Σάββατο 14 Απρίλη 2018 - Κυριακή 15 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Οι υποδομές υποτάσσονται στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

Από τη ΝΑΤΟική επιχείρηση «Atlantic Resolve»
Από τη ΝΑΤΟική επιχείρηση «Atlantic Resolve»
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτη του 2017 στην απόφασή της «Λευκή Βίβλος για το μέλλον της Ευρώπης: Προβληματισμοί και σενάρια για την ΕΕ έως το 2025», υπογράμμισε την αναγκαιότητα της δημιουργίας μιας πλήρους ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης έως το 2025. Στη συνέχεια, με δύο αποφάσεις της, εξειδικεύει τη «Λευκή Βίβλο», για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση των εμποδίων που συναντούν σχετικά με την κυκλοφορία στρατιωτικού εξοπλισμού και προσωπικού σε ολόκληρη την ΕΕ, με σκοπό να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η κινητικότητά τους, ώστε να αντιδράσουν γρήγορα και αποτελεσματικά σε εσωτερικές και εξωτερικές κρίσεις. Οι αποφάσεις αυτές υλοποιούνται με το βλέμμα στραμμένο προς την ιμπεριαλιστική Ρωσία, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών και της περικύκλωσής της από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Για το σκοπό αυτό τα είκοσι πέντε κράτη - μέλη της ΕΕ αποφάσισαν τον Μάρτη του 2018, να προωθήσουν σχέδιο δράσης μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας. Δεσμεύτηκαν για τη βελτίωση της στρατιωτικής κινητικότητας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση της ετοιμότητας και της ικανότητας της ΕΕ να αντιμετωπίζει κρίσεις, πράγμα που απαιτεί την ομαλή, αποδοτική και αποτελεσματική κυκλοφορία των στρατιωτικών δυνάμεων και μέσων σε ολόκληρη την ΕΕ και πέραν αυτής.

Ορισμένα από τα μέτρα που καθορίστηκαν για την προώθηση των αποφάσεων είναι τα ακόλουθα:

  • Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας ανέλαβε να προωθήσει την κινητικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών της ΕΕ, τόσο στη Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία (PESCO), όσο και στο πλαίσιο της συνεργασίας ΝΑΤΟ - ΕΕ.
  • Μέχρι το 2019, η Επιτροπή θα προσδιορίσει τα τμήματα του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών που είναι κατάλληλα για στρατιωτικές μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων αναβαθμίσεων υφιστάμενων υποδομών, όπως το ύψος ή η φέρουσα ικανότητα των γεφυρών.
  • Απλούστευση των τελωνειακών διατυπώσεων για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων στον στρατιωτικό τομέα. Στην άσκηση «Noble Jump 2017» που πραγματοποιήθηκε στη Ρουμανία και συμμετείχαν με στρατεύματα δέκα ΝΑΤΟικές χώρες, η ελληνική κυβέρνηση είχε ενεργό συμμετοχή, παρέχοντας υπηρεσίες φιλοξενούσας χώρας. Παραχώρησε το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης καθώς και στρατόπεδα για την παραμονή και διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων. Αξιολόγησε για λογαριασμό του ΝΑΤΟ τα «προβλήματα και τις δυσκολίες» καθώς και τους χρόνους μετακίνησης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, προς το χώρο της άσκησης.

Στο πλαίσιο αυτό ήταν και η πρόσφατη παρέμβαση στις 3/4 του Αμερικανού πρεσβευτή, Τζ. Πάιατ, όπου μιλώντας στη Σχολή Εθνικής Αμυνας (ΣΕΘΑ), τόνισε το ρόλο της Ελλάδας στην υλοποίηση ασκήσεων όπως η «Atlantic Resolve», όπου δοκιμάζονται στην πράξη σχέδια ταχείας μεταφοράς δυνάμεων στα σύνορα με τη Ρωσία και ανάμεσα στα άλλα είπε: «Φέτος, η Ελλάδα συνέβαλε τεράστια στην επιτυχία της Atlantic Resolve, επιτρέποντας σε ένα σημαντικό τμήμα της 10ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ, να εισέλθει στο ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και να αναχωρήσει από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ως αποτέλεσμα, αποδείχθηκαν η ικανότητα υλικοτεχνικής υποστήριξης της Συμμαχίας, η διαλειτουργικότητα και η ικανότητα αποτελεσματικής κινητοποίησης πόρων. Διαπιστώσαμε επίσης έναν καλύτερο και πιο καινοτόμο τρόπο για να χρησιμοποιήσουμε υπάρχοντες πόρους εδώ στην Ελλάδα για να επιτύχουμε τους κοινούς και πολυμερείς στόχους μας, κάτι που σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε στο μέλλον».

Στη συνέχεια, μάλιστα, εξήρε το γεγονός ότι η Ελλάδα ξεπερνάει το 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) για στρατιωτικές δαπάνες λέγοντας: «Η Ελλάδα διαδραματίζει σήμερα ηγετικό ρόλο ως μία από τις λίγες μόνο χώρες που εκπληρώνει και υπερβαίνει τις εθνικές υποχρεώσεις της έναντι του ΝΑΤΟ». Τόνισε μάλιστα ότι «και οι δύο χώρες μας συμφωνούν ότι οι συμμαχίες μας πρέπει να ενισχυθούν στο πλαίσιο του σημερινού στρατηγικού περιβάλλοντος».

Για όλα αυτά, οι φαντάροι αναδεικνύουμε τα επικίνδυνα και αντιλαϊκά μέτρα που υλοποιεί ο σημαιοφόρος της πολιτικής των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Είναι αναγκαίο πλέον να συγκροτούνται επιτροπές στρατευμένων, για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Να δυναμώσουν οι συζητήσεις με όλους τους στρατευμένους, να βγούμε στην αναφορά, αναδεικνύοντας τους κινδύνους από τη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να απαιτούμε με αναφορές τη μη συμμετοχή στα στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Να απαιτήσουμε να επιστρέψουν τα ελληνικά στρατεύματα που συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικές αποστολές μακριά από τα σύνορα. Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα.


Μιλτισιάδης Τάσος
567 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού Σιδηρόκαστρο Σερρών

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες καραβιές ΑμερικανοΝΑΤΟικών προς τη συνοριογραμμή με Ρωσία (2023-04-19 00:00:00.0)
Κάλεσμα αγώνα για την απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΕΕ - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ (2021-12-28 00:00:00.0)
Πρόβες συγκρούσεων (2021-12-11 00:00:00.0)
Πρόβα (2021-02-25 00:00:00.0)
«Ολοταχώς» για την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ (2020-01-15 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και παραπέρα στρατιωτικοποίηση (2018-12-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ