Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
Στο στόχαστρο οι λαοί
Οχι και «δίκαιος» πόλεμος

«

Δίκαιος», λοιπόν, κατά τον Κ. Μητσοτάκη ο πόλεμος που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εναντίον του Αφγανιστάν, σε πρώτη φάση. «Δεν είναι ένας πόλεμος, τον οποίο κάνει μια χώρα η οποία έχει ιδιαίτερα συμφέροντα», ισχυρίστηκε σε χτεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του. Η δυστυχία για τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ είναι ότι δεν απευθύνεται σε «αμερικανάκια».

* * *

Αν ο Κ. Μητσοτάκης είχε ξεφυλλίσει τον χτεσινό Τύπο, θα είχε προσέξει το άρθρο του δημοσιογράφου Ρόμπερτ Φισκ (στον «Ιντιπέντεντ»), ο οποίος μόνο για κομμουνιστικές ιδέες δεν μπορεί να κατηγορηθεί. Το άρθρο αυτό αποτελεί μια καλή απάντηση στους ανιστόρητους και εν πολλοίς παραπλανητικούς ισχυρισμούς του επίτιμου περί δίκαιου πολέμου. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο πόλεμος που ξεκίνησε δεν είναι παρά ένας πόλεμος «πλουσίων εναντίον φτωχών». «Η πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη επί Γης άρχισε πλέον να βομβαρδίζει το πιο φτωχό και λεηλατημένο μουσουλμανικό κράτος στον πλανήτη», γράφει. Και προσθέτει: «Οπως πάντα, μας είπαν ότι οι Αφγανοί δεν είναι εχθροί μας. Το ίδιο είχαν πει και πριν από τους βομβαρδισμούς του Ιράκ το 1991, αλλά και πριν από το βομβαρδισμό της Λιβύης το 1985, του Λιβάνου το 1982 και της Αιγύπτου το 1956». Είναι δυνατόν, αναρωτιέται σε άλλο σημείο ο αρθρογράφος, να πιστεύουμε - ακόμα και με τους πιο εξελιγμένους πυραύλους μας - ότι δε σκοτώνουμε αθώους μαζί με τους ενόχους στο Αφγανιστάν;».

* * *

Ασφαλώς ο Κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά την κλασική φράση του Κ. φον Κλαούζεβιτς ότι «ο πόλεμος δεν είναι άλλο, παρά η συνέχιση της κρατικής πολιτικής με άλλα μέσα». Αυτό που δεν μπορεί να παραδεχτεί είναι ότι ο πόλεμος που διεξάγουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι «εξ ορισμού» άδικος και ιμπεριαλιστικός. Γιατί, ακριβώς, στοχεύει στην επίτευξη συγκεκριμένων οικονομικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων και οφελών, τόσο στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας όσο και ευρύτερα στον κόσμο. Τα περί τρομοκρατίας είναι προσχήματα για αφελείς.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ