Πέμπτη 5 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Με απεργία στον ιδιωτικό τομέα προειδοποιούν τα συνδικάτα

ΟΣΛΟ.--

Σε απεργία σχεδιάζουν να προχωρήσουν εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους εργοδότες στο θέμα των μισθών, των συντάξεων και άλλων απολαβών, ανακοίνωσαν η Νορβηγική Συνομοσπονδία Συνδικάτων (LO) και η Συνομοσπονδία Επαγγελματικών Συνδικάτων (YS). Οι διαπραγματεύσεις με έναν κρατικό διαμεσολαβητή ξεκίνησαν την Τετάρτη και θα διαρκέσουν έως τις 7 Απρίλη.

Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα από τη Συνομοσπονδία Νορβηγικών Επιχειρήσεων (NHO), οι δυο βασικές συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας δήλωσαν πως θα κλιμακώσουν με απεργίες και άλλες πρωτοβουλίες σε διάφορους κλάδους, με τη συμμετοχή 200.000 εργαζομένων. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται ανά κλάδο, αλλά αφορούν περίπου 250.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, επειδή καλύπτουν «επίμαχα ζητήματα», όπως οι συντάξεις και το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης, το οποίο σύμφωνα και με κυβερνητικές εξαγγελίες θα περιοριστεί.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, η απεργία αναμένεται να έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στον κλάδου μετάλλου και στην παραγωγή λιπασμάτων και πιο συγκεκριμένα στην επιχείρηση αλουμινίου «Norsk Hydro» και στη «Yara», μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες λιπασμάτων παγκοσμίως. Αλλες εταιρείες στις οποίες έχει προκηρυχθεί απεργία είναι οι «Aker Solutions» και «Kvaerner», που προμηθεύουν με προϊόντα, συστήματα και υπηρεσίες τις βιομηχανίες πετρελαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ