Σάββατο 14 Απρίλη 2018 - Κυριακή 15 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΝΕΟΛΑΙΑ
Η στάση των φοιτητικών δυνάμεων για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας

Την περίοδο αυτή, τα μέλη της ΚΝΕ σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ πρωτοστατούν στην οργάνωση της ενημέρωσης γύρω από τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας και στην πάλη για να μην υπάρξει καμία εμπλοκή της χώρας και του λαού μας σε αυτές, κόντρα στον επικίνδυνο εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση, για την ασφάλεια που εγγυώνται δήθεν η πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Στο πλαίσια αυτό, οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» καταθέτουν ψηφίσματα σε ΓΣ και ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων. Η συζήτηση που άνοιξε στους Συλλόγους είναι αποκαλυπτική για τη στάση όλων των δυνάμεων.

Καθόλου δεν εκπλήσσει η στάση των δυνάμεων της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, που συνεχίζοντας την εργολαβία που έχουν αναλάβει στον εξωραϊσμό του ΝΑΤΟ, καταψήφισαν κάθε σχετικό ψήφισμα, επιχειρηματολογώντας υπέρ των δήθεν «θετικών αξιών» της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, φτάνοντας στο σημείο να λένε ότι «οι επεμβάσεις είναι καταδικαστέες, αλλά είναι αναγκαίο κακό». Είναι οι ίδιες δυνάμεις που όταν το Αιγαίο ξέβραζε νεκρούς πρόσφυγες, οι οποίοι έτρεχαν να γλιτώσουν από τους πολέμους που δημιουργούσαν οι «ειρηνευτικές παρεμβάσεις» του ΝΑΤΟ, έλεγαν ότι «λυπούνται για τους πρόσφυγες, αλλά δεν γίνεται να αμφισβητηθεί ο ευρωατλαντικός προσανατολισμός της χώρας»... Παράλληλα, οι δυνάμεις αυτές δεν παρέλειψαν να τονίσουν ότι «τα ζητήματα αυτά δεν αφορούν τον Σύλλογο», αν και «η γεωστρατηγική αναβάθμιση είναι γενικά καλή». Μιλάμε, δηλαδή, για πλήρη ταύτιση με την πολιτική και την προπαγάνδα της κυβέρνησης, για πλήρη ΝΑΤΟική συναίνεση.

Αποκαλυπτικές για το ρόλο των δυνάμεων αυτών μπροστά στις πρόσφατες εξελίξεις είναι τοποθετήσεις διάφορων στελεχών της ΔΑΠ, που αναπαράγουν ρατσιστικές, εθνικιστικές απόψεις, όπως ότι τα πρόσφατα εθνικιστικά συλλαλητήρια για τη Μακεδονία χαρακτηρίζονταν από «αγνό πατριωτισμό», «να ανταλλάξουμε τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς με τους 2 Ελληνες αξιωματικούς» κ.ά.

Ιδιαίτερα πρέπει να προβληματίσει κάθε φοιτητή που αισθάνεται αγωνιστής η στάση των ΕΑΑΚ, που καταψήφισαν το ίδιο ψήφισμα παρέα με τη ΔΑΠ σε μια σειρά από σχολές, με επιχειρήματα που θα ήταν αστεία αν δεν ήταν επικίνδυνα:

  • Στο Χημικό της Αθήνας έγραψαν ότι «οι διεκδικήσεις για αύξηση των δαπανών για την Παιδεία είναι άσχετες με το ζήτημα των ΝΑΤΟικών εξοπλισμών» και ότι τα ζητήματα αυτά «δεν μπορεί να τα λήξει το ΔΣ», τροφοδοτώντας την αντίληψη ότι οι φοιτητές πρέπει να ενδιαφέρονται μόνο για ό,τι συμβαίνει στους τέσσερις τοίχους των σχολών τους!
  • Σε Συλλόγους του ΠΑΜΑΚ δήλωσαν ότι «δεν υπάρχει κανένας αλυτρωτισμός από τη μεριά των Σκοπίων και όποιος το λέει αυτό στερεί το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των Σκοπιανών». Μόνο που στο πλαίσιο του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού συστήματος αυτό «το δικαίωμα» αξιοποιείται ως πρόσχημα για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της ΕΕ και στα γραφεία του Νίμιτς.
  • Στο Μαθηματικό Αθήνας, οι δυνάμεις της ΛΑΕ έφτασαν στο σημείο να πουν ότι «δεν πρόκειται να γίνει πόλεμος, αφού τόσο εμείς όσο και η Τουρκία είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ», παρουσιάζοντας το ΝΑΤΟ σχεδόν ως ειρηνευτική δύναμη.

Ποιον άλλον βολεύουν οι παραπάνω τοποθετήσεις, αν όχι την προσπάθεια της κυβέρνησης να στοιχίσει το λαό πίσω από το κλίμα «εθνικής ενότητας», να καλλιεργήσει τον εφησυχασμό, να υπάρχει σιγή νεκροταφείου, με μόνο στόχο να προωθούνται οι μπίζνες στην περιοχή;

Πολλοί φοιτητές μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις σκέφτονται «Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς;». Τους απαντάμε: Να παρακολουθούνε και να μαθαίνουν τις εξελίξεις, κόντρα στο κλίμα εφησυχασμού που προσπαθούν να καλλιεργήσουν η κυβέρνηση και οι άλλες δυνάμεις. Να δυναμώσουν την εμπιστοσύνη τους και να αναπτύξουν κοινή δράση με τις δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε κάθε σχολή, που αποκαλύπτουν τους σχεδιασμούς και την προπαγάνδα της κυβέρνησης, έχουν σχέδιο καταδίκης της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής της χώρας, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, οργανώνουν και συντονίζουν τη δράση και τη διεκδίκηση σε κάθε χώρο.

Στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές να κάνουν στην άκρη τους εκπροσώπους των δυνάμεων του συστήματος, ψηφίζοντας τα ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής ΚΣ», μετατρέποντας την κάλπη των φοιτητικών εκλογών σε μια μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση της νεολαίας.


Παντελής ΑΡΖΟΓΛΟΥ
Μέλος του Περιφερειακού Γραφείου Σπουδάζουσας Αττικής της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ