Σάββατο 14 Απρίλη 2018 - Κυριακή 15 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζονται απειλές και πολεμικές προετοιμασίες

Από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας την Παρασκευή

Copyright 2018 The Associated

Από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας την Παρασκευή
Σκηνικό νέας, επικίνδυνης όξυνσης της έντασης και πιθανών πολεμικών επιχειρήσεων στήνεται για μία ακόμη φορά στη Συρία. Το πρόσχημα που προβάλλουν δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, είναι η φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στις 7 Απρίλη κατά αμάχων στην Ντούμα και το πραγματικό υπόβαθρο το «κουβάρι» αντιτιθέμενων γεωπολιτικών και μονοπωλιακών ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΗΠΑ και συμμάχους τους, με τη Ρωσία και τις δικές της συμμαχίες, για τις πηγές Ενέργειας, τους δρόμους μεταφοράς της, τις αγορές και τις σφαίρες επιρροής στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα.

Οι ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και άλλες δυνάμεις φαίνεται να ζυγίζουν μέχρι την ύστατη ώρα τα δεδομένα και τις πιθανές αντιδράσεις των αντιπάλων. Πρωτίστως της Ρωσίας, βασικού συμμάχου της συριακής κυβέρνησης του Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, και του Ιράν, που μαζί με την Τουρκία εμφανίζονται ως «εγγυήτριες δυνάμεις» στη Συρία. Την ίδια ώρα βέβαια η Τουρκία συνεχίζει τη χερσαία επέμβαση στο Αφρίν με στόχο την εξάλειψη της επιρροής των κουρδικών οργανώσεων που επιδιώκουν την αυτονομία των κουρδικών περιοχών.

Η μπαρουταποθήκη της περιοχής είναι πάλι έτοιμη να εκραγεί, κάτι που δείχνει και η τεράστια δύναμη πυρός που συγκεντρώνεται γύρω από τη Συρία. Οι ΗΠΑ προωθούν το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Harry S. Truman» (διαθέτει 6.500 πεζοναύτες, δεκάδες αεροπλάνα) που συνοδεύεται από τα αντιτορπιλικά «USS Arleigh Burke», «USS Bulkeley», «USS Forrest Sherman», «USS Farragut» και το καταδρομικό «USS Normandy» και αναμένεται στην Ανατολική Μεσόγειο το νωρίτερο στο τέλος της ερχόμενης βδομάδας. Ηδη στην περιοχή είναι το αντιτορπιλικό «USS Donald Cook», που φέρει πυραύλους «Τόμαχοκ» (που είχαν χρησιμοποιηθεί και πέρσι σε ανάλογη επίθεση των ΗΠΑ σε βάση του συριακού στρατού με πρόσχημα και πάλι επίθεση «με χημικά όπλα») και συνοδευτικά πλοία. Επίσης, σε ετοιμότητα είναι τα βρετανικά μαχητικά στις βάσεις της Κύπρου, βρετανικά και γαλλικά πλοία στη Μεσόγειο και φυσικά οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη Σούδα και όλη την Ελλάδα, που έχει διαθέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που κατά τ' άλλα καμώνεται ότι δεν συμμετέχει στους πολεμικούς σχεδιασμούς. Την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε ειδικές Notam, που δίνουν οδηγίες για τις πτήσεις στον εναέριο χώρο κοντά στις βάσεις. Την Πέμπτη το βράδυ, ο εκπρόσωπος Τύπου των βάσεων Σίν Τούλι, δήλωσε πως οι βάσεις λειτουργούν σε κανονικούς ρυθμούς και δεν σχολιάζει οτιδήποτε αφορά τις επιχειρησιακές διαταγές. Την ίδια ώρα, ισχύει έως την Κυριακή η προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) στις αεροπορικές εταιρείες να επιδείξουν «μεγάλη προσοχή» στον εναέριο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω της πιθανής έναρξης αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία.

Διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Οι απειλές των ΗΠΑ και από κοντά της Βρετανίας και της Γαλλίας για στρατιωτική δράση (η Γερμανία και η Ιταλία προς το παρόν διαφοροποιούνται ως προς αυτό) έχουν οξύνει την αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Μετά την απόρριψη των σχεδίων τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα ερευνήσει τη φερόμενη επίθεση με χημικά στην Ντούμα, η Ρωσία ζήτησε την Παρασκευή νέα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παρουσία και του γγ Αντόνιο Γκουτέρες, εγκαλώντας τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία ότι με τις απειλές και ενδεχόμενες μονομερείς ενέργειες χρήσης βίας κατά της Συρίας, παραβιάζουν τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Η Ρωσία επίσης, την ίδια ώρα που κάνει λόγο για ψυχραιμία και αποφυγή της σύγκρουσης, δηλώνει ότι θα καταρρίψει κάθε πύραυλο που θα πλήξει τη Συρία και θα χτυπήσει τα σημεία εκτόξευσής τους.

Βέβαια, παρά την ένταση των απειλών, ανάμεσα στα αντιτιθέμενα επιτελεία υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας αναζητώντας συμβιβασμούς. Πάντως, στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν υπήρξε καμία απόφαση.

Η στάση της Τουρκίας

Δεν πρέπει, επίσης, να περάσει απαρατήρητο ότι και ανάμεσα στις συμμαχίες που έχουν συγκροτηθεί υπάρχουν τριβές. Η Τουρκία έσπευσε να υιοθετήσει τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης Ασαντ για τη «χημική επίθεση», ενώ μεσοβδόμαδα έντονη ήταν η απάντηση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν στη σύσταση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, να παραδώσει στη Συρία τον έλεγχο του Αφρίν, που είπε ότι «η Τουρκία θα παραδώσει στο λαό του το Αφρίν στον κατάλληλο χρόνο, όταν το αποφασίσει η ίδια και όχι ο κύριος Λαβρόφ».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν παραλείπει κάθε τόσο να θυμίζει τις διεκδικήσεις της αστικής τάξης της χώρας του και να αναφέρεται στα σύνορα της Τουρκίας πριν από έναν αιώνα, περιλαμβάνοντας και τη Δυτική Θράκη, ενώ χαρακτήρισε Τούρκους πολίτες τους κατοίκους της και δεσμεύτηκε ότι «δεν θα τους γυρίσει την πλάτη». «Εναν αιώνα πριν, οι άνθρωποι στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στην Αλγερία, στο Αφγανιστάν, στη Γεωργία, στην Αίγυπτο, στην Κριμαία και στη Δυτική Θράκη ήταν πολίτες της Τουρκίας» ανέφερε, εκφράζοντας τη θλίψη του για τα «περιορισμένα», όπως είπε, σημερινά σύνορα της χώρας του. «Δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στους Τούρκους πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ζύγισμα των επόμενων κινήσεων

Την Πέμπτη το βράδυ, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δεν υπήρξε τελική απόφαση προς στιγμή, ενώ ο υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις ζήτησε «περισσότερες αποδείξεις ότι την επίθεση με χημικά έκανε ο Ασαντ», αλλά έθεσε και την ανάγκη ενός ξεκάθαρου σχεδίου για τη συνέχεια. Επίσης, ο Μάτις συναντήθηκε με αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, δηλώνοντας πως «πρέπει να κρατήσουμε την κατάσταση μακριά από το να κλιμακωθεί σε ένα επίπεδο εκτός ελέγχου».

Το αντίστοιχο Υπουργικό Συμβούλιο της Βρετανίας έδωσε μεν το «πράσινο φως» στην πρωθυπουργό Τ. Μέι, αλλά ζητάει να υπάρξει συντονισμός με τους εταίρους για τις επόμενες κινήσεις. Και η γαλλική κυβέρνηση έχει δηλώσει την προθυμία της για συμμετοχή σε στρατιωτική δράση, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζεται να κρατά «ανοιχτά» και τα διπλωματικά κανάλια. Χαρακτηριστική ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Παρασκευή οι Πρόεδροι Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι φέρεται (κατά διεθνή πρακτορεία) πως «συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους για να αποφύγουν περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση στη Συρία», με την επισήμανση ότι ο πρώτος απαίτησε ξανά «εξονυχιστική και αντικειμενική έρευνα σε σχέση με τις αναφορές για τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η συριακή κυβέρνηση έχει αποδεχτεί τη διενέργεια επιτόπιας έρευνας από τη Διεθνή Επιτροπή για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, κλιμάκιο της οποίας αναμενόταν το Σάββατο στη Συρία.

Πάντως, την ώρα που με πρόσχημα τις «χημικές επιθέσεις» προετοιμάζεται νέο αιματοκύλισμα της Συρίας, έχει ενδιαφέρον ότι το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «Russia Today» παρουσίασε βίντεο του 2013 που είχε ανεβάσει στο «YouTube» η οργάνωση «Nesma Organization», που δρούσε στο πλευρό τζιχαντιστών στην Ανατ. Γκούτα, στο οποίο ξεκάθαρα φαίνεται πως σκηνοθετείται «επίθεση με χημικά όπλα με θύματα παιδιά», τα οποία εκπαιδεύονται ώστε να ...παίζουν το ρόλο τους. Παρόμοιες καταγγελίες υπάρχουν και για τη λεγόμενη οργάνωση αρωγής «Λευκά Κράνη», που δημιουργήθηκε το 2013 από Βρετανό πρώην αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών του στρατού, απαρτίζεται από μερικές χιλιάδες «εθελοντές» (που πληρώνονται, εκπαιδεύονται και εξοπλίζονται από δυτικές μυστικές υπηρεσίες), οι οποίοι δημοσιοποίησαν και τη «χημική επίθεση» στην Ντούμα.

Τέλος, αξίζει να αναφερθούν οι δηλώσεις που έκανε το απόγευμα της Παρασκευής ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, αντιστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ, δημοσιοποιώντας δηλώσεις γιατρών από το νοσοκομείο της Ντούμα οι οποίοι υποστήριξαν ότι μία ομάδα ατόμων με βιντεοκάμερες μπήκε στο νοσοκομείο φωνάζοντας ότι «ασθενείς χτυπήθηκαν με χημικά όπλα», προκαλώντας πανικό. Ο Κονασένκοφ ανέφερε ότι οι γιατροί διαβεβαίωσαν πως κανένας από τους ασθενείς δεν είχε χτυπηθεί με χημικά, κατηγορώντας ακολούθως τη Βρετανία πως «άμεσα εμπλέκεται σε αυτήν την προβοκάτσια» μέσω της οργάνωσης «Λευκά Κράνη».


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ