Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
«Επιδοτούμενος» εκβιασμός

Οπως και στο βαμβάκι, έτσι και στο λάδι, το υπουργείο Γεωργίας βγάζει αυθαίρετα εκτός επιδότησης πολλές δεκάδες χιλιάδες τόνους πραγματικής παραγωγής

Τα «δεινά» των βαμβακοπαραγωγών θα υποστούν φέτος και οι ελαιοπαραγωγοί, μιας και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας επιχειρεί να εμφανίσει μια φαινομενικά αυξημένη τιμή στην επιδότηση του λαδιού και να αποκρύψει και σε αυτή την περίπτωση τις οδυνηρές επιπτώσεις του καταστροφικού κοινοτικού κανονισμού για το λάδι.

Το υπουργείο Γεωργίας έστειλε στην ΕΕ μια «μαγειρεμένη» εκτίμηση της παραγωγής ελαιολάδου για την περίοδο 2000/2001 430.000 τόνους, που μαζί με το πυρηνέλαιο και την επιδότηση βρώσιμων ελιών φτάνει τις 470.000 τόνους, για να εμφανίσει μια προκαταβολή στην επιδότηση 356 δραχμές το κιλό. Δηλαδή 100 δραχμές κάτω περίπου από την επιδότηση που δικαιούνται οι ελαιοπαραγωγοί. Τώρα το υπουργείο Γεωργίας ετοιμάζει σχετική απόφαση με βάση την οποία οι ελαιοπαραγωγοί θα πάρουν την «πετσοκομμένη» προκαταβολή της επιδότησης, αν δεχτούν τα ατομικά όρια των επιδοτούμενων ποσοτήτων που θα τους επιβληθούν. Ποιο συγκεκριμένα το υπουργείο Γεωργίας πρόκειται να επιβάλει «τεκμαρτή ποσότητα ενίσχυσης» που θα δικαιούται προκαταβολή επιδότησης στο λάδι και η οποία θα υπολογίζεται υποτίθεται με βάση τις λεγόμενες ζώνες παραγωγής οι οποίες προσαρμόζονται έτσι, μέσω μιας οριζόντιας μείωσης, ώστε να μην βγάζουν παραγωγή μεγαλύτερη των 430.000 τόνων. Κι αυτό γίνεται για να δημιουργηθεί η εντύπωση στους ελαιοπαραγωγούς ότι του χρόνου θα πάρουν και μια καλή... εξόφληση επιδότησης.

Το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι πως το υπουργείο Γεωργίας για να κάνει πράξη την «παράνομη» αυτή μεθόδευση, θα επιβάλει στους ελαιοπαραγωγούς κάτι πρωτόγνωρο. Κι όπως φαίνεται αυτό γίνεται με τη συνδρομή εκπροσώπων των τριτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων που εκπροσωπούν τους ελαιοπαραγωγούς. Πιο συγκεκριμένα οι ελαιοπαραγωγοί, ή θα αποδεχτούν την «τεκμαρτή ποσότητα ενίσχυσης» και θα πάρουν μια προκαταβολή της τάξης των 356 δραχμών το κιλό για όση ποσότητα λαδιού χαρακτηριστεί ως επιδοτούμενη, υπογράφοντας και μια υπεύθυνη δήλωση αποδοχής, ή θα τρέχουν να κάνουν ενστάσεις και να βρουν μια σειρά από δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν ότι είχαν καλύτερη παραγωγή από το «ατομικό πλαφόν» που τους επιβλήθηκε. Κι ο εκβιασμός αυτός βασίζεται στο γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν εξεταστεί ακόμα ενστάσεις ελαιοπαραγωγών, που έγιναν προ διετίας, όταν τότε το υπουργείο Γεωργίας στην προσπάθειά του να αποκρύψει τις αρνητικές συνέπειες του νέου κανονισμού για το λάδι, καθιέρωσε τις λεγόμενες «ασυμβίβαστες ποσότητες».

Η ουσία πάντως είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, για να «κουκουλώσει» το γεγονός ότι επιβλήθηκε στη χώρα μας από την ΕΕ ένα πενιχρό πλαφόν 419.000 τόνων, εφευρίσκει κάθε λογής τερτίπια, προκειμένου να αποκρύψει την αιτία του προβλήματος και να εμφανίσει μια φαινομενικά μεγαλύτερη τιμή στην επιδότηση, κόβοντας πολλές δεκάδες χιλιάδες τόνους πραγματικής παραγωγής. Και το ευτράπελο της υπόθεσης είναι ότι οι ελαιοπαραγωγοί που μοχθούν για την ποιότητα και για μια καλή παραγωγή, θα τρέχουν να αποδείξουν ότι έχουν μια σοδειά που είναι μεγαλύτερη από την «τεκμαρτή ποσότητα ενίσχυσης» που θα επιβάλει το υπουργείο Γεωργίας και μέχρι να δικαιωθούν... θα μείνουν χωρίς επιδότηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ