Πέμπτη 5 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΡΙΠΑΛ
Αρνείται κοινή έρευνα η Βρετανία

ΧΑΓΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Αξιωματούχοι σε Βρετανία και Ρωσία αντάλλαξαν εκ νέου χτες κατηγορίες για τις «ευθύνες» τους στην υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στις αρχές Μάρτη στο Σάλσμπερι της Αγγλίας, που προκάλεσε μπαράζ απελάσεων διπλωματών.

Ο Βρετανός εκπρόσωπος Τζον Φόγκο, στην έκτακτη σύγκληση του διεθνούς Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων στη Χάγη που πραγματοποιήθηκε χτες με ρωσικό αίτημα, απέρριψε την πρόταση της Ρωσίας να πραγματοποιηθεί από κοινού ρωσο-βρετανική έρευνα για την πολύκροτη υπόθεση, με το «επιχείρημα» ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «διεστραμμένο» επειδή μπορεί να φέρει αντιμέτωπο το θύμα με τον φερόμενο «δράστη». Ο ίδιος απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στην προχτεσινή ξεκάθαρη δήλωση του Γκάρι Αϊτκενχεντ, που είναι επικεφαλής των στρατιωτικών χημικών εργαστηρίων της Βρετανίας στο Πόρτον Ντάουν, πως αδυνατεί να βρει πού φτιάχτηκε η τοξική ουσία Νοβιτσόκ που χρησιμοποιήθηκε κατά του Ρώσου πρώην πράκτορα και της κόρης του.

Παράλληλα, χτες ο επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, Σεργκέι Νιργιούσκιν, κατηγόρησε ως υπεύθυνες για την υπόθεση Σκριπάλ τις μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ και Βρετανίας, επειδή θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να πλήξουν και να υποβαθμίσουν τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Η Ρωσία επίσης μέσω του μόνιμου αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπέζνια, ζήτησε για την υπόθεση Σκριπάλ να γίνει σήμερα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού.

Χτες το πρωί, πάντως, όταν ρωτήθηκε στην Αγκυρα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εάν απαιτεί από τη Βρετανία να απολογηθεί για τις κατηγορίες που εκτόξευσε έναντι της Μόσχας για την υπόθεση Σκριπάλ, απάντησε αρνητικά. Τόνισε πως θα πρέπει «να εργαστούμε εντός ενός πλαισίου διαδικασίας στη βάση θεμελιώδους τυπικού διεθνούς δικαίου για έναν κόσμο πιο σταθερό και πιο προβλέψιμο». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα «να επικρατήσει η λογική, ώστε οι διεθνείς σχέσεις να μην υποστούν άλλη ζημιά».

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κάλεσε ξανά το Λονδίνο να σταματήσει τις αβάσιμες κατηγορίες κατά της Ρωσίας, τονίζοντας ότι από την αρχή αυτή η υπόθεση «ήταν αποτρόπαιη» και πως τώρα επιβεβαιώνονται οι «παρανοϊκές κατηγορίες» από τη μεριά της Βρετανίας. Τέλος, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέλασε έναν Ούγγρο διπλωμάτη, σε αντίποινα για αντίστοιχη κίνηση που έκανε το ουγγρικό υπουργείο Εξωτερικών με πρόσχημα την υπόθεση Σκριπάλ.

Αλλες αντιδράσεις

Ο Γερμανός εμπειρογνώμονας χημικών όπλων Ραλφ Τραπ υπογραμμίζει πως μόνο ένα κρατικό εργαστήριο μπορεί να είναι η πηγή του χρησιμοποιούμενου νευροτοξικού παράγοντα. Αυτό δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο χημικός και τοξικολόγος που έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος σύμβουλος, μεταξύ άλλων, του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) και των Ηνωμένων Εθνών, αλλά σημειώνει ότι τέτοια εργαστήρια έχουν εκτός από τη Ρωσία και άλλες χώρες, όπως η Τσεχία, το Ιράν, αλλά και η ερευνητική μονάδα στο Πόρτον Ντάουν στη νότια Αγγλία. Ο Ρώσος Πρόεδρος έχει κάνει λόγο για 20 χώρες που διαθέτουν αυτήν την τεχνογνωσία.

Ενδιαφέρον έχει και η ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, του μεγαλύτερου γερμανικού κρατιδίου, και υψηλόβαθμου στελέχους των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Αρμιν Λάσετ, που αναφέρει: «Οταν αναγκάζεις όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να επιδείξουν αλληλεγγύη, δεν θα έπρεπε θα έχεις ασφαλείς αποδείξεις; Μπορεί κανείς να στέκεται απέναντι στη Ρωσία όπως θέλει, όμως έχω μάθει μελετώντας το Διεθνές Δίκαιο σε έναν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των κρατών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ