Πέμπτη 5 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης

ΡΩΜΗ.--

Ξεκίνησαν χτες οι επίσημες πολιτικές διαβουλεύσεις υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, προκειμένου να αποφασίσει σε ποιο κόμμα θα δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία. Οι πρώτες διαβουλεύσεις έγιναν με τη νέα εκπρόσωπο της Γερουσίας, Ελιζαμπέτα Κασελάτι, τον εκπρόσωπο της Κάτω Βουλής, Ρομπέρτο Φίκο, και τον προκάτοχο του Ματαρέλα, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Συνεχίζονται σήμερα με τους εκπροσώπους του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), της «Φόρτσα Ιτάλια» (FI), της Λέγκας (πρώην «Λέγκα του Βορρά») και της «Κίνησης Πέντε Αστέρων» (M5S).

Τα «Πέντε Αστέρια» θεωρούν ότι πρέπει να ηγηθούν της επόμενης κυβέρνησης συνασπισμού, καθώς είναι το πρώτο κόμμα με περίπου 32%. Από την άλλη, η Λέγκα (17,4%) διεκδικεί να σχηματίσει κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι ηγείται του μεγαλύτερου «συνασπισμού» αντιδραστικών κομμάτων, που συγκέντρωσε συνολικά 37%.

Ο ηγέτης του M5S, Λουίτζι Ντι Μάγιο, εμφανίστηκε προχτές ανοιχτός σε μια κυβερνητική συνεργασία, είτε με τη Λέγκα είτε με το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), αλλά απέκλεισε οποιαδήποτε συμμαχία με τη «Φόρτσα Ιτάλια» του πρώην πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Η Λέγκα πρέπει να διαλέξει αν θέλει να κυβερνήσει με τα "Πέντε Αστέρια" ή να παραμείνει με την παλιά πολιτική κάστα του Μπερλουσκόνι», δήλωσε ο Ντι Μάγιο. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η όποια κυβερνητική συνεργασία με τη Λέγκα ή με το PD θα είναι «μια διαφανής συμφωνία η οποία θα γίνει ενώπιον των Ιταλών».

Το PD, που «καταποντίστηκε» στις πρόσφατες εκλογές, έχει αποκλείσει κάθε κυβερνητική συμμαχία, λέγοντας πως θα παραμείνει στην αντιπολίτευση. Από την άλλη, η Λέγκα καλεί τον Ντι Μάγιο να «εγκαταλείψει κάθε φιλοδοξία του για την πρωθυπουργία» και πως η FI θα πρέπει να αποτελέσει μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας πετύχει η Λέγκα, σημείωσε ο πρόεδρος, Ματέο Σαλβίνι.

«Φόρτσα Ιτάλια σημαίνει Μπερλουσκόνι και χωρίς τη Φόρτσα Ιτάλια δεν θα γίνει κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «La Repubblica» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, στέλεχος της FI. «Η δύναμη με τη σχετική πλειοψηφία είναι η συμμαχία της κεντροδεξιάς. Τις εκλογές τις κερδίσαμε εμείς, όχι τα Πέντε Αστέρια», τόνισε και χαρακτήρισε «απαράδεκτη» και «χωρίς νόημα» την επιδίωξη των «Πέντε Αστέρων» να αποκλείσουν τον Μπερλουσκόνι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ