Πέμπτη 5 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κλιμακώνονται οι διώξεις όσων αντιστέκονται στην αντιλαϊκή πολιτική

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το δικαστήριο διέταξε προχτές τη φυλάκιση των εννιά φοιτητών που στα μέσα Μάρτη είχαν συλληφθεί επειδή αντέδρασαν σε πανηγύρια μελών του ΑΚΡ στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης για την «επιτυχία της επιχείρησης στο Αφρίν της Συρίας». Μάλιστα, με αφορμή αυτά τα γεγονότα, ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν είχε εξαπολύσει τότε νέα επίθεση ενάντια στους κομμουνιστές της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντάς τους «τρομοκράτες» και απειλώντας μάλιστα με «κυνήγι» όσων αντιδρούν στην αντιλαϊκή πολιτική, με το σκεπτικό μάλιστα ότι τα πανεπιστήμια «δεν μπορούν να ανατρέφουν νεολαία τρομοκρατών!».

Λίγο καιρό πριν, μέλη της ΚΝ Τουρκίας είχαν δεχτεί επίθεση από φασίστες επειδή εξορμούσαν στο πλαίσιο δίμηνης καμπάνιας ενάντια στο ΝΑΤΟ και τον πόλεμο της Τουρκίας στη Συρία. Σε ανακοίνωσή της η ΚΝ Τουρκίας είχε καταγγείλει τις ακροδεξιές ομάδες, τονίζοντας ότι υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστών, ενώ οι κομμουνιστές αγωνίζονται για τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Πρώτο το ΑΚΡ σε δημοσκοπήσεις

Στο μεταξύ, πρώτο φαίνεται να παραμένει στις δημοσκοπήσεις το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα AKP στην Τουρκία, όπως δείχνει και νέα έρευνα που δημοσίευσε η «Cumhyrriyet».

Σύμφωνα με την έρευνα, σε σύνολο 5.620 ερωτηθέντων, το 43,2% δήλωσε ότι αν γίνονταν εκλογές θα ψήφιζε ΑΚΡ. Το σοσιαλδημοκρατικό CHP (το μεγαλύτερο κόμμα της κεμαλικής αντιπολίτευσης) θα έπαιρνε 23,1%, ενώ το νεοσύστατο φιλελεύθερο «Καλό Κόμμα» (ΙΡ) της Μεράλ Αξενέρ (μαζί με το σύμμαχό του SP) θα έπαιρνε 21,7%. Τέλος, το σοσιαλδημοκρατικό φιλοκουρδικό κόμμα HDP συγκέντρωσε το 11,7% των ψήφων των ερωτηθέντων.

Ενδεικτικό της δυναμικής που εμφανίζεται να αναπτύσσει το ΙΡ είναι ότι αν Ερντογάν - Αξενέρ «μονομαχούσαν» μαζί στο β' γύρο θα έπαιρναν 41,9% έναντι 41,1%, σύμφωνα τουλάχιστον με τη συγκεκριμένη έρευνα.

Θυμίζουμε ότι η Αξενέρ ίδρυσε το IP αφού διεκδίκησε την ηγεσία του ΜΗΡ και όταν απέτυχε αποχώρησε από αυτό, μαζί με μια ολόκληρη ομάδα στελεχών που αποστασιοποιήθηκε από την ηγετική γραμμή του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Οι ενδοαστικές διεργασίες στην Τουρκία είναι πυκνές, ειδικά τα τελευταία 4 χρόνια, όπως φάνηκε και με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, όταν βγήκαν στην επιφάνεια και βαθιές αντιθέσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζεται μια μακρά συζήτηση για την ικανότητα των σημερινών κομμάτων της αντιπολίτευσης να «διαδεχθούν» την κυβέρνηση ΑΚΡ, εκφράζεται προβληματισμός, εντός αλλά και εκτός συνόρων, για το ποιες δυνάμεις θα μπορούσαν να συμβάλουν πιο αποτελεσματικά στη «σταθερότητα» όχι μόνο της Τουρκίας αλλά και της περιφέρειας συνολικά.

Πάντως, την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ συνάντησε τον ηγέτη του ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί, με τον οποίο συζήτησαν τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Βόρεια Συρία, γενικά την πορεία του «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» αλλά και τις ενέργειες που πρόκειται «να ληφθούν ενάντια σε όλες τις οργανώσεις τρομοκρατών». Ο Μπαχτσελί και το ΜΗΡ έχουν ανακοινώσει από το Φλεβάρη ότι στις επόμενες εκλογές θα στηρίξουν το ΑΚΡ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ