Τετάρτη 11 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
KOYBA
«Εφυγε» ο λογοτέχνης Ντ. Τσαβαρία

Την περασμένη Παρασκευή 6 Απρίλη στην Αβάνα, «έφυγε» από ζωή, στα 85 του χρόνια, ο σημαντικός λογοτέχνης Ντανιέλ Τσαβαρία, που γεννήθηκε στην Ουρουγουάη αλλά ζούσε στην Κούβα, την οποία αγάπησε από τα πρώτα χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης και όπου μετοίκισε από το 1969. Στην πολυτάραχη ζωή του ταξίδεψε πολύ, κάνοντας διάφορα επαγγέλματα, ενώ ασχολήθηκε, πέρα από το συγγραφικό του έργο, με τη διδασκαλία Αρχαίων Ελληνικών, Λατινικών και Κλασικής Φιλολογίας.

Στα βιβλία του σχολιάζει τις κοινωνικές συνθήκες στη Λατινική Αμερική, τις συνέπειες της αποικιοκρατίας, τα βάσανα των καταπιεσμένων. Κάποια από τα πιο γνωστά βιβλία του είναι: Το «Joy» (κατασκοπευτικό, για την επιθετικότητα των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα, με τον λεγόμενο βιολογικό πόλεμο), «Το έκτο νησί», «Χαιρετίσματα στο θείο», «Αν με ξαναδείτε γράψτε μου», «Το κόκκινο στο φτερό του παπαγάλου», «Για τα μάτια σου», «Είδα να φτάνει ένας γέρος» κ.ά.

Βραβεύτηκε για το έργο του με πολλά βραβεία. Ενδεικτικά, με το «Hammett της Μαύρης Εβδομάδας της Χιχόν» (1992), με το «Planeta de Novela» (1993), με το «Casa de las Americas» (2000) στην κατηγορία του μυθιστορήματος και με το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Κούβας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ