Κυριακή 15 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ακαρπα έως τώρα τα παζάρια για νέα κυβέρνηση

ΡΩΜΗ.--

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε την Παρασκευή ο δεύτερος γύρος των διαβουλεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία. Ο Πρόεδρος της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα, είπε ότι σε λίγες μέρες θα πάρει αποφάσεις για «να ξεπεράσουμε το τέλμα που έχει δημιουργηθεί».

Ο ηγέτης της ευρωσκεπτικιστικής «Λέγκας», Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι είναι καιρός να σταματήσουν τα «βέτο» και οι τακτικισμοί του M5S («Κίνημα Πέντε Αστεριών»), γιατί τότε «δεν θα ικανοποιηθεί η απαίτηση για αλλαγή που ξεπήδησε από τις εκλογές». Ο Σαλβίνι κάλεσε το M5S να δείξει «υπευθυνότητα» και δήλωσε έτοιμος να εργαστεί για «μια ισχυρή κυβέρνηση μακράς διάρκειας». Παρεμβαίνοντας για τις εξελίξεις στη Συρία, ο Σαλβίνι είπε - σύμφωνα με το ΑΝΣΑ - ότι η χώρα πρέπει να μείνει πιστή στο ΝΑΤΟ, αλλά να μείνει «έξω» από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο ηγέτης του M5S, Λουίτζι ντι Μάγιο, επέμεινε ότι η Ιταλία χρειάζεται «κυβέρνηση αλλαγής», συμπληρώνοντας ότι η «Φόρτσα Ιτάλια» (FI) πρέπει να «παραμερίσει» και να αποχωρήσει από το συνασπισμό με τη «Λέγκα» γιατί - συνέχισε - μια κυβέρνηση με τη FI θα ήταν «αδύνατη». Ο ίδιος υποστήριξε ότι το κόμμα του έχει μια «θεσμική συνεργασία» με τη «Λέγκα», που βοήθησε τη Βουλή και τις Επιτροπές της να λειτουργήσουν χωρίς καθυστέρηση (εννοώντας το συντονισμό των δύο ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων για την εκλογή προεδρείων, που όμως αποτυπώνει και τις ευρύτερες διαθέσεις τους).

Ο ντι Μάγιο είπε ακόμα ότι χρειάζεται να επιταχυνθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης και εξαιτίας των εξελίξεων στη Συρία, αφού είναι απαραίτητη η (ιταλική) διπλωματία - όπως είπε. Τέλος, επανέλαβε και ότι το κόμμα του παραμένει «ανοιχτό» για επαφές με το μέχρι πρότινος κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα (PD) ως εναλλακτική στη «Λέγκα».

Θυμίζουμε ότι στις εκλογές, που έγιναν αρχές Μάρτη, το M5S βγήκε μεν πρώτο σε ψήφους ως κόμμα, με 32,6%, αλλά δεν διαθέτει ποσοστό ικανό για σχηματισμό κυβέρνησης. Από την άλλη μεριά, ο κεντροδεξιός συνασπισμός ανάμεσα σε «Λέγκα», «Φόρτσα Ιτάλια» και «Αδελφούς της Ιταλίας» πήρε αθροιστικά 37%. Στο μπλοκ ξεχωρίζει η «Λέγκα» που πήρε 17% και πρωτοστατεί στα παζάρια, δηλώνοντας ανοιχτή σε συνομιλίες για πιθανή συνεργασία με το M5S αλλά - προς το παρόν - όχι διαθέσιμη να σταματήσει κάθε δίαυλο συνεργασίας με τους συνεταίρους της στο συνασπισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ