρατιωτικών, διπλωματικών και ανθρωπιστικών προσπαθειών. Αυτό που γίνεται είναι τελείως απροετοίμαστο και δεν μπορεί να καλύψει μια τόσο μεγάλη κρίση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης από το Λονδίνο.

«Το να πετάς πράγματα από αεροπλάνα είναι περισσότερο δημόσιες σχέσεις και όχι μια καλά προετοιμασμένη ανθρωπιστική πράξη. Δε γνωρίζεις αν πετάς τρόφιμα σε μια πόλη, στους ανθρώπους που τα χρειάζονται ή στους Ταλιμπάν», καταλήγει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ