Πέμπτη 5 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Προβολή των αξιώσεων της ρωσικής αστικής τάξης

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 95 χώρες

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σ. Σοϊγκού στο βήμα της Διάσκεψης στη Μόσχα

AP

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σ. Σοϊγκού στο βήμα της Διάσκεψης στη Μόσχα
Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα η 7η Διάσκεψη της Μόσχας για τη Διεθνή Ασφάλεια, μια διοργάνωση που ξεκίνησε το 2012 από το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας και αποτελεί βήμα προβολής των συμφερόντων της ρωσικής αστικής τάξης στη διεθνή σκηνή αναφορικά με μια σειρά πεδία όπου οξύνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση. Η όλη διοργάνωση και οι επιδιώξεις της είναι κάτι ανάλογο με τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ενώ είναι χαρακτηριστικό ένα από τα βασικά θέματα που θα αποσχολήσει τη φετινή συνάντηση: «Η προοπτική της Μέσης Ανατολής μετά την εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία». Οπως ανακοινώνουν οι Ρώσοι διοργανωτές, «ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στη συζήτηση για την αποκατάσταση της ειρηνικής ζωής στη Συρία», ενώ θα υπάρχουν τραπέζια συζητήσεων σχετικά με την «ασφάλεια» σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, με έμφαση στις δυνατότητες στρατιωτικής συνεργασίας και την επίλυση ζητημάτων μέσω «ήπιων» παρεμβάσεων, που υποτίθεται ότι χρησιμοποιούν η Ρωσία και οι σύμμαχοί της σε αντίθεση με κινήσεις της Δύσης.

Στη συνάντηση έχουν δηλώσει συμμετοχή υπουργοί Αμυνας, αξιωματούχοι, εμπειρογνώμονες και ακαδημαϊκοί από 95 χώρες, που φτάνουν περίπου τους 850, ενώ θα παρευρεθούν και θα πάρουν μέρος στις συζητήσεις υψηλόβαθμα στελέχη από τον ΟΗΕ, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), τον Οργανισμό Συμφωνίας Συλλογικής Ασφάλειας (Ρωσία, Λευκορωσία, Αρμενία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν), την Οργάνωση Συνεργασίας της Σανγκάης (με Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Καζακστάν και άλλες ασιατικές χώρες της πρώην ΕΣΣΔ), την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (επίσης συμμαχία που προέκυψε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης) κ.λπ.

Επικρίσεις για το ρόλο του «αντιτρομοκρατικού» συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ στη Συρία

Στην έναρξη της Διάσκεψης, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, στρατηγός Σεργκέι Σοϊγκού, υπογράμμισε: «Σήμερα ο κόσμος αντιμετωπίζει μια κρίσιμη στιγμή: Οι σχέσεις μεταξύ των χωρών αλλάζουν, οι συγκρούσεις επιλύονται με τη δύναμη όλο και πιο συχνά. Οι ισχυρισμοί ορισμένων χωρών σχετικά με την αποκλειστικότητά τους ενθαρρύνουν μια νέα κούρσα εξοπλισμών». Πρόσθεσε ότι η χώρα του καταβάλλει προσπάθειες για την εξασφάλιση της «διεθνούς ασφάλειας», με κύριο στόχο την «αντιμετώπιση των τρομοκρατικών απειλών». Είναι χαρακτηριστικό ότι αναφερόμενος στον «αντιτρομοκρατικό» συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, σημείωσε με νόημα ότι «δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία στη Συρία. Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι ο ισχυρός συνασπισμός 30 και πλέον χωρών δεν θα μπορούσε να αγωνιστεί με τρομοκράτες στην περιοχή. Οσο είχε την πρωτοβουλία, το Ισλαμικό Κράτος αναπτυσσόταν σε περισσότερα μέρη. Είναι προφανές ότι ο συνασπισμός είχε άλλους στόχους: Να υπονομεύσει την κατάσταση και να αναπτύξει στρατιωτική και οικονομική παρουσία στην περιοχή».

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Σοϊγκού τόνισε πως «οι προκλήσεις και οι απειλές στον τομέα της ασφάλειας αλλάζουν και είναι απαραίτητο να τις αναλύουμε και συνεχώς να αναζητούμε κοινές αποφάσεις», και εξέφρασε την ελπίδα ότι και στη συνάντηση θα διατυπωθούν «ιδέες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για ένα ανανεωμένο σύστημα ασφαλείας».

Τη συνέχεια αυτού που υπονόησε ο Ρώσος υπουργός, ότι στη Συρία η ρωσική εμπλοκή έφερε την ήττα του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS), έδωσε ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ρωσίας, στρατηγός Σεργκέι Ρουντσκόι, σύμφωνα με το οποίο «η δράση κυρίως της ρωσικής Αεροπορίας είναι αυτή που έφερε την ήττα του ISIS, και τώρα έχουν διαμορφωθεί όλες οι συνθήκες για τον τερματισμό του εμφύλιου πολέμου και έχει ξεκινήσει η διαδικασία ειρηνικής επίλυσης της σύγκρουσης».

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας είχε πολλές διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του, όπως από το Βιετνάμ, το Λάος και τη Βενεζουέλα. Στη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΑΣΕ, Τόμας Γκρεμινγκέρ, υπογράμμισε ότι οι σχέσεις της χώρας και του ΝΑΤΟ «γίνονται όλο και πιο ψυχρές λόγω των δράσεων του» και τόνισε πως «αυτό είναι κάτι που δεν ικανοποιεί την Ρωσία», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η συνάντηση στη Μόσχα μπορεί να προωθήσει ένα βήμα για την ενίσχυση της ασφάλειας στην Ευρώπη». Ο Γερμανός αξιωματούχος του ΟΑΣΕ σημείωσε ότι «χρειάζεται ο διάλογος με τη Ρωσία και αν αποκατασταθούν οι σχέσεις αυτό θα έχει θετική επίδραση και στην ασφάλεια». Επί της ουσίας και ο Ρώσος υπουργός και ο συνομιλητής του παραπέμπουν στις σχέσεις που ανέπτυξε η Ρωσία με το ΝΑΤΟ αμέσως μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, όπου οι αστικές δυνάμεις είχαν κερδίσει την πρώτη μάχη με την καπιταλιστική παλινόρθωση. Ωστόσο, στη συνέχεια, όσο δυνάμωνε η ρωσική αστική τάξη και αυξάνονταν οι ανταγωνισμοί, ξεκίνησαν οι αντιπαραθέσεις και οι συγκρούσεις για τη μοιρασιά αγορών και σφαιρών επιρροής σε μια σειρά περιοχές του πλανήτη, από την Ουκρανία και τα Βαλκάνια έως τη Μέση Ανατολή και τον Ειρηνικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ