Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
Στο στόχαστρο οι λαοί
Τουρκικές ειδικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν;

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ετοιμο είναι ένα «ευαίσθητου περιεχομένου» σχέδιο νόμου, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου, Αχμέτ Κενάν Τανρίκογλου, το οποίο προβλέπει «την αποστολή ειδικών δυνάμεων του τουρκικού στρατού εκτός συνόρων». Ο Τανρίκογλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αρκέστηκε να τονίσει ότι το νομοσχέδιο «εντάσσεται στη λειτουργία του ΝΑΤΟ και στην ενεργοποίηση του άρθρου 5 της Συμμαχίας και συνδέεται με τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν», αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να εγκριθεί από την τουρκική Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στα επόμενα 24ωρα θα έχει ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ανατολή», οι ειδικές τουρκικές μονάδες αναμένεται να αναπτυχθούν στο Αφγανιστάν καθώς θεωρούνται καλύτεροι γνώστες του ανταρτοπολέμου και ιδιαίτερα σε ορεινό περιβάλλον, καθώς έχουν αποκτήσει «πείρα» από τις συγκρούσεις με τους αντάρτες του ΡΚΚ. Σύμφωνα, μάλιστα, με το πρακτορείο έχει τεθεί τέτοιο αίτημα προς την Αγκυρα. Λίγες, μόλις, μέρες νωρίτερα, ο υπουργός Αμυνας Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου, ο Πρόεδρος Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ και ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, διέψευδαν την πιθανότητα στρατιωτικής ανάμειξης της Τουρκίας στις επιδρομές στο Αφγανιστάν. Χαρακτηριστικές, μάλιστα, ήταν οι δηλώσεις του αρχηγού του τουρκικού ΓΕΣ, στρατηγού Χουσεϊν Κιβρίκογλου, που αναρωτιόταν «για ποιο λόγο να συμμετέχει σε αυτόν τον πόλεμο η Τουρκία;».

Από την άλλη, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα, Ρόμπερτ Πίρσον, μιλώντας στον τουρκικό CNN, υποστήριζε ότι «δεν έχει διατυπωθεί αίτημα στρατιωτικής βοήθειας προς την τουρκική ηγεσία», η οποία, όπως υπογράμμιζε, έχει ήδη παράσχει προς την Ουάσιγκτον «σημαντικές πληροφορίες και συμβουλές για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν». Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο πρωθυπουργικό γραφείο, ο Πίρσον επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει αίτημα», αλλά συνέστησε στους δημοσιογράφους «να μη ζητούν να ανακοινωθούν πράγματα που δε γίνεται να γνωστοποιούνται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ