Τετάρτη 11 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διεργασιών συνέχεια στο αστικό πολιτικό σύστημα

Νέα επεισόδια προστίθενται στις διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, με το Κίνημα Αλλαγής (ΠΑΣΟΚ) να εξελίσσεται σε «μήλον της έριδος» ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στα αυριανά κυβερνητικά σχήματα και την αναγκαία για το κεφάλαιο «σταθερότητά» τους.

Παρεμβαίνοντας με άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς ουσιαστικά απευθύνει πρόσκληση συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής. Κάνει λόγο για την ανάγκη «υπέρβασης των παλιών διαχωριστικών γραμμών» και «σύγκλισης πέρα από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες του παρελθόντος». Σημειώνει μάλιστα ότι αυτή η «σύγκλιση» «έχει ήδη ξεκινήσει», αναφερόμενος στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ το 2012-'14 με τον ίδιο πρωθυπουργό. Υπογραμμίζοντας τις ...αντιλαϊκές επιτυχίες αυτής της διακυβέρνησης, υποστηρίζει χαρακτηριστικά ότι «το Κίνημα Αλλαγής είναι απαραίτητος εταίρος αυτής της μεγάλης σύγκλισης...». Ο Αντ. Σαμαράς, επιχειρώντας να τραβήξει το Κίνημα Αλλαγής μακριά από το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ, θέτει ως προϋπόθεση τη «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο όπως λέει, «πρέπει να τον απομονώσουμε και να τον καταδικάσουμε στη συνείδηση όλης της κοινωνίας».

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να αξιοποιεί τη συνταγματική αναθεώρηση ως μοχλό επιτάχυνσης των διεργασιών και της ενδεχόμενης σύγκλισης με το Κίνημα Αλλαγής, κάτι που άλλωστε έχει δημιουργήσει τριβές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με τη διαφοροποίηση καταρχήν του Ευ. Βενιζέλου. Σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος επαναλαμβάνει ότι η συνταγματική αναθεώρηση είναι ευκαιρία για ευρύτερη συναίνεση, ξεχωρίζοντας ως παράδειγμα το άρθρο 86 «περί ευθύνης υπουργών». Επιχειρώντας να τροφοδοτήσει το νέο δίπολο που προσπαθεί να στήσει η κυβέρνηση ώστε να πιέσει και το Κίνημα Αλλαγής, σημείωσε ότι «το ποιος είναι προοδευτικός και ποιος συντηρητικός κρίνεται στην πράξη».

Αντίστοιχα, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φ. Κουβέλης (που συμμετείχε άλλωστε και στην κυβέρνηση Αντ. Σαμαρά), σε συνέντευξή του κάλεσε την «κεντροαριστερά» και τη «σοσιαλδημοκρατία» να μην είναι «ουδέτεροι παρατηρητές της σύγκρουσης μεταξύ της προοδευτικής και της συντηρητικής πολιτικής», δηλαδή να μη «μένουν ανενεργές σε ό,τι αφορά τις συμμαχίες τους». Τέλος, χαρακτήρισε θετική τη στάση της Φώφης Γεννηματά «να ανταποκριθεί στην ανάγκη να εκκινήσει η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος».

Στο μεταξύ, σήμερα στις 5 το απόγευμα πραγματοποιείται η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, όπου θα συζητηθούν οι πολιτικές εξελίξεις, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει και συζήτηση για το πρόσωπο του νέου γραμματέα, ενόψει και της συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής την ερχόμενη Κυριακή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2018-11-15 00:00:00.0)
Σκιαμαχίες στο κοινό έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής (2018-11-02 00:00:00.0)
Συγκλίσεις πάνω σε αντιδραστικές αλλαγές (2016-04-03 00:00:00.0)
Στην κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος υπηρετεί καλύτερα το κεφάλαιο (2015-01-06 00:00:00.0)
Πλεόνασμα παροχών για το κεφάλαιο (2014-02-18 00:00:00.0)
Οριστική απόφαση στην επόμενη Βουλή (1996-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ