Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Πόλεμος νεύρων

ΣΚΟΠΙΑ.-

Διαρκής είναι η κλιμάκωση της πόλωσης στο πολιτικό σκηνικό της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, όπου η διαδικασία εφαρμογής της, εμπνεύσεως ΝΑΤΟ, «Συμφωνίας» της Οχρίδας έχει αποτελματωθεί: χτες συνεδρίασε το Κοινοβούλιο και αποφάσισε τη χορήγηση αμνηστίας στους άνδρες του επισήμως αυτοδιαλυθέντος Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανών.

Ωστόσο της συνεδρίασης της Βουλής απείχαν τα αλβανικά κόμματα, προκαλώντας την έντονη δυσφορία του προέδρου της Βουλής Στόγιαν Αντοφ. Η αλβανική πλευρά εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της, διά στόματος του βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών Ντεμούς Μπαϊράμι επειδή οι Σλαβομακεδόνες πολιτικοί «προσπαθούν να αλλοιώσουν» το περιεχόμενο της Συμφωνίας της Οχρίδας.

Η Δύση - τόσο διαμέσου των απεσταλμένων των ΗΠΑ και της ΕΕ, όσο και διαμέσου του ΝΑΤΟ - εκβιάζει όλο και πιο σκληρά για να περάσουν οι Συνταγματικές Τροποποιήσεις χωρίς αλλαγές.

Πάντως το βήμα που απαιτούσαν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί, η αμνηστία, εξαιρεί όσους είναι υπόλογοι για «εγκλήματα πολέμου» - μια υποσημείωση που ίσως προκαλέσει νέες εντάσεις. Ο Μπόρις Τράικοφσκι έκανε λόγο για «έναρξη της επανένταξης όσων δε διέπραξαν εγκλήματα της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) του ΟΗΕ για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία». Είναι όμως αμφίβολο αν το ΔΠΔ θα ασχοληθεί με τους αντάρτες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ